Malike Bayülken vefatının 3.yılında anıldı

 ›  Haberler  › ↓ 

2010 yılında merhum eşi Selçuk Bayülken’le birlikte Darüşşafaka’ya vasiyet bağışında bulunan ve yaşamı boyunca yaptığı bağışlarla ismini Darüşşafaka’nın “Kurucu Bağışçıları” arasına yazdıran Malike Bayülken’in vefatının 3.yılı vesilesiyle düzenlenen anma törenine; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem (DŞ’1982), Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Necipoğlu, Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Dr. Serpil Durak Tuncer (DŞ’1979), Yönetim Kurulu Eski Başkanı Talha Çamaş (DŞ’1969), Genel Sekreter Senem Başyurt ve Cemiyet çalışanları katıldı.

Aynı zamanda Maltepe Rezidans bağışçısı olan ve yaşamının son yıllarını burada geçiren Malike Bayülken’in anma töreninde konuşan M. Tayfun Öktem, “Bağışlarıyla ülkemizin yarınları çocuklarımızın Darüşşafaka’da nitelikli eğitim almalarını sağlayan Malike ve Selçuk Bayülken’in isimlerini yaşatmak, bu büyük mirası geleceğe aktarmak boynumuzun borcu. Bu iki yüce gönüllü insan, Darüşşafakalıların yüreğinde hep yaşayacak. Yaptıkları iyilik nice nice 156 yıl anlatılacak, anılacak” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı M.Tayfun Öktem(DŞ1982), Zincirlikuyu Cami Hocası Hafız Fatih Savaş

Öktem, Bayülken Ailesi’nin yapmış olduğu bu değerli bağış sayesinde nice öğrencinin Darüşşafaka’da okuma şansına sahip olduğunu ve anısının Darüşşafaka’da hep yaşamaya devam ettiğini ifade etti.

Tören Malike Bayülken'in, bugün aramızda olmayan tüm bağışçıların, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin, Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına Fatih Savaş Hoca tarafından okunan duayla sona erdi.

Malike Bayülken hakkında:

1917’de İstanbul Çengelköy'de dünyaya geldi. İlkokulu Çengelköy’de okuyan Bayülken, ardından bir Fransız mektebine gitti. Ortaokulun son sınıfındayken Kandilli Kız Lisesi’ne geçti. Doktor olmak isteyen Bayülken tıp fakültesine müracaat etse de: "Kadavralarla çalışma fikri bana fena geldi. O nedenle hiç başlamadım ve hukuk fakültesine gitmeye karar verdim” diyerek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 1942’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Bayülken, genç bir avukat olarak çalışma hayatına atıldı. 1967’de Varşova’da toplanan Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonu’nun yönetim kurulunun bir sonraki toplantısını İstanbul’da yapmak istemesi üzerine harekete geçerek, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği’nin kurulmasında görev alanlar arasında yer aldı. On beş sene serbest avukatlık yapan Bayülken, yorulduğunu hissedince mesleki kariyerine noter olarak devam etti.

Malike Hanım'la 2010 yılında yaptığımız bir röportajda Darüşşafaka için şu sözleri söylemiştir: “Ailemde Darüşşafaka ile irtibatı olanlar vardı, Darüşşafaka’dan yetişmiş hukukçu arkadaşlarım oldu. Mesela Fettah Aytaç’ı tanıdım. Erkek kardeşim Seyfettin Öcal, bir ara Darüşşafaka’da fahri öğretmenlik yaptı. Yüksek makine mühendisiydi, Amerika’da okumuştu, geri döndüğünde Darüşşafaka’da öğretmen eksiği varmış, o dönemki okul müdiresi ağabeyime teklif getirmiş. Ağabeyim memnuniyetle kabul etti ve bir yıl Darüşşafaka’da fizik, kimya derslerine girdi. Eşim de Darüşşafaka’ya gönül vermiş bir insan. Her zaman Darüşşafaka’ya destek olmamız gerektiğini söyler.”

Darüşşafaka Rezidans Bağışçısı ve Vasiyet Bağışçısı iken bankada bulunan mevduatlarının tamamını hayattayken Darüşşafaka'ya bağışlayarak; Darüşşafaka Velilerini Arıyor Kampanyası kapsamında "Kurucu Bağışçımız" olan Malike Hanım, “Her zaman ‘Bir tasarrufum kalırsa Darüşşafaka’ya bırakayım’ diye düşündüm. Şimdi bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Darüşşafaka çok güvendiğim bir müessese…  Çünkü verdiğiniz şeyin karşılığını görüyorsunuz. Bu nedenle araştırma gereği bile duymadan bağışçı oldum” diyerek duygularını ifade etmiştir.

7 Haziran 2016 tarihinde kaybettiğimiz değerli bağışçımız Malike Bayülken'in kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?