Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, yetenek temelli eğitim için Darüşşafaka'da yapılan çalışmaları yazdı.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı ve Daçkalı öğrenciler
Okulumuzda eğitimine devam eden 905 öğrencimize yetenek testleri uyguladık ve“Darüşşafaka Yetenek Haritası”nı çıkardık.
Eğitim, “insanın doğasına saygı duyarak potansiyelini açığa çıkarma süreci” olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda biliriz ki temel sorumluluklarımızdan biri öğrencilerimizin doğuştan getirdiği yeteneklerinin saptanması ve geliştirilmesidir. Yetenek alanlarına uygun eğitim verdiğimizde hem akademik yönden hem de hayat başarısı yönünden en üst düzeyde performans ortaya çıkacaktır. Ayrıca, çağdaş eğitim değerleri ve insan doğasına ilişkin bilimsel araştırmaların bulguları dikkate alındığında, erken yaşlardan itibaren yetenek odaklı eğitimin yapılması zorunludur. Bu bağlamda okulumuzda, Yetenekten Kariyere Projesi’ni başlatarak yetenek atölyelerini kurduk. 905 öğrencimize yetenek testleri uygulayarak, “Darüşşafaka Yetenek Haritası”nı çıkardık.
Okulun, sınıfların ve öğrencilerimizin 9 farklı alanda yeteneklerini taradık, 140 öğretmenimiz bu konuda eğitim aldı. Bu çalışmanın çıktıları, öğrencilerin yetenek atölyelerine yerleştirilmesi ve kariyer yönlendirmelerinde kullanmakla birlikte sınıf içi öğrenim materyallerinin hazırlanmasında da etken olarak ele alındı. Yetenek taramasıyla öğrencilerimizin yetenek atölyelerine yerleştirilmesiyle birlikte, sadece testler dikkate alınmamış, öğretmen toplantıları, veli ve öğrenci ile yapılan görüşmelerde yetenek testleri değerlendirilmiş gözlem ve görüşmeler de dikkate alınmıştır.
Yetenek Akademisi Programı kapsamında, 9 yetenek alanında 36 alt başlık belirledik ve atölyeleri oluşturduk.
Online süreçte; 1.950 saat yetenek atölyesi çalışması yaptık. Tüm programların hedefleri doğrultusunda, takip sistemlerini oluşturduk. Darüşşafaka’ya özel beceri testleri hazırlayarak, uygulanmaya koyduk.
21. yüzyıl becerilerine ait tüm çalışmaları okul müfredatının içine ekledik ve Yetenekten Kariyere Projesi kapsamında “kariyer ofisi” oluşturduk.
Kariyer ofisi öğrencilerimizin yeteneklerini 5. sınıftan itibaren takip ederek, bir kariyer dosyası oluşturuyor. Kariyer dosyası lisede ders seçiminde bir veri oluşturacak ve öğrencilerimizin üniversite yönlendirilmesinde bir etken olacaktır.
Yetenek atölyelerinin daha da geliştirilmesi için sektörel iş birliklerinin artırılmasını ve atölyelerin fiziki donanımlarının geliştirilmesini planladık.
Yetenek takip programımız dijital ortama aktarılacak ve DEKSİS (Darüşşafaka Eğitim Kurumları'na özel geliştirilmiş okul yönetim sistemi) bu anlamda güncellenecektir.