Ali Rıza Ersoy, Darüşşafakalı öğrencilere Endüstri 4.0’ı anlattı

 ›  Haberler  › ↓ 

Darüşşafaka Lisesi öğrencileri, 10 Mayıs’ta, Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve Dijital Fabrikalar Direktörü Ali Rıza Ersoy'la bir araya geldi. Darüşşafaka 10.sınıf öğrencisi Açelya Avcı'nın sunuculuğunu yaptığı programda, Ali Rıza Ersoy, dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 konusunda öğrencilere bilgiler verdi.

Endüstri 4.0’ın amacının insandan arındırılmış bir fabrika değil, daha çok bilgi teknolojileri kabiliyetlerinin kullanımıyla, insan odaklı bir endüstri yaratmak olduğunu belirten Ersoy, yeni dünyada gelişen teknolojilerden bahsetti.

Endüstri 4.0 ile modüler yapılı akıllı fabrikalarda, fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemlerle izleyerek, nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçmesini ve bu sayede de merkezi olmayan kararların verilmesini hedeflemek olduğunu aktaran Ersoy, Endüstri 4,0’ın ilk olarak Alman hükümeti tarafından dünya gündemine 2012 yılında getirildiğini belirtti. Türkiye’de ise konunun 2015 yılından beri gündemde olduğunu aktardı. Türkiye’nin bu konudaki çalışmalarını dünyanın çok da gerisinde kalmadan yürüttüğünün altını çizen Ersoy, dünya endüstrisinin 4.0’a dönüşümün 30 yıl içinde gerçekleşeceğini, bu noktada ülkemizin de bu dönüşümün bir parçası olacağını belirtti.

Peki Endüstri 4.0’a dönüşüm nasıl olacak? Bunun için hangi trendleri takip etmek gerekiyor?

Ali Rıza Ersoy sunumunda endüstri 4.0’ın olmazsa olmaz 8 konu başlığını paylaştı.

1) Siber- Fiziksel Sistemler: Dünya artık atomlar dünyasından Bitler dünyasına dönüşüyor. Bir şey üretmek istendiğinde öncelikle bunun 3D modelleri hayata geçirilip, simülasyonları yapılıyor, ardından ürün fiziksel olarak oluşturuluyor.

2) Yatay ve Dikey Entegrasyon: Artık bilginin akışı hem yatay hem de dikey platformlarda.  Bu da gerçek zamanlı bilginin değerlendirilmesini ve aksiyonların anlık değişimini sağlıyor.  Bir fabrika üretim, satış, stok sitemini, bayi ağını birbiriyle konuşabilen bilgi teknoloji alt yapıları ile gerçekleştirerek ve bunlarda üretilen verileri anlık olarak değerlendirerek işine değer katabiliyor.

3) Her şeyin internete bağlanması: Endüstri 4.0’da her şey internete bağlı olacak ve birbiriyle konuşacak. Ersoy, yakın bir gelecekte sabahları bizi uyandıran aklı saatler internete bağlanıp işe gideceğimizi; yolda trafik açıksa uyandırma süresini 07:00 değil de 7:15 olarak değiştirebileceğini belirtiyor.  Ersoy’a göre uyandırma süresi baz alınarak evdeki aletlerle internet üzerinden iletişim kurarak tost- kahve yapımını sağlayacak. Bu evimizdeki en basit uygulama olarak karşımıza çıkacak. 

4) Otonom Robotlar: Artık birbirlerinden ve insanlardan bilgiyi alıp öğrenebilen otonom robotlardan bahsediyoruz. Robotlar aralarında internet üzerinden konuşarak üretim bantlarında çalışıyorlar. Ersoy, bugün dünyada gelişen bu teknolojinin Türkiye’de de Arçelik ve Ford fabrikalarında da kısa sürede başlayacağını ve bu robotların bir kısmının Türkiye’de de üretileceğini belirtiyor.

5) Büyük Veri: Endüstri 4.0’da büyük veri çok değerli. Ersoy, dünyada 2010 yılından beri bu kavram üzerinde durulmaya başlandığını aktarıyor. İnternetin de yaygınlaşması ile birlikte büyük verinin özellikle gerçek zamanlı karar verme becerilerini artırmasını hedeflediğini belirtiyor. 

6) Bulut Teknolojileri: Artık kurumlar verilerini bulut dedikleri büyük bilgi saklama alanlarında koruyorlar. 

7) Artırılmış Gerçeklik: Google gözlükleri gibi artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kullanımının gelecekte iş süreçlerinin aktarımında oldukça yaygın kullanılacak.

8) Siber Güvenlik:  Siber dünyada verinin kullanımı ve paylaşımı yaygınlaştıkça artık siber güvenlik konusu da hem ülkeler hem de kurumlar için oldukça önemli bir alan olacak. 

Ali Rıza Ersoy sunumunda; Endüstri 4.0 ile birlikte seri üretim bantlarında kişiselleştirilmiş ürünlerin ortaya çıkabileceğini, bunun olabildiğince az insan kullanarak hata payını en aza indirileceği ve maliyetlerin çok daha azalacağı bir biçimde gerçekleştirileceğini belirtti. İnsanın üretim sisteminden kas gücü olarak çıkartılmasının düşünüldüğü gibi işsizliği artırmayacağı, her sanayi devriminde olduğu gibi Endüstri 4.0’da da yeni meslek gruplarının oluşacağı, yeni ürünlerin, yeni talepler oluşturacağı belirtildi. Alman hükümetinin bu konuda yaptığı hesaplarla istihdamın yüzde 6 artacağını hedeflediği aktarıldı.

Ersoy Endüstri 4.0’da eğitimin çok önemli olduğunu önümüzdeki 30 yıla uyum sağlayabilmek için özellikle yazılım konusunda her yaştaki kişinin kendisini geliştirmesi gerektiğini belirtti. Okullarda Maker hareketi, STEM eğitimleri, yazılım ve kodlamanın önem kazanması gerektiğini vurguladı. Ali Rıza Ersoy sunumunun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Etkinliğin sonunda Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreteri Pelin Kabalak tarafından Ersoy’a öğrencimizin yaptığı tablo ve teşekkür belgesi takdim edildi. Endüstri 4.0’ı anlattığı her toplantıda  Darüşşafakalı öğrencilerden, robot takımımızdan övünçle bahsettiğini söyleyen Ersoy’a biz de Darüşşafaka olarak teşekkür ediyoruz.

Endüstri 4.0 hakkında ayrıntılı bilgi için www.endustri40.com ‘u ziyaret edebilirsiniz. Ali Rıza Ersoy’un sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?