Sami Serozan vefatının 41. yılında anıldı

 ›  Haberler  › ↓ 

Darüşşafaka’ya tarihi boyunca en yüksek miktarda bağış yapan hayırseverlerden biri olan Sami Serozan, vefatının 41. yıl dönümünde Darüşşafaka Cemiyeti tarafından anıldı.

Darüşşafaka Müzesi’nde 12 Nisan 2017 Çarşamba günü yapılan anma etkinliğine; Sami Serozan’ın oğlu Prof. Dr. Rona Serozan, manevi kızı Leyla Kara, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Başkan Vekili Hakan Tahiroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin, Genel Sekreter Yardımcısı Burçak Karakaya ve Cemiyet çalışanları katıldı.

“154 yıldır ayakta duran bu kurumun felsefesine inanmış ve onun yaşaması için çok değerli bağışlarda bulunmuş hayırseverler olmasaydı, Darüşşafaka da var olamazdı. Hep saygı ve minnetle andığımız o çok sevgili bağışçılarımızdan biri de merhum Sami Serozan’dır” diyen Talha Çamaş, Serozan’ın yapmış olduğu bu değerli bağış sayesinde nice çocuğumuzun Darüşşafaka’da okuma şansına sahip olduğunu ve anısının Darüşşafaka’da hep yaşamaya devam ettiğini ifade etti. Çamaş, “Bugünkü anma etkinliğimize katılarak bizi şereflendiren, Sami Serozan’ın oğlu, değerli hukuk profesörü ve Cemiyetimizin üyesi Prof. Dr. Rona Serozan’a ve manevi kızı Leyla Kara’ya bugün aramızda oldukları için en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Burada olmanız bizim için çok değerli ve anlamlı” dedi.

Çamaş’ın konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Rona Serozan ise şunları söyledi: “Rahmetli babamı unutmadığınız ve anısını yaşattığınız için sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır. Bir insan vefat ettiğinde değil; hatırlanmadığında bu dünyadan göç etmiş demektir. Sizler sayesinde babamın hatırası yaşamaya devam ediyor. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Bugünkü toplantıyı düzenleyenleri ve toplantıya katılanları da minnettarlıkla selamlıyorum.”

Rona Serozan

Tören, Sami Serozan’ın, bugün aramızda olmayan tüm bağışçıların, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin, Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına Fatih Savaş Hoca tarafından dua okunmasıyla sona erdi.  

Sami Serozan ve Darüşşafaka’ya Bağışı Hakkında

1900 yılında Filibe doğumlu olan Sami Serozan, ilk ve ortaokul tahsilini Filibe'de, lise tahsilini Türkiye'de, yüksek tahsilini ise Viyana ve Almanya'da tamamlamıştır. 

1925 yılında tekstil mühendisi olarak Türkiye'ye gelerek İstanbul'da ilk iplik fabrikasını kurmuştur.  Dolapdere'de Depo olarak kullanılan dönemin parasıyla 12 Milyon lira değerindeki (1965 yılında Reşat Altın 149 liradır) gayrimenkulünün intifa hakkı kendisinde kalmak şartı ile, çıplak mülkiyetini 1965 yılında Cemiyetimiz'e bağışlamıştır. 

Sami Serozan Darüşşafaka'ya yapmış olduğu bağış sonrası duygularını şu şekilde ifade etmiştir:
"Bu bağış bana hayatımın en mesut anlarını yaşatmaktadır. Darüşşafaka'ya hediye ettiğim bu bina, 17.000 metrekarelik inşa sahasını ihtiva eder. 1959 senesi belediye rayicine göre, senelik iradı 900.000 liradır. Kabiliyetli fakat fakir olduğu için yardıma muhtaç Türk çocuklarını okutmaya yardım edebilme düşüncesiyle bugün zevklerin en büyüğünü tatmaktayım. Yoksul, öksüz ve yetimlerin eğitimleri davasının önemini Türkiye'de herkes takdir eder. Yaptığım tetkiklerden edindiğim kanaat şudur ki; Darüşşafaka Cemiyeti Türkiye'de bu davaya en çok, en ciddi şekilde eğilen ve bu davaya en büyük hizmeti geçen bir kurumdur. Bağışımın bu dernek tarafından en uygun şekilde kullanılacağından emin olduğum için bu derneğe bağış yapmaktayım. Bu duyguların etkisiyle sevincim büyüktür." (Kaynak Darüşşafaka arşivi, bağışçı dosyaları)

Sami Serozan 12 Nisan 1976 tarihinde vefat etmiştir. Kabri Edirnekapı Şehitlik Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?