30 Mart '12
Ülkemizin sivil toplum hareketinin ve eğitim dünyasının öncüsü Darüşşafaka Cemiyeti, 149. kuruluş yıl dönümünü törenlerle kutladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri, yöneticileri, öğrencileri ve mezunları, sabah saatlerinde Darüşşafaka’nın kurucularının kabirlerini ziyaret ederek, minnetlerini dile getirdi. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda; Darüşşafaka Kurucularından Yusuf Ziya Paşa, Darüşşafaka'da İngilizce eğitime geçişin mimarı Başkan Fettah Aytaç ile Darüşşafaka bağışçısı, büyük öykücü Sait Faik Abasıyanık’ın kabirleri, Fatih Camii Haziresi'nde; Darüşşafaka Kurucularından Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Darüşşafaka'dan yetişen matematik bilgini Salih Zeki ve Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmış, yazar Ahmet Mithat Efendi’nin kabirleri, Eyüp Mezarlığı’nda; Darüşşafaka Kurucularından Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa ve ailesinin kabirleri ve İzmir’de Emir Sultan Türbesi Haziresi’nde; Sakızlı Ahmet Esad Paşa’nın kabri başında tören gerçekleştirildi.

Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ile Darüşşafakalı öğrenciler hazır bulundu. Yusuf Ziya Paşa’nın (1825-1882) kabri başındaki anma töreninde, çelenk bırakılması ve saygı duruşunun ardından yine Zincirlikuyu Mezarlığı’nda kabri bulunan Darüşşafaka mezunu, Darüşşafaka'da İngilizce eğitimin mimarı Fettah Aytaç’ın (1907-2003) kabri başında tören yapıldı. Ardında malvarlığını ve kitaplarının telif hakkın Darüşşafaka’ya bağışlayan ünlü yazar Sait Faik Abasıyanık kabri başında anıldı.

Fatih Camii Haziresi’nde ise; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Talha Çamaş ve öğrenciler kabristanda hazır bulundu. Darüşşafaka Kurucusu Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1938 – 1919) ile kabirleri aynı hazirede bulunan, Darüşşafaka mezunu ve öğretmeni, matematik bilgini Salih Zeki Bey (1864 – 1921) ve Darüşşafaka’da öğretmenlik yaparken görevi başında vefat eden ünlü yazar Ahmet Mithat Efendi’nin (1844 – 1912) huzurlarında saygı duruşunda bulunuldu. Eyüp Mezarlığı’nda; Darüşşafaka Kurucularından Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa ve ailesinin kabirleri ise Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Özmen, öğretmenler ve öğrenciler tarafından ziyaret edildi. Kabirleri başında dua okunurken, çelenk bırakıldı. Öte yandan İstanbul’la eşzamanlı olarak İzmir’de de kurucularımızdan Sakızlı Ahmet Esad Paşa’nın Emir Sultan Türbesi Hazresi’nde yer alan kabri başında bir anma töreni gerçekleştirildi. Urla Rezidans Kurum Müdürü Atilla Öztürkeri, rezidans bağışçıları ve görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, iki kez sadrazamlık yapan Darüşşafaka’nın eğitim modeli ile okul binasının fonksiyonel planını Fransa’daki bir okuldan esinlenerek kuruluşuna öncülük eden Sakızlı Ahmet Esad Paşa dualarla anıldı.

Darüşşafaka’nın kurucularının mezarları başında sabah saatlerinde gerçekleştirilen anma törenlerinin ardından Darüşşafaka’nın 149. yılı kutlamaları Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencilerinin ve öğretmenlerinin hazırladığı törenle devam etti. Ayhan Şahenk Spor Tesisleri’nde düzenlenen törene Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Başkan Vekilleri Talha Çamaş ve Fırat Tekin, Yönetim Kurulu Üyeleri Sertaç Ökten, Beşir Özmen, Doç. Dr. Reha Yolalan, Tunçer Gömeçli, Genel Sekreter Ahmet Buldam, Lise Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Adnan Ersan, İlköğretim Müdürü Çiğdem Kaya, öğretmen ve yöneticiler, Darüşşafaka bağışçısı Nazan Clohesy, öğrenciler ve Darüşşafaka’ya gönül verenler katıldı.

Zekeriya Yıldırım:
“Darüşşafaka kurulduğu dönemin ölçüleri içinde büyük bir sosyal girişimcilik örneği”
“Darüşşafaka’nın Dünü Bugünü” başlıklı barkovizyon gösterisinden sonra törenin açılış konuşmasını yapan Zekeriya Yıldırım, “Darüşşafaka kurulduğu dönemin ölçüleri içinde büyük bir sosyal girişimcilik örneği. Bizlere düşen kuruluşumuza egemen olan bu girişimci yönü koruyarak, Darüşşafakamızın sürdürülebilirliğini güvenceye almak. Her geçen sene sayısı artan öğrenci, öğretmen, bağışçı ve Darüşşafaka gönüllüleriyle bunu sağlayabileceğimize zaten hiç kuşkum yok” dedi.

