Mal varlığını ve eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka'ya bırakan, Türk hikayeciliğinin büyük ustası Sait Faik Abasıyanık, 113. yaş gününde ömrünün son yıllarını geçirdiği, çok sevdiği Burgazada’da Darüşşafaka Cemiyeti, Adalar Belediyesi ve Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’nin iş birliğiyle düzenlenen etkinlikle anıldı.
Öykülerinin çoğunu kaleme aldığı ve kendisiyle özdeşleşen Burgazada’daki Adalar Su Sporları Kulübü’nde 17 Kasım’da gerçekleştiren etkinliğe; Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Eren, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem (DŞ'82), Başkan Vekilleri Hakan Tahiroğlu ile Erman Süsler (DŞ’75), Yönetim Kurulu Üyeleri Zeynep Necipoğlu, Lütfü Telci, Celalettin Çağlar (DŞ’69), Mustafa Demirci (DŞ’71), Oğuz Güleç (DŞ’72), Serpil Durak Tunçer (DŞ’79), Cemre Karaoğlan (DŞ’2012), Yönetim Kurulu Eski Üyesi ve Sait Faik Armağanı Jüri Üyesi Beşir Özmen (DŞ’74), Yazar Adnan Özyalçıner, Abasıyanık ailesi, Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları yöneticileri, Adalılar ve sevenleri katıldı.
Öktem: “Sait Faik’in varisi olarak Darüşşafaka’yı seçmesinin onurunu yaşıyoruz”

Etkinlikte konuşan M. Tayfun Öktem “Bıraktığı eserlerle ölümsüzleşen Sait Faik’in varisi olarak Darüşşafaka’yı seçmesinin onurunu 55 yıldır Darüşşafakalılar olarak yaşıyoruz.” dedi. 1964’ten beri Darüşşafaka’da yetişen her çocuğun eğitiminde Sait Faik’in kitaplarının maddi ve edebi katkısı olduğunu belirten Öktem, "Öğrencilerimiz Sait Faik'i okuyor, öğreniyor, yaşıyor. Büyük yazarımızı yaşatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Erdem Gül: “Çocuklarımıza, gençlerimize Sait Faik'i iyi anlatmak gerek”

Ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Gül ise “Ne mutlu bize ki, edebiyatımızın çınarı Sait Faik Burgazada'da yaşamış ve biz O'nu bugün burada anıyoruz. Ama anmak yetmemeli, onun hakkını aramak gerek. Çocuklarımıza, gençlerimize Sait Faik'i iyi anlatmak gerek..." sözleriyle Usta'yı andı.

Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Eren ile Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği Başkanı Hıdır Uvarçin de yaptıkları konuşmalarda Sait Faik Abasıyanık'ı sevgi ve saygıyla andı.
Özyalçıner: “Sait Faik bizim mutluluğumuzun yazarıdır"

Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı’nı 1964 ve 1978 yıllarında kazanan ve TÜYAP Kitap Fuarı’nın bu yılki "Onur Yazarı" Adnan Özyalçıner ise Usta'nın öykücülüğü hakkında konukları bilgilendirdi ve "Sait Faik bizim mutluluğumuzun yazarıdır." dedi.
Konuşmaların ardından Adalar arası öykü yarışmasında dereceye giren öğrencilere plaketleri takdim edildi.
Yazarların, sanatçıların ve Adalıların büyük ilgi gösterdiği etkinlik, Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği Korosu'nun müzik dinletisi ve ardından Sait Faik Abasıyanık için hazırlanan doğum günü pastasının kesimiyle son buldu.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ni ziyaret eden Yazar Adnan Özyalçıner, 1964’te ödül alan ilk kitabı Sur'un ilk baskısını ve 1978’de ödül alan Gözleri Bağlı Adam'ın yeni baskısını Müze için imzaladı.

Sait Faik Abasıyanık’ın Darüşşafaka’yla tanışması
Ömrünün son günlerinde çeşitli edebiyat matinelerine katılan Sait Faik Abasıyanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın teşvikiyle 1954’te Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katılır ve ortamdan çok etkilenir. Matineden sonra o zaman İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Darüşşafaka’yı gezen Sait Faik, orada okuyan çocuklarla ilgilenir ve onları çok takdir eder. Eve döndüğünde annesi Makbule Abasıyanık’a mal varlıklarını, babası hayatta olmayan çocuklara çok güzel olanaklar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif eder.
Makbule Hanım, yazarın ölümünden sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi yapılması koşuluyla Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakır. Darüşşafaka Cemiyeti, kendisine 1964 yılında intikal eden bu vasiyete titizlikle sahip çıkarak, Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım gibi sorumluluklarını üstlenir. Vasiyetinde, oğlunun adına her yıl bir hikâye armağanı verilmesi şartını da koşmuş olan Makbule Hanım’ın bu isteği de 1964’ten bu yana Darüşşafaka Cemiyeti tarafından yerine getirilmektedir. Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen Armağan, edebiyat dünyamızın en büyük ödüllerinden biridir. 1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti tarafından sürdürüldü. 2003-2011 yılları arasında Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle verilen Armağan, 2012'den itibaren ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle verilmeye başlandı.
Tüm Haberlere Göz Atın