Yaşar Kemal’in “Türkçenin hudutlarını zorlayıp gerçek anlamıyla Türkçe yazmış ilk Türk yazar.” dediği Sait Faik Abasıyanık, bugün 116 yaşında.

Mal varlığını ve eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakan, Türk hikayeciliğinin büyük ustası, yazar Sait Faik Abasıyanık, 116 yaşında… Kırk sekiz yıllık ömrüne onlarca öykü, iki roman ve bir şiir kitabı sığdıran Sait Faik, 1964 yılında Darüşşafaka’ya intikal eden mirasıyla da yaşamların eğitimle değişmesine vesile oluyor.
Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç:
“Yetiştirdiğimiz, içi insan ve doğa sevgisiyle dolu öğrencilerimiz, onun ruhuna en güzel armağan…”

Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, Sait Faik’in doğum gününü, “Darüşşafaka’da yetişen her çocuğun eğitiminde, 1964’ten beri Sait Faik’in kitaplarının maddi ve edebi katkısı var. Yetiştirdiğimiz, içi insan ve doğa sevgisiyle dolu öğrencilerimiz, onun ruhuna en güzel armağan… Mark Twain Derneği’nin onur üyeliğine de seçilmiş usta öykücümüzü, kendi adına verdiğimiz Sait Faik Hikâye Armağanı ile yaşatmaya; yazdıklarını mahalle kahvesinden adalılar, balıkçılar, çocuklar ve son kuşlarla okumaya devam ediyoruz.” sözleriyle kutladı.
Darüşşafaka için Sait Faik Abasıyanık’ın önemi
Ömrünün son günlerinde çeşitli edebiyat matinelerine katılan Sait Faik Abasıyanık, 1954’te Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katıldı. Matineden sonra o zaman İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Darüşşafaka’yı gezen Sait Faik, orada okuyan çocuklarla ilgilendi ve onları çok takdir etti. Eve döndüğünde annesi Makbule Abasıyanık’a, mal varlıklarını babası hayatta olmayan çocuklara çok güzel olanaklar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif etti.
Makbule Hanım, yazarın vefatından sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi yapılması koşuluyla Burgazada’daki köşkü, Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışladı. Makbule Abasıyanık’ın 1963'te vefatından sonra Darüşşafaka Cemiyeti, 1964 yılında kendisine intikal eden bu vasiyete titizlikle sahip çıktı ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan evin bakım, onarım gibi sorumluluklarını üstlendi.
Darüşşafaka’nın bağışçılarına duyduğu vefa duygusunun simgelerinden biri olan Müze, Sait Faik’in yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, yazarın el yazması öykülerini, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi barındırıyor, ücretsiz olarak hizmet veriyor.
Vasiyetinde, oğlunun adına her yıl bir hikâye armağanı verilmesi şartını da koşan Makbule Hanım’ın bu isteği de Darüşşafaka Cemiyeti tarafından yerine getiriliyor.
1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti tarafından sürdürülüyor. Her yıl bir öykücüye verilen ve edebiyat dünyamızın en uzun soluklu ödüllerinden olan Armağan, 2012'den itibaren ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle veriliyor.
Tüm Haberlere Göz Atın