Sami Serozan Darüşşafaka’da anıldı

 ›  Haberler  › ↓ 

Darüşşafaka’nın merhum bağışçısı Sami Serozan ölümünün 42. yılında Darüşşafaka Cemiyeti’nde anıldı

Darüşşafaka Cemiyeti’nin merhum bağışçısı Sami Serozan, ölümünün 42. yıl dönümü olan 12 Nisan Perşembe günü Darüşşafaka Müzesi'nde anıldı. Anma törenine merhum Sami Serozan’ın oğlu Prof. Dr. Rona Serozan, manevi kızı Leyla Kara, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Tahiroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin ve Prof. Dr. Esra Ekmekçi Çalıcıoğlu, Yönetim Kurulu Eski Üyesi Beşir Özmen, Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Burçak Karakaya, Bağış ve Bağışçı İşlemleri Yöneticisi Esen Türkmen, Darüşşafaka Lisesi Müdürü Ayşe Görey, Ortaokul Müdürü Şule Uyar, Yaşam Müdürü Fahri Özbey,  Darüşşafaka Cemiyeti Bağış ve Bağışçı İşlemleri Birimi Yetkilisi Nuray Apaydın ve Emel Bulu, Bağış ve Bağışçı İlişkileri Uzmanı Leyla Kara Ünsal, 9. sınıf öğrencileri Zerda Yücel, Elif Çolak, Birkan Ege Çorbacıoğlu, Gökhan Akkuş ve Mihriban Çelik katıldı.

Sami Serozan’ın oğlu Prof. Dr. Rona Serozan törende, "İnsan hatırlanmadığı zaman ölür. Rahmetli babam Sami Serozan için her yıl tekrar ettiğiniz bu anma törenleri benim için çok anlamlı. Ne mutlu ki babamı unutmayan bir sürü insan ve Darüşşafaka var" diyerek Darüşşafaka’ya olan güvenini paylaştı. 

Prof. Dr. Rona Serozan

Merhum Sami Serozan, Dolapdere'de Tekel Deposu olarak kullanılan gayrimenkulün mülkiyetini 1965 yılında Darüşşafaka’ya bağışlamış ve Darüşşafaka'ya yapmış olduğu bağış sonrası duygularını şu şekilde ifade etmişti:
"Bu bağış bana hayatımın en mesut anlarını yaşatmaktadır. Darüşşafaka'ya hediye ettiğim bu bina, 17.000 metrekarelik inşa sahasını ihtiva eder. 1959 senesi belediye rayicine göre, senelik iradı 900.000 liradır. Kabiliyetli fakat imkanları kısıtlı olduğu için yardıma ihtiyaç duyan Türk çocuklarını okutmaya yardım edebilme düşüncesiyle bugün zevklerin en büyüğünü tatmaktayım. Dezavantajlı gençlerin eğitimleri davasının önemini Türkiye'de herkes takdir eder. Yaptığım tetkiklerden edindiğim kanaat şudur ki; Darüşşafaka Cemiyeti Türkiye'de bu davaya en çok, en ciddi şekilde eğilen ve bu davaya en büyük hizmeti geçen bir kurumdur. Bağışımın bu dernek tarafından en uygun şekilde kullanılacağından emin olduğum için bu derneğe bağış yapmaktayım. Bu duyguların etkisiyle sevincim büyüktür."

Anma töreninde söz alan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin, Serozan’ın bağışı sayesinde birçok çocuğumuzun Darüşşafaka’da okuma şansına sahip olduğunu ve anısının Darüşşafaka’da hep yaşamaya devam ettiğini ve edeceğini ifade etti. 

Tören, Sami Serozan’ın, bugün aramızda olmayan tüm bağışçıların, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin, Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına okunan duayla sona erdi.  

Sami Serozan kimdir?


1900 yılında Filibe doğumlu olan Sami Serozan, ilk ve ortaokul tahsilini Filibe'de, lise tahsilini Türkiye'de, yüksek tahsilini ise Viyana ve Almanya'da tamamlamıştır. 

1925 yılında tekstil mühendisi olarak Türkiye'ye gelerek İstanbul'da ilk iplik fabrikasını kurmuştur. 
Dolapdere'de Depo olarak kullanılan dönemin parasıyla 12 Milyon lira değerindeki (1965 yılında Reşat Altın 149 liradır) gayrimenkulünün intifa hakkı kendisinde kalmak şartı ile, çıplak mülkiyetini 1965 yılında Cemiyetimiz'e bağışlamıştır. 

Sami Serozan Darüşşafaka'ya yapmış olduğu bağış sonrası duygularını şu şekilde ifade etmiştir:
"Bu bağış bana hayatımın en mesut anlarını yaşatmaktadır. Darüşşafaka'ya hediye ettiğim bu bina, 17.000 metrekarelik inşa sahasını ihtiva eder. 1959 senesi belediye rayicine göre, senelik iradı 900.000 liradır. Kabiliyetli fakat fakir olduğu için yardıma muhtaç Türk çocuklarını okutmaya yardım edebilme düşüncesiyle bugün zevklerin en büyüğünü tatmaktayım. Yoksul, öksüz ve yetimlerin eğitimleri davasının önemini Türkiye'de herkes takdir eder. Yaptığım tetkiklerden edindiğim kanaat şudur ki; Darüşşafaka Cemiyeti Türkiye'de bu davaya en çok, en ciddi şekilde eğilen ve bu davaya en büyük hizmeti geçen bir kurumdur. Bağışımın bu dernek tarafından en uygun şekilde kullanılacağından emin olduğum için bu derneğe bağış yapmaktayım. Bu duyguların etkisiyle sevincim büyüktür." (Kaynak Darüşşafaka arşivi, bağışçı dosyaları)
Sami Serozan 12 Nisan 1976 tarihinde vefat etmiştir. Kabri Edirnekapı Şehitlik Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

Prof. Dr. Rona Serozan kimdir?

1964'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Doktorasını Tübingen Üniversitesi’nde yaparak, 1967 yılında mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1974'te doçent, 1991'de ise profesör oldu. 2009 yılında emekli olarak İstanbul Üniversitesi'nden ayrıldı. Şu an İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yapmaktadır. İstanbul Barosu'na bağlı olarak avukatlık da yapmakta olan Serozan, aynı zamanda TOBB Tahkim Divanı Hakem Listesinde yer almaktadır. 

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?