Türkiye İş Bankası'nın iç yayın organı "İşdergisi" yeni sayısında, İş Bankası ile Darüşşafaka'nın işbirliğini anlattı. Türkiye İş Bankası'nın iştiraklerinden çalışanlarına ve kuruma bugüne kadar hizmet vermiş tüm camiaya yönelik hazırlanan 2 aylık dergi, 40.000 adet basılıyor.
Darüşşafaka ile “81 İlden 81 Öğrenci” Projesini Başlattık
Bankamız, Darüşşafaka Cemiyeti ile birlikte, eğitim alanında Türkiye'deki en büyük projelerden birini başlattı. “81 İlden 81 Öğrenci” adıyla bu öğretim yılından itibaren başlatılan proje, Darüşşafaka sınavlarını kazanan 81 öğrencinin, başta eğitim olmak üzere, giyim, gıda, barınma gibi tüm giderlerinin Bankamız tarafından üniversite eğitimleri sırasında da desteklenerek karşılanmasını içeriyor. Proje kapsamında, 2008-2009 öğretim yılında Darüşşafaka'da eğitime başlayan ilk 81 öğrencinin üniversiteden mezun olacakları 14. yılda Bankamızın ayırdığı kaynak 100 milyon doları, bu kaynakla eğitim alan öğrenci sayısı ise bini aşacak.
Eğitim alanında Türkiye'de bugüne kadar atılan en büyük adımlardan olan “81 İlden 81 Öğrenci” projesinin imza töreni 3 Eylül 2008 tarihinde yapıldı. İmza töreni, Yönetim Kurulu Başkanımız Caner Çimenbiçer, Genel Müdürümüz Ersin Özince, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ile Darüşşafaka'ya bu yıl kaydolan öğrencilerin, Darüşşafaka Cemiyeti üyelerinin ve basın mensuplarının katılımıyla Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda gerçekleşti.
Caner Çimenbiçer “Darüşşafaka'nın 'Eğitimle Değişen Hayatlar' sloganını canıgönülden paylaşıyoruz.”
İmza töreninde konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Caner Çimenbiçer, Bankamızın Yüce Önderimizin talimatlarıyla Türkiye'nin kalkınmasının öncülüğünü yapmak üzere kurulmuş bir banka olarak eğitim alanında da toplumumuzun hizmetinde olduğunun altını çizdi. Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşının olanca şiddetiyle devam ettiği bir dönemde Ulusal Eğitim Kongresi'ni ve 1921 yılında da, 250 kadın ve erkek öğretmenin katılımıyla Maarif Kongresi'ni toplayarak eğitime verdiği önemi vurgulayan Çimenbiçer; “Bağımsızlık savaşı verilirken bile eğitime öncelik tanıyan bu yaklaşım, o dönemde olduğu gibi bugün de yolumuza ışık tutan bir rehber niteliğindedir. İş Bankası olarak eğitim yatırımlarına özel bir önem veriyoruz.” dedi. Çimenbiçer konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyanın önde gelen gelişmiş ülkelerinden biri olma hedefimize nitelikli bir insan kaynağına sahip olmadan ulaşılması olanaksızdır. Bu anlamda, Darüşşafaka'nın 'Eğitimle Değişen Hayatlar' sloganını canıgönülden paylaşıyoruz. Eğitim insan hayatını değiştiren en önemli güçtür. Bu yüzden de eğitim, ülkemiz gündemindeki en önemli konudur, katkı sağlamak hepimizin sorumluluğudur.”
Ersin Özince Zekeriya Yıldırım
Ersin Özince “Bundan sonra arkanızda İş Bankası var…”
Genel Müdürümüz Ersin Özince ise Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın Bankamız gibi köklü yapısına işaret ederek, Darüşşafaka'yı çağdaş bir bakış açısıyla yönetilen, güvenilir ve güçlü bir iş ortağı olarak gördüklerini söyledi. Özince, “Hedefimiz eğitimlerine katkıda bulunacağımız öğrencilerimizin 81 farklı ilimizden gelmesi ama öğrenci göndermekte eksik kalan bir ilimiz olduğunda, bizim katkıda bulunacağımız öğrenci sayısı 81 olarak korunacak. Fırsat eşitliğinin bir simgesi olarak il sayısının 81'e yaygınlaştırılması için gerek Darüşşafaka gerekse İş Bankası gerekli gayreti gösterecektir.” dedi. Özince ayrıca çocuklara seslenerek; “Darüşşafaka'daki eğitiminiz bu yıl başlıyor... Bundan sonra da sık sık görüşeceğiz. Dileğim ve beklentim, örnek bireyler olarak yetişmeniz ve bizleri gururlandırmanızdır. Bilin ki, artık kocaman bir aileyiz. Geleceğe attığınız her adımda bundan sonra arkanızda İş Bankası'nın olduğunu bilmenizi istiyorum.” dedi.
Zekeriya Yıldırım “1939 yılında Darüşşafaka ile Türkiye İş Bankası arasında Erzincan depremiyle başlayan dayanışma, bugün imza attığımız proje ile yeni bir boyut kazanmaktadır.”
Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım da; “1939 yılında Darüşşafaka ile Türkiye İş Bankası arasında Erzincan depremiyle başlayan dayanışma, bugün imza attığımız proje ile yeni bir boyut kazanmaktadır. Türkiye'nin eğitim alanındaki bu en uzun soluklu sosyal sorumluluk projesi ile ülkenin her köşesinden gelen çocuklara kucak açarak eğitimde fırsat eşitliğine derinlik kazandıran Darüşşafaka, eğitimde gerçekleştirmek istediği yeni atılımlara da zemin hazırlayacaktır.” dedi.
Songül Güreli “Büyüyünce cerrah olup herkesi iyileştireceğim.
”Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın gerçekleştirdiği sınavın bu yılki birincisi Songül Güreli de imza töreninde arkadaşları adına yaptığı duygu dolu konuşmasında “Dört gündür Darüşşafakalıyım. Burayı çok sevdim. Buradaki öğretmenler bana annelik ve babalık yapıyorlar. Onlara teşekkür ederim. Ben büyüyünce cerrah olmak istiyorum. Büyüdüğümde herkesi iyileştireceğim ve tabii sizleri de! Burada bulunan herkese, bütün büyüklerime, öğretmenlerime ve İş Bankası'na arkadaşlarım adına teşekkür ederim.” dedi.
İş Bankası ve Darüşşafaka arasındaki işbirliğinin kökleri 69 yıl öncesine dayanıyor. Bankamız 1939 Erzincan depreminden sonra 83 depremzede çocuğu Darüşşafaka'da okutmuştu. Darüşşafaka'da okuttuğu 83 çocuktan bazıları eğitimlerini tamamladıktan sonra Bankamızda görev aldı ve uzun yıllar çeşitli mevkilerde çalışanlar oldu. Bu çocuklardan biri, şimdi 84 yaşında olan Mehmet Aydın da o gün aramızdaydı… Bankamız, 1939 Erzincan depremi sonrasında 83 depremzede çocuğun Darüşşafaka'daki eğitim giderlerini üstlenerek Cumhuriyet tarihinin o zorlu günlerinde eşsiz bir toplumsal sorumluluk örneği göstermişti.
Mehmet Aydın “Yalnız kalmıştık, İş Bankası bize sahip çıkıp Darüşşafaka'da okuttu.”
“İmza töreninde konuklar arasında bulunan, Erzincan depreminden sonra Darüşşafaka'ya kabul edilmiş ve eğitim hayatı boyunca Bankamız tarafından tüm masrafları karşılanan Mehmet Aydın 30 yıllık meslek hayatından sonra Bankamızdan, Karaağaç/Adapazarı ?ube Müdürü olarak emekli olmuş bir İş Bankalı. Bugün 84 yaşında olan Aydın “1939'da aralık ayında Erzincan'da şiddetli bir deprem oldu. Annem ve erkek kardeşim göçük altından çıkarıldı. Yalnız kalmıştık. Yedinci sınıfta okurken bir gün Kızılay'a çağrıldık. İş Bankası Müfettişleri, deprem mağduru öğrencileri seçti. İş Bankası tüm masraflarımızı karşılayarak, bizi İstanbul'da Darüşşafaka Lisesi'nde okutacaktı. Disiplinli, düzenli alınan güzel ve özenli bir eğitim, kendi adıma, yaşantımda diğer insanlardan ayıran özellikler kazandırdı. Okumayı sevme alışkanlığı, olaylara objektif bakabilme, soru sorma... Bunları okuldan aldığımız eğitime ve değerli hocalarıma borçluyum. İş Bankası'nın sahip çıkması ve Darüşşafaka'da okutması bizim için bir vesile oldu. İstanbul'a gelmek bizim için büyük bir sevinçti. Bu okulda okuduğumuz için gururlanıyoruz, seviniyoruz. İş Bankası Darüşşafaka'da okuttuğu 40 öğrenciyi bankada çalışmaya başlattı. İş Bankası'nda çalışıyor olmakla Bankanın gücünü ve çalışma disiplinini daha yakından tanıma şansına sahip oldum. Hep gurur duydum. Dört çocuğum oldu. Onları okuttum. Ben çocuklarımın iyi eğitim almasını sağladıysam, çocuklarımla gurur duyuyorsam, bunu iyi bir okulda okumak ve iyi bir kurumda çalışmak sayesinde gerçekleştirdim. İş Bankalı olmak da ayrı tabii!” sözleriyle duygularını ifade etti.
94 yaşındaki Darüşşafakalı: İhsan Devrim
Konuklar arasında tanıdık bir Darüşşafakalı da vardı. 94 yaşındaki oyuncu İhsan Devrim, “Darüşşafakalılar merhaba!” diye coşkulu bir selamla başladığı konuşmasında çocuklara, “Kurşun kalemimiz yoktu, defterimiz yoktu. Boş kâğıtlara yazı yazarak okul bitirdik. Ne mutlu size ki bugün her şeyiniz var.” dedi.