Darüşşafaka, 63 bin bağışçısıyla 927 öğrencisinin geleceğini aydınlatıyor
Darüşşafaka’nın her yıl geleneksel olarak düzenlediği Bağışçılar Günü etkinliği, 1 Aralık Cumartesi günü, Darüşşafaka Eğitim Kurumları Maslak Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
‘Saydamlık’ ve ‘hesap verebilirlik’ ilkeleri doğrultusunda, Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2011 yılında başlatılan ve bu yıl 8’incisi düzenlenen etkinlikte 100’ün üzerinde Darüşşafaka bağışçısı, kampüste öğrencilerle bir araya geldi.
Bağışçılara Darüşşafaka’nın faaliyetleri hakkında detaylı bilgi verilen etkinlikte sunuculuğu 5. sınıf öğrencisi Enda Marangöz ve 10. sınıf öğrencisi İbrahim Tugay Sağlam yaptı.
Darüşşafaka’da okuyan tüm kardeşleri adına bağışçılara teşekkür eden İbrahim Tugay Sağlam, “Benim, eğitimle değişen yaşam öyküm 2012’de Darüşşafaka Sınavı’nı kazanmamla başladı. Darüşşafaka’daki ilk yılımda tiyatroyla tanıştım. O günden sonra da hiç bırakmadım. Ayrıca piyano çalmayı öğrendim. Futbol takımında yer aldım. Ülkemizin 74 ilinden gelen 927 kardeşimle birlikte nitelikli bir eğitimle geleceğe hazırlanıyor, yarınlara umutla bakıyorum. Benim hayalim ileride tiyatronun yaşamımda hep var olması… Mezun olduktan sonra kardeşlerime ve Darüşşafaka’ya, sizler gibi maddi manevi destek olmak; hiç yalnız olmadıklarını ve olmayacaklarını hatırlatmak istiyorum.” diye seslendi.
Eylül ayından beri Darüşşafaka’da okuyan Enda Marangöz ise, “Bugün sizlerle birlikte olmak, sizleri yuvamızda ağırlamak benim için büyük bir mutluluk ve onur. Yaşamına dokunduğunuz bir Darüşşafaka öğrencisi olarak sizlere DAÇKA ruhunu hissedeceğiniz, üzerinden yıllar geçse de unutmayacağınız bir gün geçirmenizi diliyorum.” dedi.
Talha Çamaş: “Şu an sizinle birlikte 927 çocuğumuzun geleceğini aydınlatıyoruz.”
Etkinliğin açılışında konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, nitelikli eğitime erişimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının bir ülkenin gelişmişlik düzeyini saptayan en önemli ölçüt olduğunun altını çizerken, “Yoksulluğun ortadan kalktığı, her insanın barış ve refah içinde yaşadığı bir dünyaya ulaşmak için tek yol nitelikli eğitimden geçiyor. Türkiye’nin de bu hedef doğrultusunda ilerlemekten başka şansı yok. İşte biz de Darüşşafaka olarak, her çocuğun eşit koşullarda iyi eğitim alması gerektiği inancıyla 155 yıldır bu sorunun çözümünün parçası olmak için çalışıyoruz. Sizin desteklerinizle, hep birlikte ülkemizin geleceğini değiştiriyoruz. Darüşşafaka, bir okul adı değil, binlerce iyi kalpli insanın bir araya gelerek oluşturduğu büyük bir aile… 155 yıldır Darüşşafaka’yı var eden ve var etmeye devam edecek olan bu aziz toplumun insanlarına, sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Darüşşafaka’nın kendisi için ne ifade ettiği sorusunu, şöyle yanıtlıyor bir öğrencimiz: ‘Eşsiz ve bulunmaz. Benim umut yıldızım oldu Darüşşafaka! Bizleri, Atatürk’ün beklediği bireyler gibi yetiştiriyor. İyi insanlar ve memleketin ışık kaynağı olmamıza öncülük ediyor. Bu mucize yeri çok seviyorum.’ Şu an sizinle birlikte 927 çocuğumuzun geleceğini aydınlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
155 yıllık geçmişe sahip Darüşşafaka’nın bağışçıları arasında Ulu Önderimiz Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın özel bir yeri olduğunu belirten M. Talha Çamaş, “Kurtuluş Savaşı günlerinde bağış yapmak için Darüşşafaka’yı seçen Zübeyde Hanım’ın bu seçimi, toplumumuzun 155 yıldır Darüşşafaka’yı bu denli sahiplenmesinin de bir yansıması aslında… Zübeyde Hanım, 28 Kasım 1921 tarihinde yaptığı bağış karşılığında, aile üyeleri için her yıl Kadir Gecesi’nde hatim indirilmesini istedi. Ayrıca, yıl boyu öğrencilere mevsim meyveleri dağıtılmasını da arzu etti. Zübeyde Hanım'ın bağışının gereklerini özenle yerine getiren Darüşşafaka Cemiyeti olarak, her yıl Kadir Günü'nde mevlit okutuyor ve öğrencilerimize okul koridorlarında bulunan sepetlerden diledikleri zaman meyve yiyebilme imkanı sunuyoruz. Zübeyde Hanım’ın bağışı, bu yıl gazeteci-yazar Yılmaz Özdil’e de esin kaynağı oldu. Atatürk’ün hayatını konu alan kitabı Mustafa Kemal’in satışından elde edilen gelirin bir bölümü Darüşşafaka’ya bağışlandı. Değerli Yazar Yılmaz Özdil ve Kırmızı Kedi Yayınevi Sahibi Haluk Hepkon, Kurucu Bağışçılarımız arasında katıldı. Zübeyde Hanım’ın Darüşşafaka’ya yaptığı bağıştan çok etkilenerek bu desteği vermeye karar verdiklerini bizlere açıkladılar.” şeklinde konuştu.
Ardından Darüşşafaka Lisesi Müdürü Ayşe Görey, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'na ilişkin gelişmeleri bağışçılarla paylaştı.
Hayırseverlere sertifikaları törenle takdim edildi
Etkinlikte, “Darüşşafaka Velilerini Arıyor” kampanyası kapsamında yaptıkları bağışlarla “Veli Bağışçı”, “Ortaokul Veli Bağışçısı” ve “Mezun Bağışçı” payesini alan bağışçılara sertifikaları takdim edildi.
Bir öğrencinin ortaokulu bitirinceye kadarki eğitim giderlerine destek olan "Ortaokul Veli Bağışçısı" ve Darüşşafaka Lisesi 1956 mezunu Aytekin Güzel'e de sertifikası Talha Çamaş tarafından takdim edildi.
Etkinlikte, hayatları boyunca edindikleri tüm birikimlerini Darüşşafaka’ya bırakan hayırseverlere de Talha Çamaş tarafından "Vasiyet Bağışçısı Belgesi" sunuldu.
Toplu olarak yemekhanede yenilen öğle yemeğinin ardından bağışçılar, Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencilerinin bilimsel araştırmalarını ve kulüp çalışmalarını sergiledikleri stantları ziyaret ederek okuldaki sosyal ve eğitsel çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bağışçılar, origami, keçe, satranç, resim, müzik, 3D Printer ve robot kulübü öğrencilerinin çalışmalarına katıldı.
Müzik kulübü öğrencilerinin performansları eşliğinde Darüşşafakalı öğrenciler ile bağışçılar birlikte origami yaptı, satranç oynadı, keçeden birbirinden özel ürünler yarattı.
Festival havasında geçen etkinlikte, keçe ve 3D kulübü öğrencileri günün anısına yaptıkları küçük armağanları bağışçılara takdim etti.