Darüşşafaka'nın İngilizce eğitime geçmesine ve kız öğrencilerin Darüşşafaka’ya kabul edilmesine öncülük eden Nazıma Antel'i vefatının 15. yılında saygı ve minnetle anıyoruz.
Darüşşafaka'nın ismini ödül programıyla gelecek kuşaklara aktardığı Nazıma Antel, 1918 yılında İstanbul’da doğdu. 31 Mart Harbiye Nazırı Nazım Paşa ile Tanzimat Dönemi'ndeki ıslahat hareketleri içinde maarifle de ilgilenen Mehmet Emin Ali Paşa’nın torunu olan Nazıma Hanım, Dr. Mehmet Necdet ve Azra Hanım’ın ilk çocuğuydu.
Sarıyer İlkokulu’ndan sonra eğitimine Arnavutköy Kız Koleji’nde devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü’nde lisans eğitimine başlayan Nazıma Antel için bu okul, hayatının önemli kilometre taşlarından biridir. 8 Mayıs 1943’te İstanbul Üniversitesi Pedagoji Kürsüsü’nün başında bulunan ve yaptığı bilimsel araştırmalarla genç Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş eğitim anlayışının oluşmasına büyük katkı sağlayan Sadrettin Celal Antel’le evlendi. 1943-44 öğretim yılında Beyoğlu Kız Okulu’nda yardımcı öğretmen olarak mesleki hayatına başlayan Nazıma Hanım, daha sonra Çapa Erkek Lisesi ve İstanbul Kız Lisesi’nde İngilizce öğretmenliği yaptı. 1954 yılında hayat arkadaşı Sadrettin Celal Antel’i kaybeden Nazıma Hanım, Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Aytaç’ın önerisi ve desteğiyle 1955-56 öğretim yılında Darüşşafaka’da göreve başladı. O artık bir Darüşşafakalıydı. Nazıma Hanım’ı Darüşşafakalı yapan bir başka neden ise fikirlerinin Darüşşafaka’nın eğitim anlayışıyla uyuşmasıydı.
Darüşşafaka, 1955’te İngilizce eğitime geçtiğinde, 1971’de kız öğrencilere kapısını açtığında Nazıma Hanım vardı. Darüşşafaka müdiresi olarak kız öğrencilerin kabulüne ilişkin Hayat Mecmuası’nın 1968 yılı 10. sayısında verdiği röportajda, okulun kuruluşunun karma eğitim mantığıyla temellendiğini, ancak daha sonra bundan vazgeçildiğini dile getiriyordu. Yüzyıllık gecikmişliğin telafisi 1971 yılında gerçekleştirildiğinde, bu tarihi ana, dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay da iştirak edecekti. Yine bu röportajında Nazıma Hanım şu cümleleri kuracaktı: "1965'ten beri Darüşşafaka'nın müdürüyüm ama, bu yuvaya bağlanışım çok eskidir. Bundan önce İstanbul Kız Lisesi'nde öğretmendim, sonraları bu okulda derslere başladım, şimdi de hem öğretmenim hem de yöneticilik görevimi sürdürmeye çalışıyorum."
25 Aralık 1972 tarihinde Milliyet Gazetesi Başyazarı Abdi İpekçi ile yaptığı röportajda Nazıma Hanım, eğitimin tüm enstrümanlarıyla birlikte bir süreç olduğunu ifade ediyordu. Öğrencilerin başarı oranı yüzde 98’lere varmasına rağmen, bununla yetinmeyerek, daha ileriye işaret ediyordu: “Biz bir öğretim kurumuyuz, daima mükemmele, daima daha iyiye gitmek azmindeyiz. Öğrencilerimizin adedini yükseltmek, kütüphanemizi çok daha zenginleştirmek, laboratuvarlarımızı daha modern araçlarla teçhiz ederek daha çok deneyler yapma olanağı sağlamak arzusundayız. Onun için bize bu bütçe yetiyor, artık burada durabiliriz gibi bir şey söz konusu olamaz.” Hazırladığı "Redhouse Türkçe-Osmanlıca-İngilizce Sözlük" çalışması hâlâ güncelliğini koruyan Nazıma Antel, 4 Kasım 2000 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Darüşşafaka Cemiyeti, Darüşşafaka’ya kız öğrencilerin alınmasının 40. yılı olan 2011'de Darüşşafaka’nın ilk kadın müdürü Nazıma Antel’in adını yaşatmak için “Nazıma Antel Ödülleri” vermeyi kararlaştırdı. Ödül, bu tarihten itibaren İngilizce alanında başarılı projelere imza atan Darüşşafaka öğrencilerine veriliyor.