Yolu Darüşşafaka’yla kesişmiş Darüşşafakalı kahramanların aziz anısına...

 ›  Haberler  › ↓ 

Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk ulusunun kaderinin çizildiği cephelerde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’yla omuz omuza mücadele etmiş, Cumhuriyetimizin inşasında önemli roller üstlenmiş Darüşşafakalıları ve yolu Darüşşafaka’yla kesişmiş kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. 

Haber: Darüşşafaka Kültürü ve Tarihi Komisyonu Üyesi Beşir Özmen

Cumhuriyetimizin 100 yıllık tarihine tanıklık eden Darüşşafaka, 160 yıldır dokunduğu yaşamlarla tarihimize yön veren kahramanlar yetiştirmiştir.

Bir Numaralı İstiklal Madalyası’nı almaya layık görülen Tümgeneral Yusuf İzzet Met, bir Darüşşafakalıydı.

Millî Mücadele yıllarında Posta ve Telgraf Genel Müdürlüğü görevini fedakârlıkla gerçekleştirerek Beyaz Kurdeleli İstiklal Madalyası’na layık görülen Mehmet Sabri Toprak, bir Darüşşafakalıydı.

Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Çanakkale ve Millî Mücadele’de en ön saflarda savaşan ve 28 Ekim 1923 gecesi Atatürk’ün ağzından “Yarın cumhuriyet ilan edeceğiz!” sözlerini ilk duyan yedi kişiden biri olan Korgeneral Kemalettin Sami Gökçen de bir Darüşşafakalıydı.

Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk ulusunun kaderinin çizildiği cephelerde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’yla omuz omuza mücadele etmiş, Cumhuriyetimizin inşasında önemli rol üstlenmiş Darüşşafakalılar ve yolu Darüşşafaka’yla kesişmiş kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. 

Bir Numaralı İstiklal Madalyası Sahibi Yusuf İzzet Met (1876-1922)

1893 yılında Darüşşafaka’dan mezun olan Yusuf İzzet Met, Osmanlı ve Türk ordularında görev almış bir asker ve devlet adamıydı. Almanca, Fransızca ve Rusça bilen Yusuf İzzet Paşa, 29 Eylül 1921 tarihinde Bir Numaralı İstiklal Madalyası’na layık görüldü. Yusuf İzzet Paşa hem cephede hem Meclis’te görev yapanlara layık görülen ilk Kırmızı-Yeşil Kurdeleli İstiklal Madalyası’nın sahibidir.

Tümgeneral Yusuf İzzet Met hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Posta ve Telgraf Müdürü Mehmet Sabri Toprak (1878-1938)

Darüşşafaka’dan 1898 yılında mezun olan Mehmet Sabri Toprak, Millî Mücadele yıllarında Posta ve Telgraf Genel Müdürlüğü görevini büyük bir gayret ve fedakârlıkla yürüttü. Kendisi, bu büyük hizmetlerinden dolayı 1926 yılında Beyaz Kurdeleli İstiklal Madalyası’na layık görüldü.  Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşlarından biri olan Mehmet Sabri Bey, Tarım Bakanı oldu ve Cumhuriyetin kuruluşundan 1938’de vefat edene kadar milletvekilliği yaptı.

 

Mehmet Sabri Toprak hakkında daha fazla bilgi için Darüşşafaka Tarihinde Bu Ay – Şubat, 12 numaralı yazıyı okumak için tıklayınız.

Millî Mücadele Kahramanlarından Korgeneral Kemalettin Sami Gökçen (1884-1934)

1897 yılında başladığı Darüşşafaka'dan 4 yıl eğitim aldıktan sonra 1901 yılında ayrılan Kemalettin Sami Gökçen; Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele’de en ön saflarda savaşmış kahraman bir askerdi. Kemalettin Sami Paşa 28 Ekim gecesi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yarın cumhuriyet ilan edeceğiz” müjdesini duyan yedi kişi arasındaydı. Cumhuriyetin ilan edildiği Mecliste, milletvekili oldu. Berlin Büyükelçiliği görevinde de bulunan Kemalettin Sami Paşa İstiklal Madalyası sahibidir.

 

Korgeneral Kemalettin Sami Gökçen hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Üsteğmen M. Hilmi Oker (1887-1974)

  1. Dünya Savaşı'nın başlarında Darüşşafaka'da okuyan M. Hilmi Toker, savaşın ilk dönemlerinde Doğu Cephesi'nde Topçu Subayı olarak görev aldı. Doğu görevinde gösterdiği üstün başarılardan dolayı 1927 yılında İstiklal Madalyası’na layık görüldü.

