Rüzgârın kolayına olsun Dilek Ergül!

 ›  Haberler  › ↓ 
dilek-ergul-10mayis (2).jpg
 
Darüşşafakalı 10 kız öğrencinin 10 yıllık eğitim gideri olan 1.000.000 TL'yi toplama hedefiyle Atlantik Okyanusu'nu yelkenli teknesiyle tek başına geçmeye hazırlanan cesur denizci Dilek Ergül, bir yıldan fazla sürecek yolculuğu için son hazırlıklarını tamamlıyor.
 
Rota Atlantik Bağış Kampanyası sayfamızı ziyaret etmek için buraya, online bağış sayfamızdan "Rota Atlantik Bağış Fonu" seçeneğini işaretleyerek hemen destek vermek için lütfen buraya tıklayınız.
 
Darüşşafakalı kız öğrenciler, 10 Mayıs Cumartesi günü Dilek Ergül'ü teknesinin bağlı olduğu West İstanbul Marina'da ziyaret ederek kendisine moral verdi.
 
dilek-ergul-10mayis (5)_rsz.jpg
 
Dilek Ergül, çocukluk hayalini gerçekleştirirken bir taraftan da yolculuğu boyunca devam edecek olan Rota Atlantik Bağış Kampanyası'yla Darüşşafakalı kız öğrencileri destekleyecek. Onlar da kendi hayallerini gerçekleştirebilsin, kendi okyanuslarını geçebilsinler diye...
 
Darüşşafakalı öğrencilerden aldığı güç ve moralle yolculuğa hazırlanan Dilek Ergül'e merak ettiklerimizi sorduk.
 
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Deniz tutkunuz ailenizden mi geliyor?
1972 İzmir doğumluyum. Deniz tutkusu elbette denizsever bir ailede büyümemden kaynaklı. Ailece daima denize yakın olmayı tercih ettik. Hatta kimse alınmasın ama deniz kıyısı olmayan şehirler bize yaşanılmaz, zor yerler olarak geldi daima.
 
Yolculuğa ne zaman çıkmayı planlıyorsunuz?
2014 Mayıs sonuna kadar yetiştirmeye özen gösteriyoruz.
 
Teknenizle ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?
Symina, 30 feet 1982 doğumlu güzel bir Fransız Teknesi. Son 2 yıldır da evimiz. Eşimle beraber ve çocuklar geldiğinde orada yaşıyoruz.

Bu yolculuğa nasıl hazırlandınız?
Aslında uzun zamandır aklımda ve gönlümde olan bir hayali fikre dökmem ve planlamaya başlamam 2008 yılında oldu. 2009’da ise artık kesinleşen bir sürece girildi. 3 yıl hemen her hava koşulunda fırsat buldukça denizde oldum. Deniz Giray ve Efe Özbil’le beraber ciddi çalıştık. Derken Symina hayatımıza girdi ve evimiz oldu. Symina’yla beraber ben hem kaptan hem de miço olarak yalnız uzunlu kısalı seyirlere başladık.
 
Bu yolculuğa çıkmaya nasıl karar verdiniz? Darüşşafaka projenize nasıl dahil oldu?
Yolculuk zaten hep aklımdaydı dediğim gibi. Ancak yaşamımızda en az deniz kadar önemli bir olgu da; okula gidemeyen kız çocuklarımızın okutulması olarak hali hazırda 4 kızımızla sürüyordu. Hatta bu ara 5 kız kardeş oldular. Ben bu sayıyı şu andaki gibi maaşlı bir işle başaramazdım. Ancak elimde bana göre harika bir proje vardı. Ben de geldim ve Darüşşafaka’nın kapısını çaldım. Dedim ki; benim param yok ama projem var ve buna değer katabilir, pek çok kızımızın okula gidebilmesini sağlayabiliriz. Sağ olsunlar onlar da kabul ettiler.
 
Kızların eğitimi sizin için neden önemli? Neden bu misyonu seçtiniz?
Bu pozitif bir ayrımcılık aslında. Ben inanıyorum ki, iyi öğrenim ve eğitim almış olan kadınların sayısı artınca bir ülkede savaş olmaz, yoksulluk olmaz, iyi yetişen ve dünyaya katkısı olan çocuklar büyütülür. Bir kadın dünyayı değiştirebilir. Yeter ki erkeklere verilen şans verilsin. Özellikle ülkemizde ne kadar çok kız çocuğu okula kavuşursa o kadar gelişme sağlanacaktır.
 
dilek-ergul-10mayis (6)_rsz.jpg
 
Atlantik'i geçmeyi ne zamandır hayal ediyorsunuz?
8 yaşımdan beri… Ama söylemeliyim, ben Mars’a da gideceğimi hayal ederdim. Atlantik daha olur bir hayal gibi geldi bana…
 
Örnek aldığınız denizciler kimler? Hangi kitaplardan ve denizcilerden ilham aldınız?
Ann Davison ki kendisi ilk tek başına Atlantik geçişi yapan kadın denizcidir, Tristan Jones, Jashua Slocum, Ellen McArthur ve Kay Cotee. Kay Cotee özellikle 5 burun’u tek başına geçmiş ilk kadın denizci olarak çok saygın bir yerdedir. Ülkesi Avustralya’da kahramanlık nişanı verilmiştir. Onların yanında benim geçişim masum bir yolculuk olarak kalıyor aslına bakarsanız.
 
