Ustalara Saygı”nın 3 Mayıs’taki konuğu hikâyeciliğimizin mihenk taşı...
Sait Faik’i sevmekle başlar her şey!
Etkinlik: Ustalara Saygı Toplantısı – Sait Faik Abasıyanık
Tarih: 3 Mayıs 2010 Pazartesi
Yer: Melih Cevdet Anday Sahnesi- Akatlar Kültür Merkezi
Saat: 20.00
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantısı, beşinci sezonunun finalini hikâyeciliğimizin mihenk taşı Sait Faik Abasıyanık için gerçekleştirilecek gece ile yapacak.Faruk Şüyün tarafından hazırlanan gece; 3 Mayıs2010 Pazartesi akşamı saat 20.00’den itibaren Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) izlenebilecek.
Aramızdan 11 Mayıs 1954 tarihinde ayrılan Sait Faik için organize edilen etkinlik, hikâye alanında edebiyatımızın en iyilerine imza atan ve kendisinden sonraki kuşaklar için öncü olan yazarı 56. ölüm yıldönümünde sevenleriyle yeniden buluşturacak.
Sait Faik gecesinde; ustanın dostlarıadına Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Kültür Sanat işbirliğiyle düzenlenen *Sait Faik Hikâye Armağanı’na çeşitli yıllarda değer bulunan yazarlar ve çeşitli eserlerini yorumlamış sanatçılar katılacak. “Ustalara Saygı” toplantısında; Adnan Özyalçıner, Ayşe Sarısayın, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşir Özmen, Cahit Tanyol, Feryal Tilmaç, Korkut Akın, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Nilüfer Açıkalın, Nursel Duruel, Oktay Akbal, Osman Şahin, Oya Baydar, Perihan Ergun, Safa Önal ve Sevengül Sönmez konuk olarak Sait Faik’le ilgili duygu, düşünce ve anılarını seyircilerle paylaşacak.
Usta için hazırlanan belgesel ve kurgu filmlerin gösterileceği etkinlikte; Naşit Özcan da Şehir Tiyatroları prodüksiyonu “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye”den bir bölüm oynayacak. Gösteriye oyunun müziklerini yapan Ömer Göktay da katılacak.
Dia gösterisiyle renklenecek olan gecede; Tuna Egemen ve Mazlum Kiper de Sait Faik’in aralarında “Susam Hidayet” ve “Son Kuşlar”ın da bulunduğu klasikleşmiş öykülerinden bölümler ve sevilen şiirlerinden örnekler yorumlayacaklar.
*Sait Faik ve Darüşşafaka Sevgisi
Sait Faik Abasıyanık’ın Darüşşafaka ile tanışması Fazıl Hüsnü Dağlarca sayesinde Darüşşafaka Lisesi’nde katıldığı edebiyat matinesi ile gerçekleşir. Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen edebiyat matinelerinin ilk konuğu olan Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ısrarı üzerine ikinci toplantıya konuk olan Abasıyanık, matineden sonra Okulu gezer ve gördüklerinden çok etkilenir. Eve döndüğünde annesine mal varlığını babasız çocuklara güzel imkânlar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif eder.
Abasıyanık'ın annesi Makbule Hanım oğlunun isteğini yerine getirir ve Sait Faik'in ölümünden sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde malvarlıklarının çoğunu ve yazarın eserlerinin telif hakkını Darüşşafaka’ya bırakır. Bu vasiyetnamenin bir maddesinde de her sene dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşacak jürinin, o sene içerisinde yazılmış en iyi öyküyü seçerek ona “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatı” vermesini ister.
Makbule Hanım'ın 1964 yılındaki vefatından sonra Darüşşafaka Cemiyeti tarafından düzenli olarak verilen ödül 2003 yılından beri Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları işbirliği ile en uzun soluklu hikaye armağanı olma ünvanını sürdürmektedir.
Bilgi için:
Faruk Şüyün: 0 533 468 30 63
Melih Cevdet Anday Sahnesi / (Akatlar Kültür Merkezi): 0 212 351 93 84
Adres: Akmerkez’in Etiler’e giden kapısının karşısındaki Zeytinoğlu Caddesi üzerinde.