02 Nisan '14

Darüşşafaka 9. sınıf öğrencileri, 25 Mart 2014 Salı günü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi tarafından düzenlenen etkinlikte, Darüşşafaka Cemiyeti Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Ömer Kaymakçalan'la bir araya geldi.
Sunumunu kişisel gelişim ve kariyer planlama üzerine yapan Kaymakçalan konuşmasına, The Beatles grubunun solisti John Lennon’ın “Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana 'Büyüyünce ne olmak istiyorsun?' diye sordular. Ben de onlara 'Mutlu olmak istiyorum,' diye cevap verdim. Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim,” sözüyle başladı. Kaymakçalan, eğitimin sonucunda bireylerin mutlu olabileceği işler yapmasının öneminden bahsetti.

İnsanın sadece işine bağımlı olmaması gerektiğini öğütleyen Kaymakçalan; iş, aile ve sosyal faaliyetleri dengede tutarak mutlu olunabileceğini belirtti. Bilginin zamanla unutulduğunu, üniversiteden sonra okullarda edindiğimiz bilginin yok olduğunu, bunun yerini deneyim ve hayat tecrübesinin aldığını ifade etti. Kariyer gelişimlerinde yabancı dil öğrenmenin öneminden ve gerekliliğinden bahseden Kaymakçalan, bunun yabancı ülkelerin tercihlerinin öğrenilmesini sağladığını ve bu şekilde başka kültürlerin olumlu yönlerini alabileceğimizi ifade etti. “Her ne iş yaparsanız yapın, sonucunda yöneticilik yapacaksınız,” diyen Kaymakçalan; yöneticilerin parayı, insanları ve zamanı yönetmeyi öğrenmelerinin öneminden söz etti. Zaman hakkında, “Şimdi neyseniz bu geçmişteki kararlarınızın sonucudur. Şimdi bir şey yapmazsanız yarın bir şey elde edemezsiniz,” dedi.
Aile eğitimi üzerinde de duran Kaymakçalan, çocukların ailelerinden daha başarılı olmaları halinde toplumların gelişeceğini belirtti. Kız çocuklarının eğitiminin önemi üzerinde de duran Kaymakçalan, çocukların eğitiminde annelerin eğitimli olmalarının çok önemli olduğunu söyledi. Okul hayatında kurulan arkadaşlıkların menfaat dostlukları değil gerçek dostluklar olduğunu ve en iyi dostlukların bu zamanda kurulduğunu ifade ederek Darüşşafakalıların yatılı okulda okumaları nedeniyle bu yönden şanslı olduğunu da belirtti. Sosyal yaşamda “İnsan gibi insan olursanız çevreniz genişler; sevilir, sayılırsınız,” dedi.
Konuşmasının sonunda anlattıklarını özetleyen Kaymakçalan hoşgörülü, vicdanlı, merhametli olmamız gerektiğini anlattı. “Yapabileceğinize inanın” diyen Kaymakçalan, başarılı olmanın anahtarı olan öğretmenlerden bahsetti ve eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne insanların öğretmenler olduğunu vurguladı. Son olarak öğrencilerin sorularını cevapladı. Soruları cevaplarken bunları kendisinin de uyguladığını ve kendine inandığını söyledi. Kaymakçalan konuşmasını, “Genç Daçkalılar”a yaşamda ve kariyerlerinde başarı ve mutluluk dileyerek tamamladı.
Ömer Kaymakçalan kimdir?
Ömer Kaymakçalan, 24 Aralık 1945’te Ankara’da doğdu. ODTÜ’de kimya mühendisliği okuyan Kaymakçalan, 1967’de lisans eğitimini, 1969’da yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çukurova Holding, Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş., STFA Holding şirketlerinde genel müdürlük, TÜBİTAK, Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Örgütü gibi büyük kuruluşlarda başkanlık yaptı. ‘’Bilim ve Teknoloji, Türkiye’ye Yönelik Örnekler Teklifler’’ ve ‘’Çağdaş ve Demokratik Türkiye Arayışları (Ortak yayın)’’ adlarında iki kitabı bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.