Bu yolculukta vermek istediğiniz mesaj nedir? Hepimize hayallerimizin peşinden gitmek için ilham vermek mi istiyorsunuz?
İlham vermek belki de haddini aşmak olacaktır. Ben sadece hepimizin bir okyanusu var ki adı ne olursa olsun ve yaşanacak bir yaşam var, bunu hatırlatmak istiyorum. Bu yaşamın başı ve sonunda olanlar belli. Kalan ara zaman ise çok kıymetli ve bir amaç için bize hediye edilmiş. Farkı yaratacak olan ise bizleriz. Sadece farkındalık ortaya koymak istiyorum.
 
Masraflarınızı nasıl karşılayacaksınız?
Sponsorlarım şu ana kadar harcadıklarımıza destek oldular. Hali hazırda projenin %35’i sponsorlar tarafından karşılandı. Kalanı bizler bulup buluşturup bir şekilde toplamaya gayret ettik. Yol boyunca bir miktar maddi gelirim olacak. West İstanbul Marina bana bu miktarı karşılayacağını belirtti. Kalan kısmı ise ailece karşılamaya çalışacağız.
 
Yolculuğunuzla ilgili en çok neye heyecanlanıyorsunuz?
Balina görmek düşüncesi beni sabırsızlandırıyor.
 
Sizce sizi en çok ne zorlayacak?
Yalnız olmak…
 
Nasıl besleneceksiniz? Sırrınız var mı?
Genel olarak normalde ne yiyorsam onlar. Tekne ev gibi malum yemek pişirebilirsiniz. Kuru bakliyat, kuru yemişler gibi enerji veren ve tok tutan gıdaları tercih ediyorum.  Son bir yılda 10 kilo almaya çalıştım. Olmadı ne yazık ki. Bir miktar kilo aslında iyi olacaktı benim için.
 
Sağlığınızı nasıl koruyacaksınız?
Ek vitaminler, olabildiğince egzersiz, bol meyve ve yeşil sebzelerle…
 
Akdeniz'deyken ve okyanustayken iletişiminizi nasıl sağlayacaksınız? Sizden nasıl haber alacağız?
Cep telefonu ve İnmarsat Uydu telefonuyla sağlayacağım. Spot cihazıyla da benim adımlarımı Google Earth isimli programla görebileceksiniz.
 
Umarız ihtiyacınız olmaz ama herhangi bir tehlike anında nereye haber vereceksiniz?
EPIRB dediğimiz cihazla Türkiye’ye ve SPOT’la Amerika’ya haber gidecek. Umuyorum bunlara ihtiyacım olmaz.
 
En çok nereleri merak ediyorsunuz? Nereleri görmek için sabırsızlanıyorsunuz?
İspanya’nın eski Gırnata Eyaleti’ndeki limanları ve kıyı kasabalarını görmek istiyorum. Umuyorum aksilik çıkmaz da, gidebilirim.
 
Aşağıdakileri duyunca aklınıza ilk ne geliyor?
Uçan balıklar – Yemek
Bermuda Şeytan Üçgeni – Şehir Efsanesi
Balinalar – Doğanın Mucizeleri
Köpek balıkları – Var olmak
Karanlık - Huzur
Yıldızlar – Ay ışığı sonatı
 
Pi'nin Yaşamı filminden etkilendiniz mi?
Açıkçası Pi’nin Yaşamı harika bir film ama beni deniz düşüncesi yönünden etkilemedi. Bence o filme denizcilik açısından bakmamak gerek.
 
Yolculuğunuzun en zorlu bölümü/en zorlu mevsim sizce hangisi olacak?
Temmuz ayında Balear Denizi ve dönüşte Bermuda - Azor adaları arası cephe sistemleri arasından sürekli surf yapmak sanıyorum zorlanacağım etaplar olacak.
 
dilek-ergul-10mayis (3).jpg
 
Sizce başarmak için neye ihtiyacınız var?
Hepinizin iyi düşünceleri ve 10 kızımızın 10 yıl okuması için 1.000.000TL’nin toplandığını görmek.
 
Dönüşte nasıl kutlama yapmak istiyorsunuz?
Rota Atlantik kızlarımızla beraber kutlamak istiyorum.
 
En çok neyi özleyeceksiniz?
Ailem, anne köftesi ve yoğurt.
 
En büyük destekçileriniz kimlerdir? Eşiniz ve oğlunuzun desteğinden bahsedebilir misiniz?
Eşim ve oğlum derseniz eğer ben dünyanın en şanslı insanıyım. Artı bir sürü emeği benimle olan dostlarımız da var. Eşim ve oğlum en zorlu anlarda bana sabır göstererek zaten en inanılmazı gerçekleştiriyorlar desem yeridir.
 
Hayatta sizi en çok ne mutlu eder?
Teknemde olmak…
 
dilek-ergul-10mayis (4)_rsz.jpgRüzgârın kolayına olsun Dilek Ergül! 
 
Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?