01 Temmuz '13

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile Van'dan 40; Darüşşafaka'dan 5; Hatemoğlu Ortaokulu'ndan 15 öğrencinin katıldığı TÜBİTAK destekli "Bilim, Tarih, Doğa ve Deniz; Bir Başkadır Bizim Kamp Kalemiz Yaz Bilim Kampı - 2013" 17-22 Haziran 2013 tarihleri arasında Darüşşafaka Eğitim Kurumları ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Yürütücülüğünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Arzu Bayındır’ın yaptığı yaz bilim kampının amacı, 7. sınıfa geçmiş öğrencilerin bu sınıfta fen ve sosyal bilimler konularını bilimsel yönteme dayalı olarak işleyecekleri derslere hazırlıklı olmaları, bilimle tanışmaları ve bilimsel farkındalık kazanmaları. Alanlarında uzman öğretim elemanları tarafından yürütülen programda, bu amaç doğrultusunda öğrencilerle bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine uygun olarak farklı disiplin alanlarında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Etkinliklerde okul içindeki derslik, atölye, işlik ve laboratuvarların yanında, Darüşşafaka Eğitim Kurumları kampüsündeki Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu ve Gözlemevi, İstanbul’daki çeşitli müzeler, orman alanları, arkeolojik kazı alanları, gölet ve barajlar birer eğitim ortamı olarak kullanıldı. Gözlem, sorgulamaya ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda oldu.

Programın hazırlanmasında, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Programı dikkate alındı. Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilgiler derslerinde yer alan “Evren ve Biz”, “Kültür ve Biz”, “Vücudumuz ve Biz”, “Üretim ve Biz” tema ve alt temalarına dayalı düzenleme yapıldı. Temalar ekseninde, ifade ve beceri derslerini de destekleyen güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor, dil becerileri ve bilişim teknolojileri derslerine yönelik örüntü oluşturacak çalışmalar da gerçekleştirildi. Bu örüntü, öğrencilerin bilim dalları ve disiplinler yanında bilimin yaşamla iç içeliğini fark etmelerini de sağladı.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Projeler Koordinatörü Meltem Ceylan Alibeyoğlu’nun uzman ve eğitmen; Genetik Laboratuvarı sorumlusu Nehir Öztel ile Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu ve Gözlemevi sorumlusu Büşra Gürbak’ın eğitmen olarak görev aldığı kampta Van’dan gelen 20 öğrencimizin yol masraflarını Atlas Jet karşıladı.

Proje kapsamında ayrıca Çanakkale Seramik Kalebodur’un desteğiyle ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile okulumuza bir güneş saati yaptırıldı. İnşaatının Sarıyer Belediyesi tarafından gerçekleştirildiği güneş saati ile hangi tarih ve saatte olduğumuz hesaplanabiliyor.
