Mezuniyetlerinin 50. yılı olması dolayısıyla 5 Haziran 2023 günü, Darüşşafaka Cemiyeti’nin Kurucular Salonu’nda düzenlenen kahvaltı etkinliğinde buluşan Darüşşafakalılar, geçmiş günleri anmanın ve yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadılar.

Kahvaltı etkinliğinden sonra Darüşşafaka’nın Fatih’teki tarihî binasını gezen 1973 yılı mezunları, 30 Aralık 2022’de vefat eden dönem arkadaşları Adnan Dovan’ı da unutmadılar.
Tarihî kampüs ziyaretinden sonra, sunuculuğunu ve açılış konuşmasını Darüşşafaka Kültürü ve Tarihi Komisyonu Üyesi Beşir Özmen’in yaptığı Darüşşafaka’daki anma programına Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, Yönetim Kurulu Eski Başkanları Zekeriya Yıldırım ile Talha Çamaş, merhum Adnan Dovan’ın eşi Kezban Dovan ile oğlu Toygar Dovan, dönem arkadaşları ve sevenleri katıldı.
Derin, katmanlı bir arkadaş, yoldaş, feylezof, mühendis olarak nitelendirdiği Adnan Dovan hakkında konuşmanın çok güç olduğunu belirten ve yapacağı konuşmayı hazırlarken çok zorlandığını ifade eden Beşir Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“11 Mart 2007 tarihinde Darüşşafaka’da yönetim değiştiğinde Zekeriya Ağabeyin Başkan ve onun önerisiyle Adnan’ın Genel Sekreter olmasının ne kadar önemli olduğunu ilk günden beri düşünürüm; sanki başkası olamazdı gibi geliyor. Müthiş bir iş çıkardılar; büyük zorluklar, acılar, umutlar ve sevinçler yaşadık. Adnan büyük bir entelektüel derinliğe sahipti, işini hiç sızlanmadan yapardı, birlikte çalıştık, sevindik, üzüldük, güldük ve ağladık.”
Adnan Dovan’ın, Darüşşafaka için, bağışlarda büyük öneme sahip başarılı modeller kurduğunu belirten Özmen, “Darüşşafaka Velilerini Arıyor”, “Darüşşafakalılar Bağış Kampanyası” gibi bugün çok zenginleşen “Sertifika (Kutlama/Taziye) Bağışları”nı temel olarak Adnan Dovan’ın tasarladığını hatırlattı.
Adnan Dovan’ın 26 Mart 2016 tarihli Darüşşafaka Cemiyeti Genel Kurulu’nda yaptığı veda konuşmasını da okuyan Özmen, Adnan’ın arkadaşlarının, Darüşşafakalıların katkılarıyla “Adnan Dovan Kütüphanesi” kurmak için yola çıktıklarını ve bunun için Burhaniye’deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulunu seçtiklerini ve kütüphaneyi yeni ders yılına yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Özmen, konuşmasını Birhan Keskin’in “Serin bir rüyanın hatırınadır/ çektiğim dünya ağrısı” dizeleri ile İsmet Özel’in “Suyun Sızladığıdır/ Sızıyı gideren su/ Suyun sızladığını kimseler bilmez.” dizeleri ve Darüşşafaka’nın hocalarından Yahya Kemal’in ‘Tekrar mülâkî oluruz bezm-i ezelde/ Evvel giden ahbâba selâm olsun erenler’’ dizelerini okuyarak, şu sözlerle sonlandırdı: “Sızladığını bilemediysem beni bağışla kardeşim, serin rüyalarda uyu…”

