Zübeyde Hanım’ı, vefatının 100. yılında da unutmadık

 ›  Haberler  › ↓ 

“Yoksulları koruyan ve yetiştiren bu müesseseye benim sevgim ve saygım büyüktür. Biriktirmiş olduğum bir miktar parayı Darüşşafaka’ya hibe ediyorum.”
                                                                                                                                                    Zübeyde Hanım

Darüşşafaka Cemiyeti, bağışçısı ve Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı, vefatının 100. yıl dönümünde İzmir Karşıyaka'daki kabri başında andı.

 Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 14 Ocak 1923 tarihinde hayata gözlerini yuman annesi Zübeyde Hanım, Darüşşafaka Cemiyeti temsilcileri tarafından kabri başında anıldı.

Sibel Özavcı, Cem Düzgülşen, Beşir Özmen, Levent Aydınoğlu

Zübeyde Hanım’ın vefat yıl dönümü olan 14 Ocak’ta İzmir Karşıyaka’daki anıt mezarına çelenk bırakan Darüşşafaka Cemiyeti temsilcileri, Zübeyde Hanım ile annesinin izinden giderek Darüşşafaka’ya bağış yapan ve 18 Ocak’ta vefatının 67. yılı olan Ata’mızın kız kardeşi Makbule Atadan için de dua okuttu.

Anma etkinliğinde Darüşşafaka Kültürü ve Tarihi Komisyonu Üyesi Beşir Özmen (DŞ'74), Darüşşafaka Urla Rezidans Sosyal Hizmet Uzmanı Cem Düzgülşen, Bağış ve Bağışçı İlişkileri Yetkilisi Sibel Özavcı ve 1978 Darüşşafaka Lisesi mezunu Levent Aydınoğlu hazır bulundu.

28 Kasım 1921 tarihinde Zübeyde Hanım’ın yaptığı değerli bağışla ilgili olarak öğretmen, gazeteci, yazar ve tarihçi Enver Behnan Şapolyo; 8 Haziran 1971 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberinde, Zübeyde Hanım’ın, “Yoksulları koruyan ve yetiştiren bu müesseseye benim sevgim ve saygım büyüktür. Biriktirmiş olduğum bir miktar parayı Darüşşafaka’ya hibe ediyorum.” dediğini aktarıyor ve İpek Çalışlar da Mustafa Kemal Atatürk, Mücadelesi ve Özel Hayatı adlı kitabında “Zübeyde Hanım’dan Darüşşafaka’ya Şükran Bağışı” ifadesini kullanarak şu bilgileri veriyor:

“Zübeyde Hanım oğlunun zaferini, gazi ve mareşal unvanına layık görülmesini telgrafla kutladı:

‘Size mareşallik yüce rütbesi ile gazilik şeref unvanının verildiğini müjdelediler. Milletin hakkınızdaki bu sevgi ve itimadı, benim kadar kimseyi duygulandıramaz. Kız kardeşinle beraber alnından öperek ve bağrımıza basarak seni tebrik ederiz.’

Mustafa Kemal de ‘Benim için dünyevi mükafatların en yücesi olan tebrikatınızla mesut oldum. İlk fırsatta sizleri buraya getirmeye çalışacağım.’ derken annesinden beklemesini ve duasını eksik etmemesini istedi.

Zübeyde Hanım, oğlunun ve memleketin sevincini yetimlerle paylaşmak için hayırda bulunmaya karar verdi.”

101 yıldır Darüşşafakalı öğrencilerin yanında olan Zübeyde Hanım’ın yaptığı bağışla ilgili, Beşir Özmen’in kaleme aldığı “Tarihimizde Bu Ay” başlığı altındaki Kasım ayına ait 9 numaralı yazıyı okumak için tıklayınız.

Bu yıl, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda “Anneler Günü” kapsamında 9. sınıf öğrencileri arasında Zübeyde Hanım’a ithafen mektup yazma etkinliği yapılacak ve bu etkinlik dijital bir kitapçıkla, Darüşşafaka’nın 160. Yılı Armağanı kabul edilerek paylaşılacaktır. Yine 5. sınıflar arasında "Zübeyde Hanım'a Teşekkür Çalışması" yapılacak ve bu çalışmalar, bağışın yapıldığı gün,  28 Kasım’da, 160. Yıl kutlamaları çerçevesinde Okulda sergilenecektir.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?