Darüşşafaka Lisesi 150. Dönem öğrencileri, 5 Haziran 2023 Pazartesi günü Darüşşafaka TİM Gösteri Merkezi’nde düzenlenen törenle diplomalarını aldı.
Darüşşafaka Lisesi’nin 102 öğrencisinin yeni yaşamlarına uğurlandığı törene; Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları yöneticileri, Darüşşafakalılar Derneği ve Darüşşafaka Spor Kulübü yöneticileri, Darüşşafaka Cemiyeti Yüksek Danışma Kurulu üyeleri, bu yıl mezuniyetlerinin 50. yılını kutlayan 1973 yılı mezunları, Türkiye İş Bankası temsilcileri, Ray Sigorta yöneticileri, öğrenciler, öğretmenler, Darüşşafakalılar, veliler ve bağışçılar katıldı.
11.Sınıf öğrencilerinden Samet Ceylan ile Nehir Ulaca’nın sunuculuğunu yaptığı tören; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarıyla Darüşşafaka’nın kurucularının değerli anısı önünde saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’yla başladı. Törenin açılış konuşmasını Darüşşafaka Lisesi Müdürü Nilüfer Kavaklı yaptı.
Kavaklı: “Açılmamış kanatların büyüklüğünü bilemezsiniz”

Tüm çalışma arkadaşlarına, öğrencileri bilgi ve bilimin ışığı ve Darüşşafaka değerleriyle donattıkları için teşekkür eden Nilüfer Kavaklı, şöyle konuştu:
“Bundan dört yıl önce sizler lisenin en yeni öğrencileriydiniz, ben de göreve başlamış bir okul müdürüydüm. Her iki taraf için de keşfetmek, anlamak, tanımak, uyum sağlamak için kolay günler değildi, itiraf ediyorum. Sizlerle bugünlere gelene kadar neleri neleri deneyimledik. Hepimiz için yeni olan pandemi denilen olayı, siyasi ve ekonomik çalkantıları, hatta bu devirde iki ülke arasındaki fiziki savaşı bile gördük. Tüm bunların yanı sıra bu gençlerimizle son derece rekabetçi bir sınava da hazırlandık. Evet hiç kolay değildi. Sadece bu yıl; 40 hafta, 240 gün, 1.740 ders, 36 setten toplam 72 deneme ve 14.463 bire bir ofis ders saati yanında, kaç vazgeçiş, kaç yeniden ayağa kalkış, kaç sarılma, kaç sırt sıvazlama, kaç hüzün ya da mutluluktan gözyaşı damlası, kaç gurur tablosu… Ve bugün mezuniyet günü. Darüşşafaka’nın meşhur yeşil kapısından atılan ilk adımdan itibaren hayal edilen bu… Sevgili 150. Dönem mezunlarımız, burada bulunduğunuz süre boyunca, bilgi, beceri, yetkinlik, deneyim ve değerlerle donatıldınız. O büyük ve güzel kanatlarınızı açarak yuvadan uçma zamanı şimdi. Açılmamış kanatların büyüklüğünü bilemezsiniz çocuklar. Sevgiyle, cesaretle ve coşkuyla yaşayın.”
Arpacı: “Dili, kültürü, kökeni, dini ne olursa olsun herkese aynı uzaklıkta olun.”

Kavaklı’dan sonra kürsüye gelen Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı; bağışçılara, öğretmenlere, eğitim komisyonuna ve Cemiyet yönetimine teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 150., Darüşşafaka Cemiyeti’nin 160. ve Cumhuriyetimizin 100. yılının ilk mezunları sizsiniz. Daha nice 100 yıllara… Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle demişti: ‘Milletin bağrından temiz bir kuşak yetişiyor. Bu eseri ona bırakacağım. Gözüm arkada kalmayacak.’ Sizler tam da Atamın dediği gibi, Anadolu’nun dört bir köşesinden geldiniz. Çağdaş, laik, demokratik Türkiye’nin sizden beklediği değerlerle, Darüşşafaka değerleriyle yetiştiniz. Vatan, Millet, bayrak sevgisi; saygı, sevgi, hoşgörü, yardımseverlik, üretkenlik, özgürlük, etik sizin en önemli değerleriniz oldu. Sakın bu değerleri unutmayın!.. Bizim size ne yapmanız gerektiğinizi söylememize gerek yok ki. Çünkü siz Darüşşafaka’dan yıllar içinde aldığınız değerlerle en iyiyi yapmayı öğrendiniz… Dürüst olun çocuklar. Tutkularınızın peşinden gidin. Başkalarının ayak izinden gitmeyin. Kendiniz olun. Pozitif olun, hedeflerinizi hayal edin, kendinize güvenin ve çok çalışın. Başkaları acı çekerken duyarsız olmayın. Vicdanınız hep sizinle olsun. Dili, kültürü, kökeni, dini ne olursa olsun herkese aynı uzaklıkta olun. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözü hep aklınızda olsun…”
Arpacı’dan sonra Darüşşafakalılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Alkan (DŞ’2001) ve Darüşşafaka Spor Kulübü Başkanı Abdurrahman Saruhan, 150. Dönem’e hitap ettiler.
Güleç: “…Bir okul düşünün; verdiği her mezunda sadece ailesinin, öğretmenlerinin, okulunun değil, bir ülkenin emeği, gururu, umudu olsun!”

150. Dönem için, uykusuz kaldıkları her geceyi ve yaptıkları tüm fedakârlıkları unutturacak bir alkış isteyerek konuşmasına başlayan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, “Bana, ‘Türkiye’deki en özel mezuniyet töreni hangi liseye ait?’ diye sorsalar hiç tereddüt etmeden ‘Darüşşafaka Lisesi’ derdim. Çünkü bir okul düşünün; verdiği her mezunda sadece ailesinin, öğretmenlerinin, okulunun değil, bir ülkenin emeği, gururu, umudu olsun! Sevgili 150. Dönem, sizleri de ağabeyleriniz ve ablalarınız gibi 80 milyonun sevgisi ve desteğiyle uğurluyoruz. Hepinizin Türkiye’nin en iyi üniversitelerine, en iyi fakültelerine yerleşeceğinize, başarılarınıza yeni başarılar ekleyeceğinize, girdiğiniz her ortamda ‘İşte bir Darüşşafakalı’ dedirteceğinize inanıyorum.” dedi.
Erdoğan: “Hayal kurmaktan, hayallerinizin peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyin”

Oğuz Güleç’in konuşmasının ardından söz alan Ray Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Koray Erdoğan, “Son Ders” konuşmasında Darüşşafaka ile ilk tanışıklığından bahsetti ve iş hayatındaki tecrübelerini aktararak öğrencilere şunları söyledi:
“Kendinizi tekrarlamamanız gerekiyor. Yeni şeyler denemekten, hata yapmaktan, yanılmaktan korkmamanız gerekiyor. Bu denemelerin sonucunda asıl doğruyu buluyor, yanlışlardan uzaklaşıyorsunuz. Bunun da en güzel örneği bence Mimar Sinan’dır. Hayatı boyunca 400’ün üstünde esere imza atan Mimar Sinan, Ayasofya’nın kubbesinden daha büyük bir kubbeyi 90 yaşında inşa etti. Bu tabii ki nasıl oldu? Bütün ömrü boyunca deneyerek, arayarak, çabalayarak ve kendini tekrarlamayarak… Hayal kurmaktan, hayallerinizin peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyin. Hayalleri olanların gayesi vardır. Bunu hiçbir zaman unutmayalım.”
Koray Erdoğan’ın konuşmasından sonra 150. Dönem öğrencilerinin Darüşşafaka’daki anılarından kesitlerin yer aldığı video gösterimi yapıldı.
Video gösterimin ardından geçilen ödül takdiminde, Darüşşafaka Lisesi’ni üçüncülükle bitiren Esma Topal’a ödülü Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı tarafından, ikincilikle bitiren Damla Çağığan’a ödülü, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Eğitim Komisyonu Başkanı Erman Süsler tarafından, birincilikle bitiren Begüm Serttaş’a ise ödülü Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç tarafından verildi.
Serttaş: “Böyle bir ailenin ferdi olmaktan onur duyuyorum”

Darüşşafaka Lisesi’ni birincilikle bitiren ve yaş kütüğüne 150. Dönem plakasını çakan Begüm Serttaş, duygularını şöyle dile getirdi: “En son bu sahneye çıktığımda ortaokuldaydım. Burada bir tiyatro gösterisinde rol almıştım ve ardından keman çalmıştım. Aradan vakit geçtikçe, o anımın buradaki son anım olacağını varsaymıştım ki, bu kanım şu an yanlışlandığı için minnettarım. Bugünü hep birlikte burada paylaştığımız için çok mutluyum. 30 Mart 1863 tarihinden beri “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla Türkiye’nin aydınlık yarınları olan bizleri yetiştiren Darüşşafaka Cemiyeti’nin 160., Eğitim Kurumları’nın 150. kuruluş yıl dönümü ve Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde mezun olmanın büyük heyecanını yaşıyorum… Burada hayatımızın ilklerini yaşadık. Aynı zamanda Darüşşafaka’nın ilklerini de. Mesela iPad kullanımı bizim dönemimizde başlamıştı ki bununla gurur duyuyorum. Lise yaşantımızda pandemiyi de deneyimledik. Ayrıca bu yıl da ülkemizin zor günlerinde Okulumuzun yaraları nasıl sardığını izledik ve biz de elimizden geldiğince yardım ettik. Böyle bir ailenin ferdi olmaktan onur duyduğumu söylemeliyim…”
Celalettin Çağlar (DŞ’69) Ödülü
"Fen bilimleri" ve "matematik" derslerinde başarılarıyla öne çıkan öğrencilere verilen Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Eski Üyesi Celalettin Çağlar’ın (DŞ’69) özel ödülü ise bu yıl fen alanında Azra Gökdemir ve matematik alanında Muzaffer Kağan Uzun’un oldu. Öğrencilere ödülleri, 12. Sınıflar Müdür Yardımcısı Azize Şen tarafından takdim edildi.
Törende; mezuniyetlerinin 50. yılını kutlayan 1973 mezunlarını temsilen “geleneksel 50. yıl konuşmasını” yapmak üzere kürsüye çıkan ve Cemiyet yöneticilerine, törenin gerçekleşmesinde emeği geçen değerli öğretmenlerle Cemiyet görevlilerine, tüm 1973’lü sınıf arkadaşlarına saygı, sevgi ve teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Ümit Kıvman, şunları söyledi: “Sevgili ağabeylerimizden öğrendiklerimizi geliştirerek, başarıyla uygulamaktan gurur duyuyoruz. Çocukluğumuzun zorlu yaşam koşullarından bugünkü yaşamımıza ulaşmamızda Darüşşafakalılık ruhunun yanı sıra sevgili öğretmenlerimizin de çok büyük katkıları olmuştur. Darüşşafaka öğretmenleri, öğrencilerinin bazen anne babaları, bazen arkadaşları olmuşlardır. Bizim bugünlere gelmemizdeki değerli katkıları nedeniyle ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi rahmetle, hayatta olanları saygıyla anıyoruz. Bizlerin okul dönemindeki yaşadığı en büyük devrim, kızların da okula alınmasıydı. Lise 2 ve lise 3 öğrencisi olarak okuduğumuz yıllarda öğrenciliğimizi paylaştığımız kız kardeşlerimizin okulda neden oldukları önemli değişimleri yaşamış olmak, bizim çok memnuniyet duyduğumuz olaylardandır. Darüşşafaka’nın bu güzelliği yaşamasına sağlayan Fettah Aytaç ağabeyimizin başkanlığındaki Cemiyet yönetimimizi, Nazıma Antel müdürlüğündeki öğretmenlerimizi saygıyla anıyoruz.”

Kıvman’ın konuşmasının ardından bayrak ve flama devir teslim töreni gerçekleştirildi. Bayrak ve flamayı 150. Dönem öğrencilerinden Nazlı Eren ve Yavuzhan Atalay, 11. sınıf öğrencilerinden Nazime Yıldırım ve Ege Doğan’a teslim etti.
Daha sonra, beklenen an geldi ve 150. Dönem mezunları tek tek diplomalarını aldı.
Mezuniyet töreni hep bir ağızdan söylenen Darüşşafaka Marşı’nın ardından kep atma ritüeliyle son buldu.