Prof. Dr. Türkan Saylan'ı Kaybettik, Türkiye'nin Başı Sağolsun

 ›  Haberler  › ↓ 
ÇAĞIMIZIN AVAR ÖĞRETMENİ TÜRKAN SAYLAN

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) başkanı değerli aydın Sayın Türkan Saylan'ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Yalnızca cüzam konusuyla ilgili olarak yapmış olduğu çalışmalar ve cüzamlılara karşı toplumumuzdaki olumsuz bakış açısını kırma doğrultusundaki büyük çalışmaları bile her türlü takdirin üzerindedir.

Onun kamuoyuna mal oluşundaki ikinci sıçrama, eğitimde fırsat eşitliği ülküsüne olan katkılarıyla yaşamımızda yer alışıdır.

Cumhuriyet'in ilk eğitim hamleleriyle bağlantılı olarak anlatılan bir öykü vardır. "Avar" adında bir kadın öğretmen, erkeklerin bile gidemediği dağ köylerine gider, pırıl pırıl çocukları atının terkisine atar ve okula götürürmüş.

Türkan Saylan da Avar öğretmenlerden biriydi; son dönemin Avar Öğretmeni idi.

ÇYDD ile Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın temel misyonlarının “eğitimde fırsat eşitliği” yaratmak olduğu göz önünde bulundurulursa bu iki kuruluşun birbirine paralel ve birbirini tamamlayan faaliyetlerde bulundukları görülür.

“Eğitimde fırsat eşitliği” ülküsüyle kurulmuş olan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndan yetişmiş ya da bu amaca gönül vermiş çağdaş düşünceye sahip insanlardan oluşan Darüşşafakalılar olarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde yapılan çalışmaları daima takdir ve heyecanla izledik. Aydınlık bir ülke ve gelecek yaratmakta ÇYDD ile birlikte aynı cephede yer aldık.

Darüşşafakalılar Derneği, 2006 yılında Türkan Saylan ile bir röportaj yapmıştı.  “Darüşşafaka’dan Yankı”nın Haziran 2006 sayısında yayınlanan ve Darüşşafakalılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Erdinç Ergenç’in yaptığı bu röportajda Türkan Saylan da aynı paralelliğe dikkat çekmiş ve Darüşşafaka hakkında şöyle konuşmuştu: “Darüşşafaka kanımca çok önemli ve anlamlı bir oluşumdur. Bu modelin daha çok çocuğa, gence hizmet vermesi gerektiğini düşünüyorum. Kuruluşundaki katı kuralları çağa uyarlamak gerektiği görüşündeyim. Örneğin neden salt babanın ölü olması? Neden salt yetimler de, yetenekli ama yoksul olanlar değil? Okuldan atılma kurallarının da gözden geçirilmesini diliyorum. Başarısızlığı gidermeye çalışmak ve birkaç yıl emek verilen çocuğu kazanmak daha iyi olur kanısındayım. Ayrıca, tek bir okul yerine sayısı artırılamaz mı? Türkiye’nin böylesi değerli okullara ne çok gereksinimi var! Darüşşafaka her zaman çok iyi bir eğitim modeli olmuştur.”

Türkan Saylan, 13 Aralık 1935 günü İstanbul'da dünyaya geldi. 1944 – 1946 yıllarında Kandilli İlkokulu ve 1946 – 1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi’nde okudu. 1963’de İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. 1964 - 1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi’nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını aldı.

1968 yılında İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başladı. 1971’de İngiliz Kültür Heyeti’nin bursuyla İngiltere’de ileri eğitim gördü, 1974'de Fransa’da ve 1976’da İngiltere’de kısa süreli çalışmalar yaptı, 1972’de doçent, 1977’de profesör oldu. 1982 – 1987 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, 1981 – 2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü. 1990’da oluşturulan “İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin kuruluşunda görev aldı ve 1996’ya kadar müdür yardımcılığı ile Kadın Sağlığı derslerinin koordinatörlüğünü yaptı. Dermatoloji Kliniği öğretim üyesi olarak 2002 yılı sonuna kadar çalıştı ve 13 Aralık 2002'de emekli oldu.

1976 yılında lepra (cüzam) çalışmalarına başladı, Cüzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da kendisine Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verildi. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yaptı. Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi’nin ve Uluslararası Lepra Derneği’nin üyesidir. 1981-2002 yılları arasında 21 yıl, gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği’ni yaptı.

1957'de evlenen Saylan’ın bu evlilikten iki oğlu oldu. Biri grafiker diğeri hekim iki oğlundan iki torunu vardır. Son 17 yıldır kanser hastası olan ve tedavisi süren Saylan, 18 Mayıs 2009 tarihinde saat 04.45 sıralarında vefat etti. Vefat ettiğinde gönüllü kuruluş olarak ÇYDD’nin Genel Başkanlığını, TÜRKÇAĞ ve KANKEV Vakfı Başkanlığı ile Cüzamla Savaş Derneği ve Vakfı Başkanlığı’nı sürdürmekteydi.

Bu vesileyle ÇYDD Başkanı merhum Türkan Saylan’a tekrar Allah’tan rahmet diliyoruz. İdeallerinin sürdürücülerinden olacağız.
Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?