Darüşşafaka’dan İlhan Usmanbaş’ın 100. doğum gününe özel konser

 ›  Haberler  › ↓ 

Modern müzik bestecisi, Türkiye’ye nice değerli müzisyenler kazandırmış müzik öğretmeni ve Darüşşafaka bağışçısı İlhan Usmanbaş’ın 100. doğum günü, Darüşşafaka Cemiyeti’nin Kadıköy Süreyya Operası’nda düzenlediği özel bir konserle kutlandı.

Darüşşafaka Cemiyeti, bağışçısı İlhan Usmanbaş'ın 100. yaş gününü özel bir konserle kutladı.
Darüşşafaka Cemiyeti, bağışçısı İlhan Usmanbaş'ın 100. yaş gününü özel bir konserle kutladı. 

Mühendis olmayı planlarken müzik tutkusunun peşinden giden İlhan Usmanbaş, yaptığı bestelerle sadece Türkiye’de değil dünyada takdir toplamış bir sanatçı… Besteleriyle pek çok ödül alan ve “devlet sanatçısı” unvanı verilen, eğitimin önemine inancıyla Darüşşafaka’ya eğitim desteğinde bulunan ve aynı zamanda eşi Atifet Usmanbaş ile rezidans bağışçısı olan Prof. Dr. İlhan Usmanbaş’ın 100. Doğum Günü, Darüşşafaka Cemiyeti’nin düzenlediği özel bir konserle kutlandı.

19 Aralık Pazar günü, Kadıköy Süreyya Operası’nda düzenlenen özel konsere Usmanbaş’ın öğrencileri ve sevenleri eşlik etti.

M. Tayfun Öktem: "Kültürümüze ve geçmişimize sahip çıkmanın daha aydınlık bir geleceğe kavuşmanın ön şartı olduğuna yürekten inanıyoruz"
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem

Sunuculuğunu Sinema ve Tiyatro Oyuncusu Gülsen Tuncer Ayça’nın üstlendiği özel kutlamada; “Bugün burada, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği en büyük sanat değerlerinden biri olan İlhan Usmanbaş hocamızın, 100’üncü yaş günü dolayısıyla bir araya geldik. Onun yaş gününü, en çok sevdiği, hayatını adadığı müzikle kutlamak; içinden geçtiğimiz bu zorlu günlerde ruhumuzu onun besteleriyle yeniden canlandırmak istedik.” diyen Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Öktem sözlerine şöyle devam etti: “Darüşşafaka olarak, bir yandan ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ misyonumuzu sürdürürken, diğer yandan da bizlere emanet edilen değerlere sahip çıkmaya; bir ‘kültürel emin’ olma yolunda güvenli adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Kültürümüze ve geçmişimize sahip çıkmanın daha aydınlık bir geleceğe kavuşmanın ön şartı olduğuna yürekten inanıyoruz. İlhan Hocamız ve kıymetli eşi, opera sanatçısı Atifet Hanım, 158 yıldır yazmakta olduğumuz bu güzel hikâyelerin en önemli destekçilerinden, kahramanlarından… Kendileri, ‘Milletimizin okumaya çok ihtiyacı var’ inancıyla Darüşşafaka’nın bağışçısı oldular. Bunu yaparken ‘Bizi sıfırdan yetiştirdi’ dedikleri Cumhuriyet’e vefa borçlarını ödemek istemişlerdi. Ve yaptıkları bağışlarla, Cumhuriyet’imizin geleceğine büyük güç kattılar, katmaya devam ediyorlar. Bu açıdan Darüşşafakalıların ve aslında Cumhuriyet’e sahip çıkan tüm vatandaşların onlara çok büyük bir vefa borcu var. Bugün, hayatlarının ikinci baharında yaşamlarını Darüşşafaka Rezidansları’nın çatısı altında sürdürmeleri bizler için çok büyük bir gurur kaynağı.” 

Prof. Dr. Müzikolog Feza Tansuğ - Prof. Dr. Sanatçı ve Akademisyen Seyit Yöre

Tayfun Öktem’in ardından sahne alan Prof. Dr. Müzikolog Feza Tansuğ ve Prof. Dr. Sanatçı ve Akademisyen Seyit Yöre konuşmalarında İlhan Usmanbaş’ın müzik dünyasına kazandırdığı değerleri, başarıları ve eserleri aktardı.