 

Asker ve Öğretmen Cevat Tuna (1897-1984)

Millî Mücadele yıllarında düşmanla kahramanca çarpışan Cevat Tuna, İstiklal Madalyası’na layık görüldü ve savaş sonrasında ülkenin aydınlık yarınları için öğretmenliğe döndü. Erkek Sanat Enstitüsü ve Kız Sanat Enstitüsünün İnegöl’e kazandırılması için oluşturulan komisyonlarda yer aldı.

Millî Takım Oyuncusu Hamit Arslan Okçu (1898-1974)

1914 yılında Darüşşafaka’dan ayrılan Hamit Arslan Okçu, iyi bir asker olmanın yanı sıra sporda da adından söz ettirdi. Futboldaki başarılarından dolayı millî takıma alındı. İzmir’den millî takıma alınan ilk futbolcu olan Okçu, 1924 Paris Olimpiyatlarında Türk kafilesinde yer aldı.  17 Haziran 1924 tarihinde Helsinki'de oynanan ve 4-2 zaferle biten karşılaşmada yer alan Hamit Arslan, 1926 yılında İstiklal Madalyası’na layık görüldü.

Darüşşafaka’nın bağışçısı olan kahramanlarımız…

Eski Genelkurmay Başkanı Abdurrahman Nafiz Gürman (1882-1966)

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında önemli katkılarda bulunan Abdurrahman Nafiz Gürman, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Eski Genelkurmay Başkanlarından Org. Abdurrahman Nafiz Gürman, Almanca ve Fransızca biliyordu ve askerî konular üzerine yazılmış dört eseri vardı. Eşi Emine Sabiha Gürman, tüm mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışladı. Abdurrahman Nafiz Gürman 1961 tarihinde Kurucu Meclis Üyeliği'ne seçildi.

İki Numaralı İstiklal Madalyası Sahibi Tümgeneral Selahattin Adil (1882-1961)

Babası ve ağabeyi gibi askerliği seçen Selahattin Adil, 8 Mart Çanakkale Deniz Muharebesi'nin en kritik anlarını yönetti. Batı Cephesi'nde 2. Kolordu Komutanı olarak, Sakarya Meydan Muharebesi'ne katılan Selahattin Adil Paşa, Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından, 21 Eylül 1921 tarihinde 2 Numaralı İstiklal Madalyası’na layık görüldü. İlk Kırmızı Kurdeleli İstiklal Madalyası’nın sahibi olan ve milletvekilliği de yapan Selahattin Adil Paşa, ilk Türk elektrik kablosu fabrikasını kurdu. Selahattin Adil Paşa, eşi Siret Adil ile birlikte yaptıkları bağışla Darüşşafaka'nın bağışçıları arasında da yer almaktadırlar.

23 Nisan 1920 tarihinde açılan ilk TBMM’de yolu Darüşşafaka’yla kesişmiş yedi milletvekili bulunuyordu (alfabetik olarak):

  1. Besim Atalay (Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmıştır.)
  2. Hamdullah Suphi Tanrıöver (Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.)
  3. Hasan Saka (Başbakan olarak Darüşşafaka Cemiyeti Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.)
  4. Hüseyin Ferit Törümküney (Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmıştır.)
  5. Mehmet Akif Ersoy (Darüşşafaka Cemiyeti Üyesi)
  6. Süleyman Necati Güneri (Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmıştır.)
  7. Yusuf İzzet Paşa (Met) (Darüşşafaka mezunu)

Cumhuriyetimizin ilan edildiği TBMM’de yolu Darüşşafaka’yla kesişmiş milletvekilleri:

Öğretmenlerimiz

  1. Besim Atalay (Aksaray)
  2. Hüseyin Ferit Törümküney (Çorum)
  3. Şemsettin Günaltay (Sivas)
  4. Yahya Kemal Beyatlı (Urfa)
  5. Yusuf Akçura (İstanbul)

Mezunlarımız

  1. Kemalettin Sami Paşa (Korgeneral Kemalettin Sami Gökçen) (Sinop)
  2. Mehmet Sabri Toprak (Saruhan)

Cemiyeti Üyelerimiz (Yönetim Kurulu, Eğitim Komisyonu Başkan ve Üyeleri)

  1. Abdurrahman Şeref Bey (İstanbul)
  2. Hamdullah Suphi Tanrıöver (İstanbul)
  3. Hasan Saka (Trabzon)
  4. Münir Çağıl (Çorum)

Bağışçılarımız

  1. Refik Saydam (İstanbul)
Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?