Darüşşafaka'nın açılışı ve ilk ders!

 ›  Haberler  › ↓ 

Darüşşafaka’nın açılışının ve Darüşşafaka’da ilk dersin verilişinin 148. yılı kutlu olsun

İstanbul’un Fatih semtinde, Sultan Selim Camii ile Fatih Camii arasında kalan ve Haliç’e hâkim olan bir mevkide, 25 Haziran 1873 tarihinde yeni bir okulun açılışı yapıldı. 28 Haziran’da ise Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin verdiği ilk dersle öğretime başlandı.

Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye Salnamesi

Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye Salnamesindeki bilgilere göre 16 Ağustos 1868 tarihinde temeli atılan okulun inşaatına kaynak bulundukça devam edilebilmiş ve inşaat yaklaşık beş yıl sürmüştü. İnşaat için kaynak bulmakta yaşanan zorluklar zaman zaman çalışmaların aksamasına ve açılışın ertelenmesine neden olduysa da Sultan Abdülaziz, Mısır Hıdivi İsmail Paşa, bazı üst düzey memurlar ve İstanbul eşrafının katkılarıyla toplanan 3.071.263 kuruşla okulun inşaatı tamamlanabildi. Basiretçi Ali Efendi de Basiret gazetesinde yayımlanan pek çok yazısı ile ihtiyaçlara sürekli olarak dikkat çekmiş ve destek çağrısında bulunmuştur. “Darüşşafakat’ül-İslamiye” adı verilen okulun resmi açılış tarihi, değerli katkı ve himayelerine bir saygı işareti olarak Sultan Abdülaziz’in tahta çıkış tarihi olan 25 Haziran olarak kabul edildi ve 28 Haziran 1873 günü Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin verdiği ilk dersle fiilen öğretime başlandı.

Okulun inşaatına kaynak bulundukça devam edilebilmiş ve inşaat yaklaşık beş yıl sürmüştü.

İlk başta kız ve erkek çocukların aynı çatı altında eğitim almaları planlanmışken, eğitime sadece erkek öğrenciler ile başlandı. 1871 tarihli ‘’Nizamname’’ kız ve erkek öğrencilerin alınmasını öngörmekle birlikte, ilk kız öğrencilerin alınması 1971 yılında gerçekleşti.

Darüşşafaka, yani “Şefkat Yuvası” adı verilen bu okul, Türk eğitim tarihinde bir buçuk asır boyunca çok özel bir yere sahip oldu.

Darüşşafaka’da dersler, hala 28 Haziran 1873’teki heves ve heyecanla verilmeye devam ediyor. Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı Darüşşafaka tarihinin bu iki önemli günü için, “30 Mart 1863’te Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından kurulan ‘Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye’ Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenme örneğini oluşturdu. 25 Haziran 1873'te açılışı yapılan okulumuz yoksul ve yetim çocuklara parasız yatılı ve nitelikli eğitim fırsatı sunmaya başladı. Bugün de anne veya babasını ya da her ikisini de kaybetmiş ve özel bir okulda okuma adına maddi gücü olmayan çocuklarımızın ortaokul-lise eğitim hayatlarını sürdürmeleri için şefkat yuvası olmayı sürdürüyor. Açılışında Darüşşafaka'ya alınan 54 öğrenci bir sınava tabi tutuldu  ve daha bilgili olan 28 öğrenci 2. sınıfa kabul edildi. 28 Haziran 1873’te Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin ikinci sınıfa alınan 28 öğrenciye verdiği ilk dersle öğretime başladı. Her yıl yaptığımız sınav ile aldığımız öğrencilerimiz; okulumuzun yeşil-siyah kapısından umut ve heyecanla girip yeni ufuklar açacak olan eğitim yolculuklarına başlarken pek çok alanda farkındalık yaratmaktalar.” dedi.

Arpacı: “Türkiye’nin aydınlık yarınlarını inşa etmeye devam etmekten gurur duyuyoruz”

Arpacı sözlerini şöyle sürdürdü: “Umutla geçip, tomurcuktan çiçeğe, gül demetlerine dönüştükleri eğitim yolculuğu sonunda yine yeşil-siyah kapıdan ufku geniş, geleceğimize yön verecek birer üniversite öğrencisi olarak çıkıyorlar. Fakat şefkat yuvaları ile bağları her daim devam ediyor. Ebeveyn kaybı yaşamış, maddi olanakları sınırlı, yetenekli çocuklarımıza eğitimde fırsat eşitliğini sağlayarak, her mezunumuzla Türkiye’nin aydınlık yarınlarını inşa etmeye devam etmekten gurur duyuyoruz.”

Darüşşafakalı öğrenciler

Öktem: “Bugünden 20 yıl, 50 yıl sonrasını planlıyor ve uyguluyoruz”

Darüşşafaka’nın kuruluş misyonunun “eğitimde fırsat eşitliği” olduğuna vurgu yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem ise, “Aradan geçen yıllara karşın Darüşşafaka misyonundan taviz vermeden yoluna devam etmiştir ve devam edecektir. 28 Haziran 1873’teki ilk öğrencileri babası hayatta olmayan, yoksul çocuklardı. 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz Tüzük değişikliğiyle annesi hayatta olmayan ve maddi olanakları yetersiz öğrencilerimize de ‘şefkat yuvamızın” kapılarını açarak, misyonumuzu daha geniş kitlelere taşıdık.” görüşlerini ifade etti.

Darüşşafaka’nın kuruluşundan bugüne taviz vermediği diğer bir konunun da nitelikli eğitim olduğunu belirten Öktem,, “Darüşşafaka olarak her zaman öğrencilerimize çağın en iyi eğitim olanaklarını sunduk ve sunuyoruz. Bugünden 20 yıl, 50 yıl sonrasını planlıyor ve uyguluyoruz.” dedi.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?