Dilbağ Tokay (Viyolonsel) - Emine Serdaroğlu (Piyano)

Konuşmacıların ardından İlhan Usmanbaş’ın eserlerini seslendirmek amacıyla sahne alan sanatçılar; Ece Demirci Piyano, Dilbağ Tokay Viyolonsel, Emine Serdaroğlu Piyano, Metin Ülkü Piyano, Soprano Ece İdil, Nihan Atalay Flüt ve Özcan Ulucan Keman performanslarıyla davetliler unutulmaz bir performansa tanık oldu. 

Prof. Dr. İlhan Usmanbaş, eserlerini seslendiren sanatçılarla birlikte
Prof. Dr. İlhan Usmanbaş, eserlerini seslendiren sanatçılarla birlikte

Etkinliğin ardından davetlilere konuşma gerçekleştiren İlhan Usmanbaş, bu özel günden çok mutlu olduğunu belirterek hem katılımcılara hem de sanatçılara teşekkürlerini iletti. Doğum günü etkinliğinde bazı eserlerini ilk defa dinlediğini belirten Usmanbaş; “1950’lerden 2010’lara doğru beni bir müzik yolculuğuna çıkardınız.” dedi. Eserlerini icra eden sanatçılara deneyimlerinden örnekler veren İlhan Usmanbaş; “Ben tüm hayatımda müzikle uğraşarak dünyayı dolaştım ve keşfettim. Siz de müzikle uğraşarak Dünyayı gezin ve keşfedin.” dedikten sonra, “Türkçede çalgı çalmak deriz, diğer dillerde ise oynamak deniyor. Biz müzisyenler bu çalgılar ile bir nevi oyun oynuyoruz.” diye de belirtti.

İlhan Usmanbaş 100. Yaş özel hatıra pulu

Günün anısı olarak tüm katılımcılara İlhan Usmanbaş 100. Yaş özel hatıra pulu armağan edildi.

İlhan Usmanbaş’ın 100. yaş kutlaması etkinlik programı

 

Prof. Dr. İlhan Usmanbaş kimdir?

Prof. Dr. İlhan Usmanbaş, 1921’de İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaokul öğrenimini Ayvalık’ta tamamlayan Usmanbaş, müziğe küçük yaşta başladı. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Bu sırada İstanbul Belediyesi Devlet Konservatuvarı’nda Sezai Asal’dan viyolonsel ve Cemal Reşit Rey’den armoni dersleri almaya başladı. Çok geçmeden Ankara Devlet Konservatuvarı’na geçiş yaptı. 1948 yılında mezun olduğu Ankara Devlet Konservatuvarı’nda görev yaptıktan sonra 1975 yılında İstanbul Devlet Konservatuvarı’na müdür olarak atandı. Ardından Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlanan bu kurumda Kompozisyon Ana Sanat Dalı Başkanı olarak 1999’a kadar görev yaptı. Sonraki yıllarda, İTÜ’ye bağlı MİAM’da ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda kompozisyon ve çağdaş müzikler dersleri veren Usmanbaş, Bilgi Üniversitesi öğretim üyeliğinden 2011’de ayrıldı. Aynı zamanda Darüşşafaka bağışçısı olan İlhan Usmanbaş, eşi, opera sanatçısı Atifet Usmanbaş’la birlikte yaşamını Darüşşafaka Maltepe Rezidans’ta sürdürüyor.

Süreyya Operası Hakkında;

80 yıllık tarihî Süreyya Binası, Kadıköy Bahariye Caddesi'nin en güzel noktasında 1924 yılında Süreyya İlmen (Paşa) tarafından yaptırıldı. Süreyya İlmen Paşa'nın opera binası olarak tasarlayıp opera, tiyatro ve balo salonu olarak yaptırdığı ancak 1927 yılından 1950 yılına kadar sinema olarak kullanılan tarihî bina, 1950 yılında Süreyya İlmen Paşa'nın ölümüyle kültür hizmetlerinde kullanılmak şartıyla Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışlanmıştır.

Kadıköy Belediyesi'nin 2 yıl süren titiz restorasyon çalışmasından sonra Kadıköy'ün ve Anadolu Yakası'nın birinci, Türkiye'nin ise altıncı Opera Binası olarak Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası adıyla sanat dünyasına 27 Ekim 2007 ‘de “merhaba” dedi.

 

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?