Zekeriya Yıldırım
Zekeriya Yıldırım: "Bugüne taşınan birçok yeniliğin altında Adnan’ın imzası vardı"
Adnan Dovan anısına hazırlanan videonun gösterilmesinden sonra kürsüye gelen Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Eski Başkanı Zekeriya Yıldırım, duygularını şöyle ifade etti: "Neredeyse altı ay oluyor, Sevgili Kardeşimi kaybedeli. İstisnasız tüm tanıyanların iyi insan olarak hatırladığı Adnan’ı değişik yönleriyle anıyorum. Adnan her şeyden önce örnek bir aile babasıydı, aile mutluluğu yaşamının önceliğiydi. Bizler için Daçka kardeşliği yüce ve kutsal bir duygu. Bu duygu sevgili eşimin kaybı vesilesiyle Daçkalı kardeşlerimin gösterdiği yakın ilgi vesilesiyle tavan yapmıştı. Ama Adnan ile Daçka kardeşliğinin ötesinde bir kardeşlik bağımız oluşmuştu. Darüşşafaka ortak paydası dışında da sevinçlerimizi, üzüntülerimizi, iyi ve kötü günlerimizi paylaşmak ritüelimiz olmuştu."
Adnan Dovan'ın unutamayacağı bir mesai arkadaşı olduğunu belirten Yıldırım, "2007 yılında Darüşşafaka kamuoyundan gelen dip dalgayla zor günlerde görevi devralan Yönetim Kurulumuzun ortak ve tek tercihi olarak kendisine genel sekreterlik görevini önerdiğimizde fevkalade mutlu olduğu TÜBİTAK dünyasındaki uğraşılarını bırakıp görevi düşünmeden kabul etmişti. O zor günleri göğüslerken mükemmel bir ekip çalışmamız oldu. Zor günleri aşmakla kalmadık, bugün Darüşşafaka’nın en güvenilir sivil toplum örgütü olarak algılanmasını sağlayan çağdaş kurumsal yönetimin temellerini Yönetim Kurulu ile birlikte attık. Bu süreçte günlük yaşamda karşılaştığımız zorlukları cephede göğüsleyen Adnan idi. Bugüne taşınan birçok yeniliğin altında Adnan’ın imzası vardı. Türkiye İş Bankası ile geliştirdiğimiz “81 İlden 81 Öğrenci” projesinin hayata geçmesinde, ABD Eximbank kredisinin ertelenmesinde el ele çalıştık. Biraz boynumuz eğik Washington DC de Eximbank yetkililerinin karşısında birlikte terledik. Genel sekreterlik görevinden sonra Yönetim Kurulunda aldığı sorumluluklarla mali işlerden, rezidanslara ve eğitime uzanan geniş yelpazede unutulmaz katkılar da verdi. Rezidanslarda yaşayan değerli bağışçılarımızla kurduğu sevgi ve saygı bağlarını da anmadan geçemeyeceğim." dedi.
Adnan Dovan'ın gerçek bir Darüşşafakalı olduğu ifade eden Yıldırım, "Daçka ruhu hücrelerinde yerleşen katıksız bir Darüşşafakalı idi. Yetişmesinde çok önemli bir payı olduğunu düşünür, her vesileyle, nerede olursa olsun borcunu ödeme çabası içinde olurdu. Oğlu Toygar’la birlikte basketbol maçlarının değişmez seyircileri oldular. En son Amerika’dan yazışmışız, benim uzaklardan izlediğim onun bermutat tribünden seyrettiği maç üzerine… Adnan, ODTÜ mezunu ve endüstri mühendisi olmaktan gurur duyardı. Eskişehirspor’un tutkulu taraftarıydı. Galatasaray sempatizanı idi. Maalesef Galatasaray’ın şampiyonluğunu göremedi. Az bilinen yanı da öğretim üyeliği. Öğrencilerine aktardığı bilgileri, deneyimleri ve birikimleriyle yoğurmayı severdi. Adnan ile bu kadar uyum içinde olmamızın gerisinde ortak bir paydamız olduğunu düşünüyorum. İkimiz de hayatın bir optimizasyon olduğunu düşünür, önümüzdeki gündemin çözümlerinde pusula olarak görürdük optimizasyonu. Ama insani değerler söz konusu olduğunda optimizasyon hesaplarına yer olmazdı. Hayatımızın sonlanmasında da optimizasyona yer yok maalesef. Daha çok faydalı olacağı günler vardı önünde. Erken kaybettik Adnan’ımızı. Son sözüm Sevgili Kezban ve Sevgili Toygar’a. Onun yerini dolduramayız. Ama gücümüz yettiğince hep yanınızda olacağız. Nurlar içinde uyu canım Kardeşim. Allah’ın rahmeti üzerine olsun!" diye sözlerini sonlandırdı.

Törende konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Baş Hukuk Müşaviri Av. Dr. İnci Ercan da Adnan Dovan’la çalışmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederken, 1973 yılı mezunları adına söz alan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Biryıldız ise okul yıllarından vefatına kadar geçen süre boyunca Adnan Dovan’a ilişkin dönemlerinin hatıralarını paylaştı.

Ardından söz alan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, “Darüşşafaka’nın bir buçuk asırdır devam eden ve geleceğe uzanan, hiç bitmeyen hikâyesine maddi ve manevi destekleriyle katkıda bulunan, insani ilişkileriyle hepimizde silinmez izler bırakan, çok kıymetli kardeşimizi her zaman yanımızda hissedeceğiz. Adnan Kardeşim, artık senin de ismin, misyonumuzu destekleyen çok kıymetli isimlerin arasına, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in, annemiz Zübeyde Hanım’ın edebiyatımızın büyük üstadı Sait Faik Abasıyanık’ın ve daha nice destekçimizin arasına yazıldı. Seni hiçbir zaman unutmayacak; her zaman rahmet, minnet ve özlemle anacağız.” dedi.

Talha Çamaş ve Oğuz Güleç
Konuşmaların ardından Oğuz Güleç, Zekeriya Yıldırım ve Talha Çamaş, Darüşşafaka’ya yaptığı eşsiz katkılardan ötürü Adnan Dovan’ın anısına ailesine teşekkür plaketi takdim ettiler.
Anma etkinliğinin ardından Darüşşafaka Lisesi 12. sınıf öğrencilerinin mezuniyet törenine katılan Darüşşafakalılar, 50. yıl dönümleri için hazırlanan sertifikalarını teslim almanın gururunu tattılar.
Tüm Haberlere Göz Atın