Türkiye’nin ünlü mimarlarından Nevzat Sayın, Darüşşafakalı öğrencilerle buluştu

 ›  Haberler  › ↓ 
IMG_2789.JPG
Türkiye’nin önde gelen çağdaş mimarlarından Nevzat Sayın, 25 Nisan Çarşamba günü “Küçük küçük dünyayı değiştirmek: mimarlık” başlıklı bir seminer vermek üzere, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nı ziyaret etti. Mimarlık mesleğinin amacının dünyayı değiştirmek ve daha anlamlı kılmak olduğunu savunan Sayın, Darüşşafakalı öğrencilere mesleğini anlattı ve onların konuyla ilgili sorularını yanıtladı. 15 kişilik ekibiyle birlikte Türkiye’de başarılı projelere imza atan ve Santralistanbul’un mimarlarından biri olan Nevzat Sayın, aynı zamanda mimarlık yüksek lisans programının kurucu üyesi olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde eğitim veriyor.
Hayatını mimarlık eğitimi ve pratiği arasında bir denge kurarak sürdürdüğünü belirten İzmirli mimar, mesleğini ortaokuldayken Ege Bölgesi’ndeki antik kentlerden esinlenerek seçmiş. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde okuduğu yıllardan bu yana heyecanını yitirmeden mesleğini yapmaya devam eden Sayın, tarih tutkusundan bahsederek, asıl bilgi kaynağının Türkiye’de pek çok örneği bulunan antik dönem yapıları olduğunu söyledi. Sayın, mimarlıkta evrensel bilginin üzerine zamanın ruhuyla yeni şeyler katmanın esas olduğunu belirtti.
 
IMG_2782.JPG


Nevzat Sayın’ı dinleyen Darüşşafakalı öğrenciler arasında mimar olmak isteyenler de vardı. Mimarlık eğitiminin iyi bir alt yapı oluşturduğunu söyleyen Sayın, mimar ne işe yarar sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: “Temel olarak işimiz, bir işleve karşılık gelecek olan bir mekanın bütün girdi çıktısıyla hesaplanarak organize edilmesi. Örneğin bir okulda; sınıf, yemekhane, bahçe, yatakhane gibi bölümlerin arasındaki ilişkiyi kurmaktır.” Sayın, mimarlığın temel meselesinin fonksiyon meselesi olduğunun altını çizerek, “Yapılar iyi çözüldükleri zaman, içinde yaşayan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar,” şeklinde konuştu.
Sayın, yapıların mimarlarının dünya görüşünü yansıttığını özellikle vurgularken, mimarların dünyayı ve insanların yaşamlarını nasıl değiştirebileceğini de şu sözlerle açıkladı: “Bir mimar nasıl bir insansa, neyi önemsiyorsa yapıları da bunu yansıtır. İdeolojik olarak dünya görüşünüz neyse, Dünya’ya nasıl bakıyorsanız o bakışınız doğrultusunda bir yapıya sahip olursunuz. Nasıl bir dünya görmek istediğiniz, yaptığınız okullara, meydan, park, rıhtım gibi kamusal alanlara yansır.”
 

IMG_2784.JPG

Ünlü mimar, öğrencilerle sohbeti sırasında, doğru bir meslek seçimi yaptığını çünkü hayatta en çok yapmak istediği şeyi meslek olarak seçtiğini ve bu nedenle de çalışmaktan bıkmadığını ve en iyisini yapmak için devamlı çaba gösterdiğini vurguladı. Darüşşafakalılara, bunun yaşamda büyük bir şans olduğunu anlattı. Nevzat Sayın, seminerin sonunda, Darüşşafakalı öğrencilerin, eski ve yeni yapıların sağlamlık yönünden karşılaştırılması, İstanbul Boğazı’nın güzelliğini bozan yapılar ve kentsel dönüşüm gibi konular üzerine sordukları soruları yanıtladı ve Sakıp Sabancı Müzesi Oda Orkestrası için tasarladıkları konser salonu ile ilgili detaylı bilgi verdi.
 
IMG_2794.JPG

Nevzat Sayın kimdir?
1954’de Hatay-Dörtyol’da doğdu. 1978 yılında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1980 – 1984 yılları arasında okul sonrası eğitim için Cengiz Bektaş ile çalıştı. 1985’ten beri kendi mimarlık atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde proje stüdyosu yürütücülüğü yaptı. Bilgi Üniversitesi Mimarlık yüksek lisans programının kurucu üyesidir. Türkiye’deki mimarlık okullarında yaz okulu ve jüri çalışmalarına katıldı. Mimarlık yazıları ve röportajları yayımlandı. Çeşitli mimarlık ve fotoğraf sergileri hazırladı. Ulusal mimarlık ödülleri aldı. Ağa Han Mimarlık Ödülleri’ne 3 defa aday gösterildi. 2004 yılında ‘Nevzat Sayın Düşler Düşünceler İşler’ adlı kitabı yayımlandı.
Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?