
10-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve 29 Darüşşafakalı öğrencinin katıldığı TÜBİTAK destekli "Ekolojinin Sistem Dili" projesi kapsamında öğrencilerin tasarladığı projelerin sunumları, 14 Eylül Cuma günü Darüşşafaka’da yapıldı.

"Sistem" yaklaşımının ekolojiye/çevreye/çevre sorunlarına uyarlandığı proje, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ile Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün ortak bir çalışması olarak yürütüldü. Projeye, 10-14 Eylül tarihleri arasında Darüşşafaka’dan 10. sınıf seviyesindeki 29 gönüllü öğrenci katılma şansı elde etti.
Öğrenciler, proje kapsamında gruplar halinde çevre ile ilgili geliştirdikleri modelleri, 14 Eylül Cuma günü Darüşşafaka’daki öğretmen ve yöneticilerine sundu. Sunuma, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fırat Tekin, Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Özmen, Darüşşafaka Lisesi başmüdür yardımcısı ve akademik koordinatör Nevzat Kulaberoğlu, 10. sınıflar müdür yardımcısı Nilgün Binışık, Matematik Bölüm Başkanı Bediz Gürel, Projeler Koordinatörü Meltem Ceylan Alibeyoğlu, Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğretmenleri ve öğrencileri katıldı. Sunuma, Boğaziçi Üniversitesi’ne giderek projeye gönüllü destek olan ve süreci takip eden Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğretmenlerinden Ayşegül Sevimay, Aynur Hünerli, Nihal Güneş ve Büşra Gürbak da katıldı. Aralarında, Darüşşafaka Eğitim Kurumları Projeler Koordinatörü ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi olan Meltem Ceylan Alibeyoğlu’nun da yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyen ve asistanların oluşturduğu 10 kişilik proje ekibi de sunumlarda öğrencileri yalnız bırakmadı.

Buluşmada Darüşşafaka’yı tanıtıcı sunumun ardından, Boğaziçi Üniversitesi proje ekibi adına Zerrin Doğança ve Ayşen Eren birer konuşma yaptı. Proje ekibi olarak Darüşşafakalı öğrencilerle birlikte çok verimli ve eğlenceli bir hafta geçirdiklerini ifade ettiler. Daha sonra, hafta boyunca Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir sunum yapıldı. Öğrenciler bir hafta süresince Boğaziçi Üniversitesi’nin atmosferini soluyarak ufuk açıcı, bilgilendirici, zenginleştirici ve bir o kadar da keyifli bir süreç geçirdiler.

Öğrencilerin poster sunumlarına geçilmeden önce, Fırat Tekin ve Beşir Özmen proje ekibine teşekkür etti. Ardından projeye katılan öğrenciler tek tek sertifikalarını aldı.
Daha sonra programda sunumlara geçildi. 5 farklı grup halinde projelerini hazırlayan öğrenciler, posterlerinin önüne gelen ve meraklı olan herkese projelerini anlattılar ve onların sorularını cevapladılar. Dileriz bu değerli projelerin devamı gelir ve öğrenciler fikirlerini daha da geliştirebilirler…
Ekipler ve Projeleri:
“Hidroelektrik Santralleri (HES) ve yarattıkları çevre sorunları”
Halil İbrahim Efe, Gizem Gülsoy, Selen Dağ, Ufuk Çoban, Defne Saysel, Murathan Tabak
“Termik Santraller ve Sağlık”
Buse Uzun, Kadir Çar, İrem Özek, Begüm Sarıyağ, Ahmet Hamdi Yedier,Yelda Uğurlu
“3.Köprü”
Buse Çal, Seçil Zeren, Nazlı Denli, Rafet Güven, Selin Demirtaş, Necmettin Çakıcı
“Biyolojik Birikim”
Ecem Toptop, Abdullah Bozdaş, Çağla İrem Öztürk, Ercan Tanrıkulu, Nurhan Suna Yüce
“Göç”
Erencan Oranlı, Emrecan Yıldız, Mehmetcan Dinç, Abdullah Onur Kılıç, Musa Doğan, Hazal Yalın
"Ekolojinin Sistem Dili"
21. yüzyılda insanoğlu Doğa’daki kaynakların sınırlı olduğunu, Doğa’nın tüm canlı ve cansız varlıklarla içiçe örülmüş bütünlüklü bir yapıya sahip olduğunu artık iyice anlamalıdır. Bugünkü ve gelecekteki yaşamı mümkün kılmak için Doğa’yı bütüncül görebilmek, ekosistemleri tanımak, yarattığımız değişimlerin ekosistemler üzerindeki geniş ve uzun vadeli etkilerini fark edip değerlendirebilmek zorundayız.
Sistem düşüncesi, insanoğlunun ihtiyacı olan bu türden becerilere odaklanan bir eğitim anlayışı için temel teşkil etmektedir. Maalesef ülkemizde ve dünyada, örgün eğitimde sistem uygulamaları çok sınırlıdır. Bu projenin temel hedefi, 10.sınıf öğrencilerinin sistem yaklaşımı ile ekosistemlere ve çevre sorunlarına daha bütüncül ve sistematik bir şekilde yaklaşabilmelerini sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda bir hafta boyunca, sistem yaklaşımının temellerinin öğretilmesi ve proje ürünü olarak ekolojik sistem benzetim modellerinin bizzat öğrenciler tarafından geliştirilmesi planlanmaktadır.
Proje ekibi, çevre bilimciler, eğitim bilimciler ve sistem bilimcilerinden oluşmaktadır. Bu farklı alanlarda çalışan bilim insanları, sistem uygulamalarının ekoloji ve çevre eğitimine entegre edilmesi amacıyla bir araya gelmişlerdir. Projenin diğer bir amacı da 10. sınıf öğrencilerine Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden birinde, bir hafta boyunca üniversite atmosferini yaşatmak, onları farklı alanda çalışan bilim insanları ile buluşturmaktır. Ayrıca, bilim insanlarının kullandıkları çalışma yöntemlerinden biri olan sistem modellemesini deneyimlemeleri, yeni bir bilimsel yöntem öğrenmeleri de hedeflenmektedir.
Projenin ürünlerinden biri olacak ekolojik sistem benzetim modelleri, projenin son akşamı düzenlenecek organizasyonda öğrenciler tarafından, proje ekibine, Darüşşafaka Okulları öğretmen ve idarecilerine sunulacaklarıdır. Projenin hedef kitlesi, gönüllüler arasından seçilmiş 29 adet 10. sınıf Darüşşafaka öğrencisidir.
Projede, branşlarında uzman bilim insanları tarafından uygulamalı sistem düşüncesi ve dinamik benzetim modellemesi dersleri verilecektir.
Dersler sırasında, tartışmalara, diyalog etkinliklerine ve öğrenci-merkezli uygulamalara yer verilecektir. Arazi gezisi, sanat etkinliği ve oyunlar da projede yer alacak diğer eğitim yöntemleridir. Projenin etkisi, projenin başında ve sonunda uygulanacak sistem beceri testleri ile tespit edilecektir.