Darüşşafaka Eğitim Kurumları MUN (Model United Nations) Kulübü tarafından Darüşşafaka Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nın altıncısı düzenlendi.
Darüşşafaka Maslak Kampüsü’nde 11-14 Ekim tarihlerinde, “CESUR YENİ DÜNYA: Sürekli Gelişen Dünyada Uluslararası Güvenliğin Sağlanması” temasıyla düzenlenen 6. DŞMUN Konferansı’na Türkiye genelinden 12 okuldan 210 öğrenci katıldı.
Öğrencilerin, evrensel sorunlara çözüm önerileri getirerek tasarılar hazırladığı konferansın açılış konuşmasını ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis yaptı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurul Komitelerinde 3 gün süren yoğun münazaralar sonucunda her komitede oluşturulan altışar yasa tasarısı arasından birer tane seçildi. Daha sonra bu tasarılar, konferansın son günündeki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 150’den fazla delege tarafından tartışılıp oylamaya sunuldu. Tasarılardan üç tanesi çoğunluğun desteğini alarak yürütme aşamasına geçti.
“Birleşmiş Milletler Uluslararası Güvenlik ve Silahsızlandırma Komitesi”nde savaş kalıntılarının giderilmesi tartışıldı. Bu sorunu çözmek için;
• Dünyadaki bomba imha ekiplerinden gönüllü kişiler seçilerek belirlenen bölgelerdeki mayınların imha edilmesine,
• Dünyadaki tüm mayınları imha etmek çok uzun süreceğinden dolayı bilim merkezlerinin bomba imha aletlerini bu süreci kısaltmak için geliştirmesine,
• Bütün işlemlerde hiç kimsenin yaralanmamasını garantiye almak için yakınlarda doktorların bulundurulmasına,
• Bu zamana kadar yaralanmış insanların sağlıklarına kavuşmaları ve hayatlarına devam edebilmeleri için rehabilitasyon kampları kurulmasına karar verildi.
“İnsan Hakları Komitesi”ndeki gündem maddesi ise Doğu Guta’da kimyasal silah kullanımıydı. Bu konuyla ilgili;
• Ortadoğu ülkeleri arasında bir konferans düzenlenmesi ve ortak problemlerin kendi içlerinde çözülmesi,
• Uluslararası kimyasal silah kontrol ofisi açılması ve silahların bu ofis tarafından denetlenmesi,
• Savaş mağduru insanlar için sığınaklar kurulması gibi çözüm önerileri oluşturuldu.
“Birleşmiş Milletler Politik Komitesi”nde Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın egemenliği konusunda yapılan münazaralarda bulunan çözümlerden birkaçı şunlardı:
• Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler, Birleşmiş Milletler sisteminin uluslararası finans kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve bölgesel kuruluşların Filistin ekonomisine yardım sağlamak için Filistin Kurtuluş Örgütü ile yakın iş birliği yaratması,
• Ürdün Hükümeti ve Mısır Hükümeti’nin Filistinlilerin egemenliği altında iş birliği yapmaları,
• Birleşmiş Milletler sisteminin BM özel ajansları, üye devletleri, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının Filistinlilerin haklarını ve yaşam standartlarını iyileştirmesi teşvik edildi.
Model Birleşmiş Milletler (MUN) nedir?
MUN, lise ve üniversite öğrencilerinin Birleşmiş Milletler’deki güncel konuları tartıştığı, devletlerin ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin rollerini üstlendiği bir simülasyondur.
Katılımcıların akademik bilgi ve yabancı dil becerilerini kullandığı MUN, kültürlerarası etkileşimi ve paylaşımı sağlar. Öğrencilerin gerektiğinde kendilerini bireysel düşüncelerinden soyutlayarak farklı görüşleri de temsil etmelerini sağlayan MUN, bu sayede onların dünyaya bakış açılarını geliştirir.