Sami Serozan’ın vefatının 43. yıl dönümü vesilesiyle Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 12 Nisan’da düzenlenen törenle anıldı. Anma etkinliğine; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, Darüşşafaka Ortaokulu Müdürü Şule Uyar, Sami Serozan’ın manevi torunu Evren Kayar, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Eski Üyeleri Fırat Tekin, Beşir Özmen ve Cemiyet çalışanları katıldı.
Sami Serozan'ın oğlu olan ve 6 Kasım 2018 tarihinde vefat eden Darüşşafaka Cemiyeti Üyesi, Hukuk Profesörü Rona Serozan’ın da anıldığı tören, Zincirlikuyu Camii’nin Hocası Fatih Savaş'ın duasıyla başladı. Ardından Darüşşafaka Ortaokul öğrencileri Azra Gökdemir ve Nazlı Eren; Sami Serozan ve Rona Serozan hakkında bilgi paylaştı.
Öğrencilerin ardından konuşan Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, Darüşşafaka’yı bugünlere taşıyan bağışçıları her fırsatta anmayı ve gelecek nesillere ulaştırmayı bir vazife kabul ettiklerini belirterek, “Nasıl ki Darüşşafaka, 156 yıllık geçmişiyle ülkemizde sürdürülebilir kurumlara örnek teşkil ediyorsa, bu çabalarımız vefanın sürdürülebilirliğine güzel bir örnek oluşturuyor,” dedi.
Sami Serozan’ın bağışından sonra oğlu Rona Serozan’ın da Darüşşafaka’ya desteğini sürdürdüğünü vurgulayan Öktem, “Biz nesilden nesile aktarılan bir bağışçılık geleneğine sahibiz. Tıpkı Sami ve Rona Serozan gibi… Sami Serozan yaptığı bağışla nice çocuğumuzun Darüşşafaka’da okuma şansına sahip olmasına olanak tanıdı ve “eğitimde fırsat eşitliği” misyonumuza güç kattı,” diye konuştu.
Sami Serozan Kimdir?
1900 yılında Filibe doğumlu olan Sami Serozan, ilk ve ortaokul tahsilini Filibe'de, lise tahsilini Türkiye'de, yüksek tahsilini ise Viyana ve Almanya'da tamamlamıştır.
1925 yılında tekstil mühendisi olarak Türkiye'ye gelerek İstanbul'da ilk iplik fabrikasını kurmuştur.
Dolapdere'de Depo olarak kullanılan dönemin parasıyla 12 Milyon lira değerindeki (1965 yılında Reşat Altın 149 liradır) gayrimenkulünün intifa hakkı kendisinde kalmak şartı ile, çıplak mülkiyetini 1965 yılında Cemiyetimiz'e bağışlamıştır.
Sami Serozan Darüşşafaka'ya yapmış olduğu bağış sonrası duygularını şu şekilde ifade etmiştir:
"Bu bağış bana hayatımın en mesut anlarını yaşatmaktadır. Darüşşafaka'ya hediye ettiğim bu bina, 17.000 metrekarelik inşa sahasını ihtiva eder. 1959 senesi belediye rayicine göre, senelik iradı 900.000 liradır. Kabiliyetli fakat fakir olduğu için yardıma muhtaç Türk çocuklarını okutmaya yardım edebilme düşüncesiyle bugün zevklerin en büyüğünü tatmaktayım. Yoksul, öksüz ve yetimlerin eğitimleri davasının önemini Türkiye'de herkes takdir eder. Yaptığım tetkiklerden edindiğim kanaat şudur ki; Darüşşafaka Cemiyeti Türkiye'de bu davaya en çok, en ciddi şekilde eğilen ve bu davaya en büyük hizmeti geçen bir kurumdur. Bağışımın bu dernek tarafından en uygun şekilde kullanılacağından emin olduğum için bu derneğe bağış yapmaktayım. Bu duyguların etkisiyle sevincim büyüktür." (Kaynak Darüşşafaka arşivi, bağışçı dosyaları)
Sami Serozan 12 Nisan 1976 tarihinde vefat etmiştir. Kabri Edirnekapı Şehitlik Mezarlığı’nda bulunmaktadır.
Rona SEROZAN Kimdir?
1964'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Doktorasını Tübingen Üniversitesinde yaparak, 1967 yılında mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1974'te doçent, 1991'de ise profesör oldu. 2009 yılında emekli olarak İstanbul Üniversitesi'nden ayrıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yaptı.
İstanbul Barosu'na bağlı olarak avukatlık da yapmış olan Rona Serozan, 6 Kasım 2018 tarihinde vefat etti.Merhum Rona Serozan aynı zamanda Darüşşafaka Cemiyeti'nin Üyesi idi.