Reşit Saffet Atabinen’i andık

 ›  Haberler  › ↓ 

1949 yılında Fatih’teki Darüşşafaka binasının yanında bir öğrenci yurdu yaptırarak “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuna büyük bir katkı sunan Reşit Saffet Atabinen, vefatının 52. yıl dönümünde Darüşşafaka Cemiyeti tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Darüşşafaka Müzesi’nde 2 Şubat 2017 Perşembe günü yapılan anma etkinliğine; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Tahiroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin, Genel Sekreter Yardımcısı Burçak Karakaya, Yönetim Kurulu Eski Üyesi Beşir Özmen, merhum Reşit Saffet Atabinen’in kurucu başkanı olduğu Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun (TURİNG) çalışanları, Cemiyet yöneticileri, çalışanları ve Darüşşafakalılar katıldı.

Anma etkinliğinde, Atabinen Talebe Yurdu'nda kalmış olan Darüşşafakalılar Erhan Yücel ve Selahattin Odabaşı hazır bulundu.

Merhum Reşit Saffet Atabinen'in Darüşşafaka'ya yaptığı bağış hakkında bilgi veren Fırat Tekin, "Değerli bağışçımız merhum Reşit Saffet Atabinen, 22 Ekim 1949 tarihinde Fatih’teki Darüşşafaka binasının hemen yanı başında bir talebe yurdu yaptırarak Darüşşafaka’ya bağışlamış ve idaresini de Cemiyetimize bırakmıştır. 15 öğrenci kapasiteli bu yurtta, üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafakalı öğrenciler ve Darüşşafaka Spor Kulübü’nden sporcular konaklamıştır. Müzemizin arşivinde bulunan 1949 tarihli Atabinen Talebe Yurdu Talimatnamesi’ndeki bilgilere göre; yurdun kuruluş amacı, maddi durumu yetersiz ve başarılı Darüşşafaka Lisesi mezunlarını üniversite eğitimleri boyunca desteklemek, onlara barınacakları bir yuva sağlamaktı" dedi.

Öğrencilerin ders kitaplarının ve kıyafetlerinin yurt tarafından temin edildiği, maddi imkanı yetersiz öğrencilere harçlık verildiği ve üniversite harçlarının dahi yurt tarafından ödendiği bilgisini veren Tekin, sözlerini şöyle noktaladı: "Reşit Saffet Atabinen, bugün Cemiyetimizde var olan üniversite burs programını o dönemde düşünmüş ve hayata geçirmişti... Hem öğrencilere hem de Cemiyet’e büyük fayda sağlamıştı. Ruhu şad olsun. Nur içinde yatsın."

Fırat Tekin’in konuşmasının ardından söz alan TURİNG İdari İşler Müdürü Ümit Yürek ise, “Değerli Kurucu Başkanımız Reşit Saffet Atabinen’i anma etkinliğinde bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bizi davet ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Antalya’da Kaleiçi’nde güzel bir binamız var. Restorasyonu tamamlandı ve yönetimimiz buradan esinlenerek o binayı Reşit Saffet Atabinen Talebe Yurdu olarak açıyor. Birkaç ay içinde hizmet vermeye başlayacak. Bu güzel haberi de bugün sizlere açıklamak istedik” dedi. 

Atabinen Talebe Yurdu’nda kalmış olan Darüşşafakalılardan Erhan Yücel ise, “Bu yurtta harika bir hayat yaşadık. Hayatımız kurtuldu. Allah rahmet eylesin. Reşit Saffet Atabinen bir gün bizi evine davet etmişti. Yabancı sefirler, maslahatgüzarlar vardı. O gün kendisinin Fransızcayı Fransızlardan bile daha güzel konuştuğuna şahit olmuştum” diyerek anısını anlattı.  

Darüşşafaka Müzesi'nde sergilenen Darüşşafaka Atabinen Talebe Yurdu Talimatnamesi, Yurt Talebe Kayıt Defteri ve fotoğraflar... En öndeki fotoğraf, anma etkinliğine katılan Erhan Yücel'in ortaokuldayken 1946 yılında çekilmiş bir fotoğrafı...

Tören, Reşit Saffet Atabinen’in, bugün aramızda olmayan tüm bağışçıların, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin, Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına Fatih Savaş Hoca tarafından dua okunmasıyla sona erdi.  

Reşit Saffet Atabinen kimdir?

Darüşşafaka'nın değerli bağışçısı Reşit Saffet Atabinen, 1884 yılında İstanbul’da doğmuştur. Paris Siyasî İlimler Mektebi mezunudur. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde doğmuş, ülkenin içinde bulunduğu birçok sorunu yaşamış, hem Milli Mücadele’de hem de daha sonraki dönemlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer almış çok yönlü bir Türk aydınıdır. O, batıyı çok iyi tanıyan bir diplomat, döneminin önemli tarihçilerinden birisi, 1927 ve 1931 yıllarında parlamentoya girerek TBMM üçüncü ve dördüncü dönem Kocaeli Milletvekilliği yapmış bir siyaset adamıdır.

Atabinen’in yaşamı boyunca yürüttüğü görevlerden bazıları, Lemond Herald Gazetesi Başyazarlığı, Türkiye-Romanya Karma Komisyonu Baskâtipliği, Bükreş, Washington, Madrid ve Tahran Sefaretleri Baskâtipliği, Lozan Barış Konferansı Türk Murahhas Heyeti Genel Sekreterliği, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Kuruculuğu ve Başkanlığı, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanlığı, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti Kurucu Üyeliği’dir. 2 Şubat 1965 tarihinde vefat eden Atabinen, evli ve üç çocuk babasıydı.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?