Darüşşafaka Eğitim Kurumları, “100 Yıllık Okullar” panelinde söz aldı

 ›  Haberler  › ↓ 

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eğitim Bölümleri tarafından düzenlenen “100 Yıllık Okullar” başlıklı panele katıldı.

2 Kasım’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda, Türk eğitim hayatına damga vuran asırlık okullardan isimlerin katıldığı panelde Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı da konuşma yaptı.

Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirilen ve kuruluş hikâyesi birbirinden farklı okulların katıldığı panelin konuşmacıları arasında Kabataş Lisesi Müdürü Muharrem Bayrak, Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Reşat Dabak, Özel Zoğrafyon Rum Lisesi Müdürü Yani Demircioğlu, Pertevniyal Lisesi Müdürü Şeref Koç, İstanbul Erkek Lisesi Emekli Müdürü Hüseyin Sarı, FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan da vardı.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, paneldeki konuşmasında 1873’ten bu yana verdiği nitelikli eğitimle Türkiye’nin aydınlık yarınlarını yetiştiren Darüşşafaka’nın kilometre taşlarından örnekler vererek şunları söyledi:

“Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından ‘Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” adlı dernek, 30 Mart 1863 tarihli Sultan Abdülaziz Han’ın fermanıyla kuruldu. Amacı; yoksul ve geri kalmış halkın eğitim ve öğretimine destek olmaktı. Pek çok Osmanlı paşası ve aydınının üyesi olduğu Dernek, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenmelerinden birinin örneğini oluşturdu. Bu sebeple 1894 yılına kadar Darüşşafaka’yı bitirenler yüksekokul mezunu sayılmıştı. Ayrıca son sınıf, ‘Telgraf Fen Mektebi’ adını taşımaktaydı ve 1873-1894 yılları arasında Okul, bir ‘telgraf fen mektebi’ hüviyetini kazanmıştı.”

Ebru Arpacı, 150 yıllık tarihi boyunca ülkemizin bilim, sanat ve edebiyat tarihine damgasını vuran Darüşşafakalı eğitmenlerinden de bahsederek şöyle konuştu:

“1880’lerde ve 1900’lerin ortalarına kadar, zamanın birçok seçkin ve ünlü kişisi Darüşşafaka’da öğretmen olarak fahri görev aldı. Vatan Şairi Namık Kemal, Manyasizade Mustafa Refik Bey, Babanzade Naim Bey, Bestekâr Zekai Efendi, Ahmet Mithat Efendi, Ressam Agah Efendi, Selim Sırrı (Tarcan), şair Yahya Kemal (Beyatlı), tarihçi Yusuf Akçura, Tahir Olgun, Ressam Ali Rıza Hoca, bunların arasındaydı. Ayrıca matematikçi Salih Zeki ve Mehmet İzzet, maliyeci Hasan Ferit, edebiyatçı Ahmet Rasim ve İsmail Safa, tarihçi Osman Nuri Ergin, 1920’den 1940’a kadar okulun müdürlüğünü de yapan eğitimci Ali Kami Akyüz, Ressam Mahmut Cûda gibi birçok değerli sanatçı, bilim ve fikir insanı Darüşşafaka’dan yetişti ve çoğu orada uzun yıllar öğretmenlik yaptı.”

 

 

 

 

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?