Sait Faik Hikâye Armağanı'nın 59'uncusu 9 Mayıs'ta sahibini buluyor

 ›  Haberler  › ↓ 

​​Darüşşafaka Cemiyeti'nin, eserlerinin telif haklarını ve mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışlayan Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından Sait Faik Abasıyanık’ın anısına 1964'ten bu yana verdiği Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 59'uncusu 9 Mayıs'ta sahibini bulacak.

saitfaikarmaganidavetiye_09052013.jpg

59. Sait Faik Hikâye Armağanı Ödül Töreni, 9 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 19:00’da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Beyoğlu İstiklal Caddesi Meşelik Sokak No: 2 Kat: 5 adresindeki ofisinde yapılacak. 

Bu yıl Sait Faik Hikâye Armağanı için 40 yazar başvurdu. Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celal ve Beşir Özmen’den oluşan Seçici Kurul, değerlendirmesinin ardından bu yılın ödül kazanan öykü yazarı ve kitabını belirledi. Armağan'ın sahibi, 9 Mayıs'taki törende ödülüne kavuşacak.

Armağan 2012'den beri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle veriliyor

1955’te Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan ve 1964’ten bu yana Darüşşafaka Cemiyeti tarafından verilen Sait Faik Hikâye Armağanı, edebiyat dünyamızın en değerli ödüllerinden biridir. 2003-2011 yılları arasında Yapı Kredi Yayınları ile ortaklaşa verilen Armağan, 2012 yılından beri de Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle verilmektedir.

 
Sait Faik Abasıyanık
 
18 Kasım 1906 tarihinde Adapazarı’nda dünyaya gelen Sait Faik Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası olmuştur.
 
İlköğrenimini Karamürsel ve Adapazarı’nda, lise öğrenimini İstanbul ve Bursa’da tamamlamış, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde iki yıl eğitim gördükten sonra Avrupa’nın çeşitli ülkelerini gezmiştir. Sanatı ve kişiliği üzerinde büyük etki bırakan, çok sevdiği Fransa’nın Grenoble kentinde üç yıl kalmıştır. 1934’te babasının isteği ile İstanbul'a dönen Sait Faik, ailenin yeni taşındığı, Şişli Rumeli Caddesi üzerindeki Rumeli Apartmanı'nda yaşamıştır.
 
Babasının ölümünden sonra kışları Şişli’deki evde, yazları ise 1938’de satın alınan Burgazada Çayır Sokak 15 numaradaki köşkte annesiyle birlikte yaşayan Sait Faik, 1945’te hastalandıktan sonra 11 Mayıs 1954’teki vefatına kadar zamanının çoğunu burada geçirmiştir.
İlk yazısı “Uçurtmalar” 9 Aralık 1929’da Milliyet gazetesinde yayımlanan Sait Faik 1934 yılında Türkiye’ye döndükten sonra öykülerini Varlık’ta yayımlamaya başlar. Bu yıldan itibaren kendini öykü yazmaya adayan Sait Faik, denizi, emekçileri, çocukları, yoksulları, işsizleri ve balıkçıları yalın bir dille anlatır. İlk kitabı Semaver 1936’da Remzi Kitabevi tarafından yayımlanır. 1939’da Sarnıç, 1940’ta Şahmerdan, 1948’de Lüzumsuz Adam, 1950’de Mahalle Kahvesi, 1951’de Kumpanya, 1952’de Havuz Başı, Son Kuşlar ve Birtakım İnsanlar, 1953’te Kayıp Aranıyor ve Şimdi Sevişme Vakti, 1954’te de Alemdağ’da Var Bir Yılan okurlarıyla buluşur. 1953’te, çağdaş edebiyata yaptığı katkılardan dolayı ABD’deki Mark Twain Cemiyeti’nin şeref üyeliğine seçilir.
 
Sait Faik Abasıyanık ve Darüşşafaka Cemiyeti
 
Ömrünün son günlerinde çeşitli edebiyat matinelerine katılan Sait Faik Abasıyanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın teşvikiyle 1954’te Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katılmış ve ortamdan çok etkilenmiştir. Matineden sonra o zaman İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Darüşşafaka’yı gezen Sait Faik, orada okuyan çocuklarla ilgilenmiş ve onları çok takdir etmiştir. Eve döndüğünde annesine, mallarını, babası hayatta olmayan çocuklara çok güzel imkânlar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif etmiştir.
 
Sait Faik Abasıyanık'ın annesi Makbule Hanım, yazarın ölümünden sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi yapılması koşuluyla Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakmıştır. Darüşşafaka Cemiyeti, kendisine 1964 yılında intikal eden bu vasiyete titizlikle sahip çıkarak, Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım vb. sorumluluklarını 1964 yılından başlayarak üstlenmiştir. Makbule Abasıyanık vasiyetinde ayrıca, her yıl dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşacak bir jürinin o sene içinde yazılmış en iyi öyküyü seçerek ona oğlu adına bir hikâye armağanı verilmesini şart koşmuştur. Ödül, ilk kez 1955 yılında verilmiştir. Ödülün para armağanı 1960 yılına kadar Varlık Yayınları'nca karşılanmış, 1960'tan 1963'e kadar kesintiye uğrayan ödül Makbule Hanım'ın 1964 yılındaki vefatından sonra Darüşşafaka Cemiyeti tarafından düzenli olarak verilmiştir. Darüşşafaka Cemiyeti, 1964’ten bu yana “Sait Faik Hikâye Armağanı” adı altında her yıl bir öykücüye ödül vererek değerli yazarın her yıl hatırlanmasını sağlamaktadır.
Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?