Reşit Saffet Atabinen anıldı

 ›  Haberler  › ↓ 

1949 yılında Fatih’te yurt yaptırarak birçok Darüşşafakalı üniversitelinin barınma sorununu ortadan kaldıran Reşit Saffet Atabinen Darüşşafaka Cemiyeti tarafından anıldı.

Reşit Saffet Atabinen’in 54. vefat yıl dönümü vesilesiyle Darüşşafaka Cemiyeti tarafından  4 Şubat Pazartesi günü düzenlenen anma etkinliğine; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Tahiroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin, Darüşşafaka Eğitim Komisyonu Üyesi Beşir Özmen, Reşit Saffet Atabinen’in akrabaları Belkıs Aksoy ve Nilüfer Sirel, Turing çalışanları, ayrıca Atabinen Talebe Yurdu'nda kalmış olan Darüşşafaka mezunları Ali Kuşi(DŞ'54), Erhan Yücel(DŞ'53), Nihat Yalçınkaya(DŞ'50), Selahattin Odabaşı(DŞ'53) ve Cemiyet çalışanları katıldı. 


Tören, Reşit Saffet Atabinen’in, bugün aramızda olmayan tüm bağışçıların, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin, Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına Tahsin Şener tarafından okunan duayla başladı. 
Darüşşafaka bağışçısı merhum Reşit Saffet Atabinen, 22 Ekim 1949 tarihinde Fatih’teki Darüşşafaka binasının hemen yanı başında bir talebe yurdu yaptırarak Darüşşafaka’ya bağışlamış ve idaresini de Cemiyet’e bırakmıştı. Bu yurtta üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafakalı öğrenciler ve Darüşşafaka Spor Kulübü’ne mensup sporcular konaklamıştı. Bu yurt sayesinde Darüşşafakalı öğrenciler üniversite hayatları boyunca kalacak yer sıkıntısı çekmemiş ve bu durum arkalarından gelen yeni nesillerin de üniversitede okumalarını teşvik etmişti. 

Reşit Saffet Atabinen kimdir?


Darüşşafaka'nın değerli bağışçısı Reşit Saffet Atabinen, 1884 yılında İstanbul’da doğmuştur. Paris Siyasî İlimler Mektebi mezunudur. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde doğmuş, ülkenin içinde bulunduğu birçok sorunu bizzat yaşamış hem Milli Mücadele’de hem de daha sonraki dönemlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer almış çok yönlü bir Türk aydınıdır. O, batıyı çok iyi tanıyan bir diplomat ve döneminin önemli tarihçilerinden birisi olmasının yanı sıra, 1927 ve 1931 yıllarında parlamentoya girerek TBMM üçüncü ve dördüncü dönem Kocaeli Milletvekilliği yapmış bir siyaset adamıdır.
Atabinen’in yaşamı boyunca yürüttüğü görevlerden bazıları; Lemond Herald Gazetesi Başyazarlığı, Türkiye-Romanya Karma Komisyonu Baskâtipliği, Bükreş, Washington, Madrid ve Tahran Sefaretleri Baskâtipliği, Lozan Barış Konferansı Türk Murahhas Heyeti Genel Sekreterliği, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Kuruculuğu ve Başkanlığı, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanlığı, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti Kurucu Üyeliği’dir. 2 Şubat 1965 tarihinde vefat eden Atabinen, evli ve üç çocuk babasıydı.
 

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?