Yıldırım, XVII. Geleneksel Eğitim Sempozyumu’ndaydı

 ›  Haberler  › ↓ 

"Ekonominin Eğitim Açığı, Eğitimin Ekonomi Açığı"

Türkiye Özel Okullar Derneği tarafından 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen “Türkiye’de ve Dünyada Değerlendirme Sistemlerinin Eğitime Etkisi” temalı XVII. Geleneksel Eğitim Sempozyumu’nda Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu ve Yüksek Danışma Kurulu Eski Başkanı Zekeriya Yıldırım, “Ekonominin Eğitim Açığı, Eğitimin Ekonomi Açığı” başlıklı konferansta konuştu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açılışını yaptığı sempozyumun ikinci günü düzenlenen konferansta konuşan Yıldırım, ekonomik büyümenin ilk üç bileşeninden birinin insan kaynağı olduğuna vurgu yaptı. Yıldırım, Türkiye’nin milli gelirinin 2002-2016 döneminde dolar bazında üç buçuk kattan fazla artmasına karşın katma değer yaratan yüksek teknoloji ürünleri ihracatında gelişme gösteremediğini, kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 192 ülke arasında 65. sırada olmasına karşın İnsani Gelişmişlik Endeksi sıralamasında 188 ülke arasında 71. sırada; İnsan Kaynakları Endeksinde 130 ülke arasında 75. sırada ve İngilizce Kullanımı Yetkinliğinde 80 ülke arasında 62. sırada yer aldığını ifade etti. Geleceğin iş ortamının bugünkünden çok farklı olacağını, yeni mesleklerin ortaya çıkacağını ve nitelikli iş gücüne talebin artacağını kaydeden Yıldırım, nüfusunun yarısı 30 yaş altında olan Türkiye’nin nitelikli eğitimle bu potansiyeli geleceğin iş ortamına taşıması gerektiğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini eşitlikçilik, kaliteli eğitim ve yaşam boyu öğrenme olarak özetleyen Yıldırım, çağdaş eğitimin önceliklerinin STEM, Kodlama, Yabancı Dil Eğitimi ve öğrencilere 21. yüzyıl becerilerini kazandırmak olduğunu belirtti. Türkiye’nin eğitim alanında niceliksel olarak önemli mesafe katettiğini belirten Yıldırım, “Ancak ülkemizin eğitimdeki başarısının uluslararası sıralamalardaki yeri dikkate alındığında bölgesel ve bireysel eşitsizliklerin giderilmesi, niteliğin geliştirilmesi ve öğretmen sorununun halledilmesi için daha çok kaynağa ihtiyaç olduğunu görüyoruz” dedi. Bu süreçte özel okulların daha fazla rol alması gerektiğini ve değerleme sistemlerinin öğrencileri bilgi deposu haline gelmelerini hedeflemek yerine problem çözme yeteneklerini ölçmesinin önemine değinen Yıldırım, 155. yılına ulaşan Darüşşafaka modelini de katılımcılarla paylaştı.

                
Üç gün süren sempozyumun katılımcıları arasında Darüşşafaka Lisesi Müdürü Ayşe Görey, Darüşşafaka Ortaokul Müdürü Şule Uyar ve Akademik Koordinatör Mehtap Agascıoğlu Budak da yer aldı.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?