Bugünden Darüşşafaka’nın 150. yıl dönümümüzü kutlama hazırlıklarına başladıklarını belirten Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “150. yılımızı Darüşşafaka’nın bu topraklarda üstlendiği o büyük ve değerli misyonun yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacak bir dizi etkinlikle kutlamak için bir buçuk asrımıza bir kala çalışmaya başladık. Darüşşafaka’nın eğitim ve toplumsal yapı içindeki yerini gözler önüne serecek projeler oluşturuyoruz. Bu projelerin içinde daha fazla çocuğumuza eğitimde fırsat eşitliğini götürmeye yönelik çalışmalar, yeryüzünde ve ülkemizin her köşesinde çocukların kaliteli eğitim hakkına sahip olması için yürütülecek uluslararası nitelikte faaliyetler de yer alıyor. Bizler, bu çabayı gösterirken sizler de bulunduğunuz sıralarda ablalarınızın, ağabeylerinizin başarılarını geçen yeni başarılara imza atarak hep birlikte Darüşşafaka’nın sürdürülebilir yapısını geleceğe taşıyabilirsiniz. Unutmayın biz Darüşşafakalılar, kendimizle yarışmak zorundayız. Bu yarışta Darüşşafaka ailesinin bütün fertlerine başarılar diliyorum.” Zekeriya Yıldırım'ın konuşmasının tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Mertcan Yılmaz:
“Bu ailenin bir parçası olduğum için çok mutluyum, çok gururluyum”
“Bu ailenin bir parçası olduğum için çok mutluyum, çok gururluyum”
Yıldırım’ın konuşmasının ardından konuşan Darüşşafaka mezunu Mertcan Yılmaz, “Bugün burada koskoca bir çınarın 149.yaşını kutluyoruz. Sevgi, saygı, kardeşlik ve minnet dolu 149 koca yıl… 2001 yılında, belki de birçok arkadaşım gibi tanıtım broşüründeki havuza ve kocaman futbol sahasına kanarak, yani çocukça düşüncelerle geldim bu okula. O, efsane yeşil kapıdan küçük adımlarımla ilk defa girerken sadece bir okula girdiğimi zannediyordum. Halbuki küçük adımlarımın beni koskoca bir ailenin kollarına götürdüğünün farkında değildim. Ne kadar büyük bir ailenin parçası olduğumu yıllar geçtikçe daha iyi anladım. Bu aileye bana kattıklarında dolayı ne kadar minnettar olduğumu kelimelerle anlatamam” dedi.

Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı: “Üniversitede Darüşşafakalı olmanın, bu ailenin bir parçası olmanın ayrıcalık olduğunu farkına daha iyi varacaksınız. Bir aile olmak kolay değildir. Hele 149 yılı devirmiş bir aile olmak hiç kolay değildir. Ben bu ailenin bir parçası olduğum için çok mutluyum, çok gururluyum. Nice, mutlu, birlikte uzun yıllara. 149.yılımız kutlu olsun!” Mertcan Yılmaz'ın konuşmasının tam metnine ulaşmak için tıklayınız
Nimet Renkliyıldız:
“150. yılda da yine, yeni, yeniden merhaba Daçka!”
Darüşşafaka’da görev yapan öğretmenler adına kürsüye gelen Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Nimet Renkliyıldız, “Benden bu konuşmayı yazmam istendiğinde ne söylemeliyim? Darüşşafakalılara ne anlatmalıyım diye düşünüp araştırırken elime geçen Darüşşafaka dergisi, Daçkalılara Daçkalıların ağzından seslenmenin daha iyi olacağını düşünmemi sağladı. ‘Yüzünüzü Anadolu’ya dönün. Aradığınız her şeyi orada bulacaksınız. Yüzünüzü Anadolu’ya dönün, Cumhuriyet’in Mustafa Kemali’yle bu ülkenin zenginliğini tadacaksınız, eğer Cumhuriyet’e sahip çıkarsanız’ diyen Bedri Rahmi’ye mi kulak vermiştik bilinmez son beş yıldır ‘81 İlden 81 Öğrenci’ derken Anadolu’nun bütün kentlerine ulaşmak her kentten çocuklarımızı okulumuza getirmekti amacımız, böylece ‘rengarenk bir dünya’ oluşturacağımızı biliyorduk” görüşlerini dile getirdi.

Konuşmasını Daçkalı öğrencilerin şiirleriyle süsleyen Renkliyıldız sözlerini şöyle noktaladı: “Sorumluluk duygusuyla yıllar sonra olsa da yolların yeniden, yeniden kesişebildiği, bir cenazede, bir başarıda hemen hatırlanıveren, kendini hatırlatan bir büyük camia…150. yılda da yine, yeni, yeniden merhaba Daçka!” Nimet Renkliyıldız'ın konuşma metnini ulaşmak için tıklayınız.

Darüşşafaka Lisesi Orkestrası’nın mini konseriyle devam eden tören, Darüşşafaka Bandosu eşliğinde hep birlikte söylenen “Darüşşafaka Marşı” ile sona erdi.