Darüşşafaka Cemiyeti’nin Vasiyet Bağışçısı, Maltepe Rezidans Bağışçısı ve aynı zamanda yaşamı boyunca Darüşşafaka Cemiyeti’ne devam eden destekleriyle de Darüşşafaka’nın Kurucu Bağışçıları arasında yer alan merhume Malike Bayülken, vefatının 1. yıl dönümünde Darüşşafaka Cemiyeti tarafından anıldı.
Darüşşafaka Müzesi’nde 7 Haziran’da yapılan anma etkinliğine; Malike Bayülken’in yakınları Onur Bey ve Sacide Hanım, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Başkan Vekili Hakan Tahiroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin, Genel Sekreteri Pelin Kabalak, Genel Sekreter Yardımcısı Burçak Karakaya ve Cemiyet çalışanları katıldı.
“154 yıldır ayakta duran bu kurumun felsefesine inanmış ve onun yaşaması için çok değerli bağışlarda bulunmuş hayırseverler olmasaydı, Darüşşafaka da var olamazdı. Hep saygı ve minnetle andığımız o çok sevgili bağışçılarımızdan biri de merhume Malike Bayülken’dir” diyen Talha Çamaş, Bayülken’in yapmış olduğu bu değerli bağış sayesinde nice çocuğumuzun Darüşşafaka’da okuma şansına sahip olduğunu ve anısının Darüşşafaka’da hep yaşamaya devam ettiğini ifade etti.
Tören, Malike Bayülken'in, bugün aramızda olmayan tüm bağışçıların, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin, Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına Fatih Savaş Hoca tarafından dua okunmasıyla sona erdi.
Malike Bayülken hakkında:
20.10.1917 tarihinde İstanbul Çengelköy'de dünyaya geldi. İlkokulu Çengelköy’de okuyan Bayülken, ardından bir Fransız mektebine gitti. Ortaokulun son sınıfındayken Kandilli Kız Lisesi’ne geçti. Doktor olmak isteyen Bayülken tıp fakültesine müracaat etse de: "Kadavralarla çalışma fikri bana fena geldi. O nedenle hiç başlamadım ve hukuk fakültesine gitmeye karar verdim” diyerek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 1942’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Bayülken, genç bir avukat olarak çalışma hayatına atıldı. 1967’de Varşova’da toplanan Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonu’nun yönetim kurulunun bir sonraki toplantısını İstanbul’da yapmak istemesi üzerine harekete geçerek, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği’nin kurulmasında görev alanlar arasında yer aldı. On beş sene serbest avukatlık yapan Bayülken, yorulduğunu hissedince mesleki kariyerine noter olarak devam etti.
Malike Hanım'la 2010 yılında yaptığımız bir röportajda Darüşşafaka için şu sözleri söylemiştir: “Ailemde Darüşşafaka ile irtibatı olanlar vardı, Darüşşafaka’dan yetişmiş hukukçu arkadaşlarım oldu. Mesela Fettah Aytaç’ı tanıdım. Erkek kardeşim Seyfettin Öcal, bir ara Darüşşafaka’da fahri öğretmenlik yaptı. Yüksek makine mühendisiydi, Amerika’da okumuştu, geri döndüğünde Darüşşafaka’da öğretmen eksiği varmış, o dönemki okul müdiresi ağabeyime teklif getirmiş. Ağabeyim memnuniyetle kabul etti ve bir yıl Darüşşafaka’da fizik, kimya derslerine girdi. Eşim de Darüşşafaka’ya gönül vermiş bir insan. Her zaman Darüşşafaka’ya destek olmamız gerektiğini söyler.”
Darüşşafaka Rezidans Bağışçısı ve Vasiyet Bağışçısı iken bankada bulunan mevduatlarının tamamını hayattayken Darüşşafaka'ya bağışlayarak; Darüşşafaka Velilerini Arıyor Kampanyası kapsamında "Kurucu Bağışçımız" olan Malike Hanım, “Her zaman ‘Bir tasarrufum kalırsa Darüşşafaka’ya bırakayım’ diye düşündüm. Şimdi bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Darüşşafaka çok güvendiğim bir müessese… Çünkü verdiğiniz şeyin karşılığını görüyorsunuz. Bu nedenle araştırma gereği bile duymadan bağışçı oldum” diyerek duygularını ifade etmiştir.
7 Haziran 2016 tarihinde kaybettiğimiz değerli bağışçımız Malike Bayülken'in kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunmaktadır.