2022 yılını, mal varlığını ve eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakan Türk öykücülüğünün büyük ustası Sait Faik'e armağan eden Nilüfer Belediyesi; "Yılın Yazarı" etkinlikleri kapsamında, “İyi ve Güzel Başka Bir Dünya: Sait Faik Sempozyumu" düzenledi.
"Sait Faik Sempozyumu", Nilüfer Belediyesi’nin kent kültürüne katkı sağlamak amacı ile yürüttüğü gelenekselleşen projelerinden biri olarak da kabul edilen "Yılın Yazarı" etkinlikleri kapsamında, 9-10 Aralık 2022 tarihlerinde Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yapıldı.
Yıl boyunca okuma atölyeleri, yazı atölyeleri, fabrika okumaları, söyleşi gibi toplam 86 etkinlik düzenleyen Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, bu etkinliklerde her yaş grubundan ve toplumun farklı kesimlerinden okuru Sait Faik eserleriyle buluşturdu.
Yılın Yazarı Sait Faik etkinliklerinin son durağı olan sempozyum ise, edebiyat ve akademi dünyasının değerli isimlerini bir araya getirdi. Sempozyumun katılımcıları arasında Darüşşafaka Kültürü ve Tarihi Komisyonu ve Sait Faik Hikâye Armağanı jüri üyesi Beşir Özmen ile Sait Faik Abasıyanık Müzesi Uzmanı Gürkan Şakrak da vardı.

Darüşşafaka Kültürü ve Tarihi Komisyonu Üyesi Beşir Özmen
Sevengül Sönmez'in üstlendiği "Hikâyenin Peşinde Bir Ömür" sergisiyle başlayan sempozyumun açılışında konuşan Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba, Pala Sait Faik'in hikâyelerinden alıntılar yaparak, yazarın edebi kişiliğinden söz ederken, yazarın ailesi adına geceye katılan Sait Faik'in kuzeninin oğlu Mehmet Yavuz Abasıyanık da, aile büyüklerinin kendilerine aktardığı Sait Faik anılarını paylaştı.
Açılış konuşmasını yazar Buket Uzuner’in yaptığı sempozyumda Darüşşafaka Cemiyeti adına konuşan Beşir Özmen ise, Sait Faik'in Darüşşafaka ile arasındaki ilişkiye geçmeden önce, “Darüşşafaka ile Sait Faik ve Sait Faik’in öykü kahramanları arasında güçlü bağlar olduğunu düşünüyorum. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanan yazarlarla, onların öykülerinin kahramanlarıyla da Darüşşafaka arasında yakınlıklar var.” diyerek Sait Faik’in “Tüneldeki Çocuk” öyküsünden bir bölüm okudu ve “Darüşşafaka, kurulduğundan beri, Tüneldeki çocuğun, en iyi eğitime layık olduğuna, hak ettiğine inanıyor. Tüneldeki çocuk da kendisine bu fırsat verildiği zaman, diğer çocuklar gibi, başarılı olacağını, olduğunu ortaya koyuyor, ilk günden beri. Öğretmenlerine, müfredatına, kütüphanesine, okutulan kitaplara, ders malzemelerine, laboratuvarlarına, Tabiat Tarihi Müzesi’ne, binasına, bahçesine, binanın konumuna bakınca insana saygı ve iyi eğitime inancın izlerini görmek mümkün. Darüşşafaka’nın eski kütüphanesi bugün Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nin önemli bir parçası. İbrahim Müteferrika Matbaası’nın ilk kitabı Vankulu Lügatı’nın ilk baskısı (1729’da 500 adet) ve 1756 tarihli ikinci baskısından birer takım bulunuyor kütüphanede.” dedi.
Darüşşafaka ile Sait Faik’in yollarının nasıl kesiştiğini de anlatan Özmen, Sait Faik, annesi Makbule ve babası Mehmet Faik Abasıyanık’a, Abasıyanık ailesine, Sait Faik’i bu yolda destekleyen tüm çevresine, ismen bildiğimiz arkadaşı Yaşar Kemal’e şükranlarını sunduktan sonra şöyle dedi:
“Darüşşafaka’nın ailemin hayatında oynadığı rolü belki en iyi rahmetli annemin sözleriyle ifade edebilirim. Darüşşafaka’ya başladığım 1966 yılından önce her ay annem bana bir Milli Piyango bileti çektirir ve ‘Oğlum ikramiye çıkarsa sizleri okutacağım.’ derdi. Okula başladım, piyango bileti almıyoruz, anneme nedenini sordum. ‘Oğlum bize büyük ikramiye çıktı, şimdi bırakalım ihtiyacı olanlara çıksın.’ dedi. Hayatımın büyük ikramiyesinin bir kısmı Sait Faik ve Abasıyanık ailesinin bağışından geliyor, sizler, 1964 yılından bu yana Sait Faik’in kitaplarını satın alarak okuyan herkes de bu büyük ikramiyenin ortaya çıkmasında pay sahibi; hem iyi edebiyat hem de iyi insanlık kazanıyor.”
Yılın Yazarı Sait Faik Proje Danışmanı Yalçın Armağan da, sempozyum çerçevesinde düzenlenen serginin önemine dikkat çekti ve "Sait Faik hakkında yapılmış en önemli sergi. 'O'nun, ilk kez bu sergide gösterilen fotoğrafları var." dedi.

Mehmet Yavuz Abasıyanık, Yalçın Armağan,
Buket Uzuner, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem,
Beşir Özmen
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise, "9 yıl önce Sabahattin Ali ile başlayan bu yolculuk bizi; Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Sevgi Soysal, Nezihe Meriç, Fakir Baykurt ve Gülten Akın gibi Türk edebiyatının birbirinden değerli isimleri ve onların eşsiz eserleri ile buluşturdu. 2022 yılını ise; 'Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey' diyen Sait Faik'e armağan ettik" diye konuştu.
Sempozyumun ilk gününde bu etkinliğe özel olarak hazırlanan Berfin Zenderlioğlu tarafından yönetilen "Yazmasaydım Deli Olacaktım" isimli Müzikli Okuma Tiyatrosu da sahnelendi. Müziklerini Hamza Korkutata ve Kadir Doğan'ın yaptığı Okuma Tiyatrosu'nda Sait Faik'in eserlerine, tiyatro sanatçıları Deniz Celiloğlu, Meltem Yılmazkaya ve Tilbe Saran can verdi.
Sempozyumun ikinci günü 10 Aralık’ta “Hikâyecinin Kaderi”, “Etik, Doğa, Tür”, “Sait Faik’in Yazmak Zanaati”, "Sait Faik’i Yazanlar” adlı başlıklarda oturumlar düzenlendi ve bu oturumlarda Kâmil Erdem, Ayşe Sarısayın, Ayşegül Devecioğlu gibi edebiyat dünyasından önemli isimler konuştu.
Kapanış konuşmasını Murat Gülsoy’un yaptığı sempozyum, “Yılın Yazarı Öykü Ödülü” töreni ile son buldu. Ödülün sahibi ise “Aziz” öyküsü ile Elif Yeşilkaya oldu.
Tüm Haberlere Göz Atın