Zübeyde Hanım’dan Darüşşafaka’ya kalan tarihi miras 99. yılında...

 ›  Haberler  › ↓ 

Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, 28 Kasım 1921 tarihinde yaptığı 20 bin kuruşluk bağışıyla 99 yıldır Darüşşafakalı öğrencilerin eğitimine destek oluyor.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Zübeyde Hanım’ın bu anlamlı bağışının 99. yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak.

Yıl boyu sürecek etkinliklerin arasında “Zübeyde Hanım’a Vefa” konulu afiş ve slogan yarışması; fotoğraf ve resim sergisi; Anneler Günü Haftası’nda 9. sınıflardan Zübeyde Annelerine mektup yazma etkinliği yer alıyor.

Ayrıca Zübeyde Hanım’ın bağışı, belgelerle Türkçe derslerinde “anı” türü kapsamında; Zübeyde Hanım ve Makbule Atadan’ın Darüşşafaka’yla bağlantıları ise TC. İnkılap ve Atatürkçülük derslerinde belgelerle işlenecek.

Darüşşafakalı öğrencilerin farkındalığını gündemde tutmak amacıyla hazırlanan etkinlikler arasında çeşitli yazarların Zübeyde Hanım’ın bağışıyla ilgili yazılarının incelenmesi ve öğrencilerin de bu konuda araştırma yapmaları da yer alıyor.  

Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın Zübeyde Hanım'ı Anma Etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Zübeyde Hanım’ın bağışının tarihçesi

Kurtuluş Savaşı günlerinde bağış yapmak için Darüşşafaka’yı tercih eden Zübeyde Hanım, bağış için düzenlenen “ilmühaber”de “Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuvayi Milliye Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin annesi” olarak tanımlanmaktadır.

Bu tarihte Darüşşafaka Müdürü olan Ali Kami (Akyüz) (1871-1945) ve ağabeyleri İsmail Safa (1867-1901) ve Ahmet Vefa (1869-1901) Darüşşafaka mezunudur. Darüşşafaka’nın efsanevi Müdürlerinden Ali Kami Akyüz 1919-1939 yılları arasında bu görevi yürüttükten sonra 1939 yılında milletvekili seçilmiştir; 1943 yılında yeniden seçilmiş ve 1945 yılında vefat ederek Ankara’da toprağa verilmiştir.

"Zübeyde Hanım'ın bağışıyla ilgili düzenlenen ilmühaberin birinci sayfası" Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi
"Zübeyde Hanım'ın bağışıyla ilgili düzenlenen ilmühaberin birinci sayfası" Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi
"Zübeyde Hanım'ın bağışıyla ilgili düzenlenen ilmühaberin ikinci sayfası" Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi
"Zübeyde Hanım'ın bağışıyla ilgili düzenlenen ilmühaberin ikinci sayfası" Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi

Zübeyde Hanım’ın 28 Kasım 1921 tarihli ve 20 bin kuruşluk bağışına ilişkin “ilmühaber” Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nin en değerli varlıkları arasında bulunuyor.

Zübeyde Hanım'ın bağışının gereklerini özenle yerine getiren Darüşşafaka Cemiyeti, her yıl Kadir Gecesi'ne denk gelen gün, Ulu Önderimiz Aziz Atatürk ve silah arkadaşları ile Darüşşafaka’nın Kurucuları Maliye Nazırı Yusuf Ziya Paşa, Sadrazam Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Sadrazam Sakızlı Es’ad Paşa ve Ali Naki Efendi, kuruluşunu madden ve manen destekleyen ve onaylayan Sultan Abdülaziz Han ve Zübeyde Hanım başta olmak üzere aramızdan ayrılan bağışçılarının, Darüşşafaka'ya hizmeti geçenlerin ve bütün şehitlerimizin aziz ruhları için İstanbul Erenköy Galippaşa Camii’nde, Ankara Maltepe Camii’nde ve İzmir Alsancak Hocazade Camii’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuyor ve indirilen Hatm-i Şerif’in duası yapılıyor.

Okul koridorlarında bulunan sepetler Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor.

Okul koridorlarında bulunan sepetler, Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor.
Okul koridorlarında bulunan sepetler, Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor.

Bugün Darüşşafaka’da öğrencilere diledikleri zaman mevsim meyveleri yiyebilme imkanı sunma geleneği de Zübeyde Hanım’ın değerli bir mirası. Okul koridorlarında bulunan sepetler Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor.

Zübeyde Hanım’ın bağışıyla ilgili ilmühaberin Latin harflerine aktarılmış haline ulaşmak için buraya günümüz Türkçesine aktarılmış haline ulaşmak için ise buraya tıklayınız. İki metin de, Darüşşafaka Lisesi Eski Edebiyat Öğretmeni Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özkat tarafından hazırlanmıştır.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?