11 Haziran '13

Darüşşafakalı öğrenci ve mezunlardan oluşan yaklaşık 150 kişilik bir kadronun sahnelediği “Kapının Önünde” müzikali 10 Haziran Pazartesi günü TİM Maslak Show Center’da seyirciyle buluştu.

Darüşşafaka Cemiyeti’nin 150. Yıl Etkinlikleri kapsamında 30 Mart’ta Haliç Kongre Merkezi’nde sahnelenen Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara’nın hazırladığı “Bir Buçuk Asırlık Fark” adlı gösterinin ardından şimdi de Darüşşafaka’nın 150 yıllık hikâyesi, öğrenci ve mezunları tarafından hazırlanan özel bir müzikalle sahneye kondu.

“Kapının Önünde” müzikalini, Darüşşafaka öğrencileri, öğretmenleri, Darüşşafaka Cemiyeti yöneticileri, çalışanları, bağışçıları ve Darüşşafaka dostlarından oluşan yaklaşık 2,500 kişi izledi. Darüşşafaka’nın yeşil kapıları ardında Darüşşafakalı olmanın anlatıldığı müzikali izleyenler, kendi hikâyelerini sahneleyen Daçkalıları ayakta alkışladı.

Müzikalin metni Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Dramatik Yazarlık Bölüm Başkanı Beliz Güç Bilmez, Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğretmen ve öğrencileri tarafından oluşturuldu. Yönetmenliğini Drama Öğretmeni Elif Ongan Tekçe’nin yaptığı müzikalin müzikleri ise Müzik Öğretmeni Kerem Memişoğlu tarafından bestelendi. Bazı şarkı sözleri tamamen öğrencilerin şiirlerinden, bazı sahneler tümüyle öğrencilerin kaleminden...

Dans koreografileri Beden Eğitimi Öğretmeni Günsu Kanat ile Darüşşafaka mezunları Bahar Kesim ve Gözde Köybaşı’na ait. Sahne tasarımını ve kostümleri de Darüşşafaka mezunu Tuğba Eke hazırladı. “Kapının Önünde”nin müzikleri, Kerem Memişoğlu’nun yönetimindeki 40 kişilik Darüşşafaka Korosu ve İstanbul Gençlik Senfoni Orkestrası tarafından seslendirildi.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş konuşmasını yaparken
Müzikal gecesinde bir konuşma yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “Bu akşam beş idealist Osmanlı aydınının 150 yıl önce ateşlediği kıvılcımın, nasıl yaşamları aydınlatan bir meşaleye dönüştüğünün öyküsünü izlemek için bir araya geldik. Bilmiyorum, yeryüzünde başka bir kurum var mıdır, 150 yıl boyunca halkın hiç eksilmeyen desteğini alabilmiş? Halkının bağışlarıyla halk çocuklarına daima çağın en kaliteli eğitimini sunan, yaşamları eğitimle değiştiren, annelerin ve artık günümüzde babaların gözleri arkada kalmadan çocuklarını emanet ettiği başka bir kurum var mıdır? Bu müzikal, Darüşşafakalıların nesilden nesile aktardığı dayanışmanın bir eseri,” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıldan beri hummalı bir şekilde hazırlıkları yapılan müzikalde görev alanlar, “Darüşşafakalı Sanatçılar Aranıyor” duyurusuyla seçildi. Böylece mezun ve öğrencilerden yetenekli olan 150 kişi hazirandan bu yana haftada 12 saatlik bir çalışmayla müzikali gösterime hazır hale getirdi.

Müzikalde sembolik olarak, bir kapının açılması ve o kapının açılmasıyla birlikte bir insanın hayatının ne kadar değişebildiği anlatılıyor. Yönetmen Elif Ongan Tekçe, oyunun ana amacının Darüşşafaka’nın varlığını hiçbir zaman unutturmamak ve bu belleğin sürekli olarak tazelenmesini sağlamak olduğunu ifade ediyor.

Talha Çamaş ve Zekeriya Yıldırım da selam verilirken sahneye çıktı...
“Bir kapı insanın yaşamında nereye açılabilir? "Kapı'nın Önünde" adlı oyunda, hatırlamakla hatırlamamak arasında kalınan ve geçildiğinde her kişinin kimliğinin yapılanmasında önemli rol oynayan şefkat kapısının, Darüşşafaka'nın küçük anları anlatılıyor. Çünkü hatırladıklarımız, belleğimiz, insanın kendini var etme sürecidir. İnsan hatırladığı şeyi yaşadığı toplumsal yaşamın içine demirlemiştir. Bu yüzden bir insanın önüne açılan her kapı, o insanın kişisel tarihinde, o insanın kimliğini tanımlar.”
Darüşşafaka Drama Öğretmeni Elif Ongan Tekçe