07 Ekim '13

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Yabancı Diller Bölümü, Darüşşafaka’nın 150. yıl anısına 04- 05 Ekim tarihleri arasında Model United Nations (MUN) Konferansı düzenledi.

Konferansa; Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Terakki Vakfı Okulları, Üsküdar Amerikan Koleji, Marmara Koleji, Anabilim Koleji, İSTEK Vakfi Atanur Oğuz Lisesi, İSTEK Vakfı Kemal Atatürk Lisesi, İSTEK Vakfı Bilge Kağan Lisesi, Açı Okulları, İTÜ Vakfı Ekrem Elginkan Lisesi ve Galatasaray Lisesi’nden toplam 120 öğrenci katıldı. Aynı zamanda iki gün boyunca öğrencilere on iki danışman öğretmen eşlik etti.

Darüşşafaka MUN Konferansı; silahsızlanma, çevre, insan hakları ve siyasal konuların ele alındığı dört komiteden oluştu.

Darüşşafakalı öğrencilerden; yönetim kurulu Baran Bilgin, Nurhan Suna Yüce, Tuğçe Delipınar, İrem Avcı, Arda Mert Ok; delegeler Muradiye Kaya, Ali Demir, Emrecan Yıldız, Letisya Doğan; basın Begüm Kırık, Ebru Peközer, Halil İbrahim Efe, Tuğçe Aytaş, Berna Öz ve yardımcı öğrencilerimiz Buğra Bozkurt, Doğu Ayla, Eren Güzeloğlu, Murat Türkoğlu, Püren Şenol, Murathan Tabak, Kardelen Topal, Aleyna İnanç, İlayda Salkım, Ahmet Sareç ve Tuğçe Uysal konferansa ev sahipliği yaptı.

Konferansın açılışı TİM Gösteri Merkezi Fettah Aytaç Salonu’nda gerçekleştirildi.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, Model United Nations (MUN) Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada “Yusuf Ziya Paşa, 1863 yılında Kapalıçarşı esnafına okuma yazma ve matematik öğretme sorumluluğunu duyup arkadaşlarıyla 'Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye'yi kurmaya karar verdiğinde bugünün dünyasında her bir çocuğun yeteneğine göre en iyi eğitimi alma hakkını savunan Birleşmiş Milletler veya UNICEF gibi kuruluşlar yoktu. Tıpkı Darüşşafaka’yı kuran genç aydınlar gibi siz gençlerin bu tür buluşmalarda yaptıkları model çalışmalardan da Birleşmiş Milletler’in değişimi için yeni fikirler filizlenebilir. Bugün buradaki gençlerin, gelecekte bizi uluslararası arenada temsil edecek, düşünen, tartışan, dünya sorunlarına çözümler bulan liderler olacağından eminim. Küresel vatandaşlar olmak, hem duyarlı olmak, sorumluluk duymak ve inisiyatif almak hem de fikirlerini özgürce ifade etmek ve çeşitliliği muhafaza etmek demek. Her zaman en iyi olmak ve en iyiyi yapmak için çalışın.” dedi.

Konferansın açılışına ana konuşmacı olarak davet edilen ESU (The English Speaking Union) Genel Koordinatörü Bekir Sert ise yaptığı konuşmada “Bu konferansa davet edildiğim için çok gurur duydum. Davet edildiğim okullar arasında Darüşşafaka’nın özel bir yeri var çünkü okulunuza çok büyük bir önem veriyorum. İnanıyorum ve umuyorum ki sizler, geleceğin liderleri, daha iyi bir dünyaya ulaşabilmemiz için siyaset ve insan haklarını ayrı tutabileceksiniz. Hepimiz, ‘birleşmiş’ davranabilmeliyiz. Dünya vatandaşlarının hepsinin ‘birleşmiş’ olacağı altın bir çağdan bahsediyorum. Sizlerin bunu başarmasını istiyorum. Dünyayı daha iyi bir yer yapmak için haydi birleşelim! Birbirinden farklı ülkeler olsun ama hepsi ‘birleşmiş’ olsun.” dedi.
