Merhume Sevinç Diplan Carlson, vasiyetiyle Darüşşafaka’da okuyan pek çok öğrencinin yaşamını değiştirmiş bir hayırsever… Değerli bir hukukçu ve başarılı bir bilim kadını… Sevinç Hanım’ın 20 yıldan fazla avukatlığını yapan ve son yıllarında ona oğlu gibi yakın olan avukatı Kemal Aytaç’ı gazetemize konuk ettik ve Darüşşafaka’ya gönül vermiş Sevinç Hanım’ı ondan dinledik.
Aslen Adanalı bir aileden gelen Sevinç Diplan Carlson, 1922 yılında İstanbul Kadıköy’de doğmuş ve burada yetişmiş. Babası İbrahim Diplan, TBMM’de Kocaeli Milletvekilliği yapmış bir kişi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra fakültede, modern Türk idare hukukunun kurucusu Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar’ın asistanlığını yapan Sevinç Diplan Carlson, daha sonra kamu idaresi konusunda inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere ABD’ye gitmiş. Orada Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışan Sevinç Hanım’ın yazdığı çeşitli kitaplar bulunuyor. Bu kitaplardan biri, “İngiltere’de Mahalli İdareler” ismini taşıyor. Ayrıca Uluslararası Kadın Hukukçular Federasyonu Delegesi olarak BM toplantılarına katılmış. Çok büyük bir aşkla sevdiği Bill Carlson ile ABD’de tanışıp evlenen Sevinç Hanım, elli yıla yakın süre orada yaşamış ve emekli olmuş. ABD’de oturduğu yıllarda da eşiyle birlikte her yaz Moda’daki evlerine gelip kalırlarmış. Eşini kaybettikten sonra Türkiye’ye dönen Sevinç Hanım, 6 Aralık 2009 tarihinde 87 yaşındayken Moda’daki evinde vefat etmiş. Kemal Bey kendisini şöyle anlatıyor: “Modern ve çağdaş bir Türk kadınıydı. Cumhuriyetçi bir kişiliği vardı. İkili ilişkilerinde çok iyiydi. Komşularıyla arası çok iyiydi. Titiz ve tutumlu bir insandı. Parası olmasına rağmen mütevazı bir hayat yaşardı. Biz gerçekten bir aile gibiydik. Son beş yılını Türkiye’de geçirdi. Ona ben baktım. Ana-oğul gibiydik.”
TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN MAL VARLIĞINI DARÜŞŞAFAKA’YA BIRAKTI
Sevinç Hanım, 52 yaşındayken 2 Ağustos 1974 tarihinde düzenlediği vasiyetnamesiyle Türkiye’deki mal varlığının tamamını eşine, eşinin kendisinden önce vefat etmesi halinde ise Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakmış. Kemal Bey, “Bütün mal varlığını Darüşşafaka’ya bıraktığı vasiyetini o zaman bana teslim etti. ‘Bana bir şey olursa mal varlığımı Darüşşafaka’ya vereceksin’ dedi. Kayda değer bir mal varlığı vardı” diye bilgi veriyor. Sevinç Hanım, bugünün değeriyle yaklaşık 10 milyon TL tutarında gayrimenkul ve nakit bağışlarıyla Darüşşafaka’yı destekledi.
DARÜŞŞAFAKA İNSANLIK, ONUR, DÜRÜSTLÜK, AHLAK, KARAKTER DEMEKTİR
Sevinç Hanım’ın avukatlığını yapmaya başladıktan sonra Darüşşafaka’ya ilgisinin arttığını ve Darüşşafaka’yı yakından tanıyarak bir gönül bağı kurduğunu ifade eden Kemal Aytaç, “Darüşşafaka çok önemli, çok nadide, çok ciddi bir örnektir. İncelenmesi gereken ve örnek alınması gereken bir yapıdır. Çok saygıdeğer bir kurumdur” diyor ve herkesin elinden geldiğince Darüşşafaka’yı desteklemesi ve yaşatması gerektiğini vurguluyor. “Darüşşafaka hem tarihsel süreç içerisinde almış olduğu konum ve gelişimiyle hem de bugün gerçekleştirdiği hizmetlerle örnektir. Gerçekten fedakârlıklarla kurulmuş, iyi niyetlerle yürütülmüş, birçok insanın emeğinin ve katkısının olduğu, ortaya güzel şeylerin çıkarıldığı bir kurum. Darüşşafaka kardelen çiçeği gibidir. Darüşşafakaları çoğaltmak, büyütmek, değer vermek lazım. Ülkemiz açısından çok sınırlı sayıda gösterebileceğimiz önemli kurumlardan bir tanesi hatta birincisi diyebiliriz. Önemli olan isminin temizliği, yaptığı işler iyi olursa o bağışı getirecektir. Darüşşafaka’nın şimdiye kadarki yönetiminin iyi niyetli ve gerçekten iyi bir çaba içinde olduklarını gözlemliyor ve düşünüyorum. Destek vermek lazım” diyor.
Darüşşafaka Mahallesi’nde oturan Kemal Aytaç aynı zamanda mahalleye Darüşşafaka isminin verilmesine de önderlik eden kişi... “Şimdiki adı Darüşşafaka Mahallesi olan yerde biz bir daire aldık. Mahallenin eski ismi Çamlıtepe Mahallesi’ydi. Darüşşafaka ile komşu olduk. O dönemde okulu gezdim, öğrencilerle yemek yedik. Gerçekten çok güzel bir okul… Sevinç Hanım’ı da gezdirdim. Ben oradaki 52 tane kooperatif sitenin genel koordinatörü olarak hem orayı ayrı bir mahalle yapmak hem de ihtiyaçlarını gidermek üzere bir çalışma yürütüyordum. Yaklaşık 200 kişinin, oradaki sitelerin yöneticilerinin ve blok yöneticilerinin vs. katıldığı bir toplantıda mahallenin isminin Darüşşafaka olmasını önerdim. Darüşşafaka kelimesinin anlamını, kurumu anlattım. Yapılan oylama sonucu %80’in üzerinde oyla Darüşşafaka isminde karar kılındı. Daha sonra Darüşşafaka isminin kullanılması için o dönem Cemiyet Başkanı olan Çetin Berkmen’den izin aldım. Onlar da bundan çok mutlu oldular. Sonra bütün mahalleden imza topladık ve bunu belediyeye, kaymakamlığa vs. ilettik. Ayrı bir mahalle olmasını ve mahallenin isminin de Darüşşafaka olmasını önerdik. Böylece mahallenin adı Darüşşafaka oldu.”
Sevinç Hanım’ın varisi olarak Darüşşafaka’yı seçmiş olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Kemal Aytaç, “Sevinç Hanım, çok başarılı bir hukukçu ve bilim kadını. Onun gibi biri Türkiye’deki tüm mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışlıyor. Böyle bir bilim insanı rastgele bir seçim yapmaz. Dolayısıyla Sevinç Hanım’ın seçiminden belli ki Darüşşafaka’yı çok daha değerli, çok daha üstte ve önemli görüyor. Bence Darüşşafaka’nın ne kadar değerli olduğunun ve onda nasıl intiba yarattığının güzel bir göstergesidir” diyerek onu sevgi ve saygıyla anıyor. Merhume Sevinç Diplan Carlson, Darüşşafakalı öğrencilerin gözlerindeki ışıltıda yaşamaya devam ediyor. Nur içinde yatsın.
Tüm Haberlere Göz Atın