Emine Sada Dumlu vefatının 8. yıl dönümünde anıldı

 ›  Haberler  › ↓ 

 Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nde 23 Ocak Perşembe günü yapılan anma etkinliğine; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem (DŞ’82), Başkan Vekili Erman Süsler (DŞ’75), Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Necipoğlu, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Eski Başkanı Zekeriya Yıldırım (DŞ'62), Yönetim Kurulu Eski Üyesi Davut Ökütçü (DŞ'65), Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, Genel Sekreter Yardımcısı Burçak Karakaya ve Cemiyet çalışanları katıldı.

Törende, Emine Sada Dumlu hakkında bilgilendirme yapan M. Tayfun Öktem şunları söyledi: ‘’Darüşşafaka'nın değerli vasiyet bağışçısı Emine Sada Dumlu, tüm mal varlığını Cemiyetimize bağışlayarak misyonumuza büyük destek olmuştur. Bağışlarıyla nice öğrenci Darüşşafaka’da nitelikli eğitim alarak yetişmiştir. Kendisini sadece bir gün değil, her gün minnet ve saygıyla anıyor, bu büyük hayırseverliği için teşekkür ediyoruz. Emine Sada Dumlu, Osmanlı’nın son dönemlerinde görev yapmış Sadrazam Mehmed Said Paşa'nın torunudur. Sadrazam Said Paşa da Darüşşafaka’nın büyük bağışçılarındandır. Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecini yaşamış bir Cumhuriyet kadını olan Emine Sada Dumlu, Darüşşafaka’ya gönül vermiştir ve hep kalbimizde yaşayacaktır. Ruhu şad olsun. Nur içinde yatsın.”

Törenin sonunda, Emine Sada Dumlu ve bugün aramızda olmayan tüm bağışçıların, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına İlahiyatçı Fatih Savaş tarafından dua okundu.

Merhume Emine Sada Dumlu ve Darüşşafaka Cemiyeti’ne yaptığı bağış hakkında:

Darüşşafaka'nın değerli vasiyet bağışçısı Emine Sada Dumlu, 1922 İstanbul doğumlu ve Sadrazam Mehmed Said Paşa'nın torunudur.

Sadrazam Mehmed Said Paşa, 2. Abdülhamid döneminde yedi, II. Meşrutiyet döneminde iki olmak üzere toplamda dokuz defa sadrazam olmuş ve zekasıyla ün kazanmış vezirlerdendir. 1884 yılında Darüşşafaka’yı ziyaret eden ve okuldan çok memnun kalan Said Paşa’nın gayretiyle, Darüşşafaka’nın eksikliklerinin tamamlanmasına ve bunun maliye hazinesinden karşılanmasına karar verilmiştir. Ayrıca Said Paşa’nın Darüşşafaka hakkında verdiği bilgilerden memnun olan 2. Abdülhamid, o yıl Darüşşafaka'yı bitiren altı öğrenciyi kabul etmiş ve öğrenciler bizzat yaptıkları tabloları padişaha vermişlerdir. Bu tarihten sonra Darüşşafaka’dan her yıl mezun olanların isimlerini ve tablolarını padişaha takdim etmeleri adet haline gelmiştir. İlk Sadrazamlığının ardından görevini Darüşşafaka kurucularından Gazi Ahmet Muhtar Paşa 'ya bırakan Sadrazam Said Paşa, Cemiyet-i Tedrisiye ile Darüşşafaka’ya Fevkalade Hizmet Edenler arasındadır. Bu vesileyle Emine Sada Dumlu’nun Darüşşafaka’ya ilgisinin çok eskilere dayandığı ve Said Paşa’nın ilgi ve teveccühünün muhtemelen torunu Sada Hanım’a da miras kaldığı söylenebilir.

Emine Sada Dumlu ve ilk eşi Münip Ser, 30 Mayıs 1975 tarihli vasiyetnameyle, Beyoğlu Çiçek Pasajı'nın da içerisinde yer aldığı mal varlığını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakmıştır.

Emine Sada Dumlu'nun eşi Münip Ser, Hersek eşrafından Derviş Bey ve Fatma Hanım’ın oğullarıdır. 1977'de vefat etmiştir. Sada Hanım, 2002 yılında Darüşşafaka Yakacık Rezidans'a yerleşmiş, 2005 yılından itibaren ise Maltepe Özel Bakım Ünitesi’nde ilgi ve özenle bakılmıştır. Dumlu, 23 Ocak 2012 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?