Manisa'ya gittiğimde eski sınıf arkadaşlarımla karşılaşıyorum. Onların yanında kendimi uzaylı gibi hissediyorum. Kimi evlenmiş, kiminin ne amacı ne hayali var. Özellikle o anlarda, ‘iyi ki gelmişim, iyi ki Darüşşafaka var, iyi ki Daçkalıyım’ diyorum.
Darüşşafaka Lisesi 11. sınıf öğrencisi Nuriye Varoğlu, geçtiğimiz yıl NASA’nın düzenlediği bilimsel makale yarışması CASSINI - Scientist for a day Essay Contest (Bir Günlük Bilim Adamı Makale Yarışması) Türkiye Finalleri'ni kazanarak, Türkiye’yi temsilen NASA'nın web sayfasında yayınlanmak üzere gönderilen beş makaleden birinin sahibi... Resim yapan ve şiir atölyesinde görev alan Nuriye, bir yandan da üniversite sınavına hazırlanıyor.
Aslen Manisalı olan Nuriye Varoğlu, Darüşşafaka Sınavı'na 2005’te İzmir'den katılıyor. Sınavı kazanınca da özellikle sınıf öğretmeninin teşvikiyle ailesini Manisa'da bırakarak, İstanbul'a geliyor.
NASA'nın yarışmasına fen bilgisi öğretmenlerinin yönlendirmesiyle katılan Nuriye, süreci şöyle anlatıyor: "Astronomiye çok meraklıyım. Planetaryum ve gözlemevini çok sık kullanırım. Tüm gökyüzü olaylarını izlemeye çalışıyorum. Yarışmanın konusu, Satürn ve iki uydusuna gönderilmesi planlanan uydunun hangisine gönderilmesinin daha çok bilimsel araştırmaya olanak tanıyabileceğiydi. Yaptığım araştırmalar sonucu ben, Iapetus'a gönderilmesi gerektiğini savunan bir makale yazdım. Makalem, NASA'nın web sitesinde yayınlanmak üzere Türkiye'den gönderilen beş makaleden biri seçildi."
Daha önce de fizik deney yarışmalarında dereceler alan Nuriye, "Fen - Matematik bölümü öğrencisiyim. Fen alanına büyük ilgim var. Yeni şeyler öğrenmek beni mutlu ediyor. Ama meslek seçiminde hâlâ kararsızım" diyor ve ekliyor: “Darüşşafaka bana sonsuz bir özgüven verdi. Ne olursa olsun başarabileceğime inanıyorum. Daha derin düşünebiliyorum. Darüşşafaka'dan ayrıldığımda kendi ayaklarımın üzerinde duracak kadar güçlü hissediyorum kendimi. Mesela benim ablam var. O üniversite eğitimi için Ankara'ya gittiğinde çok zor adapte olmuştu. Benim hiç böyle kaygılarım yok."
Bu yıl Darüşşafaka tarafından üniversiteye hazırlık için dershaneye gönderilen Nuriye, "Eğitim açısından Darüşşafaka'nın bizlere kattıkları paha biçilmez. Bizim için eğitim ve öğretim aynı anda oldu. Darüşşafakalı olmanın en güzel yanlarından biri de kardeşlik bağı. Türkiye'nin her yerinden çocuklar, bu çatının altında dokuz - on yıl geçiriyor. Farklı kültürlerden geliyoruz ve kocaman bir aileye dönüşüyoruz. Biz hayata bir Daçkalı olarak hiçbir zaman yalnız kalmayacağımızın güvencesiyle adım atıyoruz" diyor.
“Kendimi uzaylı gibi hissediyorum”
Nuriye, Darüşşafaka'nın hayatında yarattığı değişimi ise şöyle özetliyor: "Manisa'ya gittiğimde eski sınıf arkadaşlarımla karşılaşıyorum. Onların yanında kendimi uzaylı gibi hissediyorum. Kimi evlenmiş, kiminin ne amacı ne hayali var. Özellikle o anlarda, ‘iyi ki gelmişim, iyi ki Darüşşafaka var, iyi ki Daçkalıyım’ diyorum."