Edebiyat dünyamızın çınarı, usta yazar Yaşar Kemal’i ölümünün 1. yılında anmak amacıyla 15-20 Şubat 2016 tarihlerinde Darüşşafaka Lisesi Türkçe- Edebiyat Bölümü tarafından bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Orhan Kemal’in oğlu araştırmacı-yazar Işık Öğütçü, yazar-eleştirmen Feridun Andaç, yazar-eleştirmen Adnan Binyazar ve şair-akademisyen Nilay Özer, Darüşşafaka’yı ziyaret ederek okul kütüphanesinde öğrencilerle söyleşiler yaptı.
Işık Öğütçü
Anma etkinliklerinin ilk günü olan 15 Şubat’ta, edebiyat dünyamızın güçlü kalemlerinden Orhan Kemal’in oğlu, Orhan Kemal Müzesi’nin kurucusu, araştırmacı-yazar Işık Öğütçü, Darüşşafaka 9. sınıf öğrencileriyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Işık Öğütçü, çocukluk ve gençlik yıllarında hep yanı başında olan Yaşar Kemal ile ilgili anılarını paylaşırken öğrenciler; Yaşar Kemal’in yazar kimliği dışındaki hayatı hakkında merak ettiklerini sorma ve öğrenme fırsatı buldu. Yaşar Kemal’in, vefatıyla tüm okurlarını yasa boğduğundan bahseden Öğütçü, Yaşar Kemal ile babası Orhan Kemal’in yakın dostluklarına da konuşmasında yer vererek sözlerine şöyle devam etti: “Tüm canlılar dünyaya gelir, yaşar ve ölürler. İnsanlar yaşadıkları sürece insanlığa faydalı çalışmalar yaparsa kalıcı olurlar. Yaşar Kemal hem edebiyatımıza hem de insanlığa düşünceleri ve yazdıklarıyla katkı sağlamış bir sanatçımızdır. Ölüm acıdır ama bir gerçektir. İnsanlığın daha iyi yaşam koşullarında yaşaması için fikir üretmiş, bunu sanatında yapmış olan pek çok sanatçı gibi Yaşar Kemal de eserleriyle daha çok okunarak geleceğe taşınacaktır.”
Adnan Binyazar
Yazar- eleştirmen Adnan Binyazar 16 Şubat’ta 11. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirdiği sohbette, Yaşar Kemal’in bir dünya yazarı olduğunu, Dünya edebiyatında Cervantes’in Don Kişot’u neyse bizim için de İnce Memed’in o olduğunu söyleyerek öğrencilere onunla aynı topraklarda yaşamış olmanın büyük bir şans olduğunu anlattı. Adnan Binyazar, öğrencilere kendi edebi yolculuğundan da bahsederken onları da bu büyüye katılmaya şu sözlerle davet etti: “Kitap okumayı severseniz, sevmenin büyüsünü de seversiniz.”
Feridun Andaç
17 Şubat’ta ise Feridun Andaç 10. sınıf öğrencileriyle Yaşar Kemal'in yazın evreni ve düş dünyası üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Yaşar Kemal'le ilk defa 1975'te tanışan Feridun Andaç, gözünde bir dil büyücüsü olarak şekillendirdiği bu insanı karşısında gördüğünde kendisi için bitmeyecek bir yazın serüveninin başladığını öğrencilerle paylaştı. Andaç; onu her özlediğinde, onun sesini duymak, onunla konuşmak istediğinde dönüp ya İnce Memed’in ya da Kimsecik üçlemesinin herhangi bir cildinden pasajlar okumaya başladığını ve Yaşar Kemal’i okumanın bitmeyen bir yolculuk olduğunu söyleyerek öğrencilere, bu yolculukta onunla el ele yürümenin zevkini tatmalarını tavsiye etti.
Nilay Özer
Şair-akademisyen Nilay Özer, 18 Şubat’ta 8. sınıf ve hazırlık sınıfı öğrencileriyle gerçekleştirdiği sohbete Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor kitabından pasajlar okuyarak başladı. Şair, Yaşar Kemal’in geleneksel halk anlatıları ile modern romanı nasıl birleştirdiği üzerine paylaşımlarda bulundu. Yaşar Kemal’in eserleriyle birlikte “Kentli olan kişilerin dili, köylülerin dillerinden üstündür” yanılsamasının çürütüldüğünü ifade eden Nilay Özer, öğrencilere yaşamımızı sayısız çoğaltan “okumak” eyleminin öneminden bahsetti. Bu bağlamda Yaşar Kemal okumanın insana çok yönlü etkisi üzerinde durdu.
Tüm Haberlere Göz Atın