Halk çocuklarının eğitim ve öğretimi amacıyla 30 Mart 1863’te kurulan Darüşşafaka Cemiyeti, kuruluşunun 147. yılını kurucularını ve Darüşşafaka’yı bugüne taşıyanları anarak, coşkuyla kutladı.
30 Mart 2010 sabahı, Darüşşafaka’nın kuruluşunun 147. yıldönümünü kutlamak amacıyla, eşzamanlı olarak Darüşşafaka Kurucularından Yusuf Ziya Paşa’nın Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Fatih Camii haziresinde bulunan kabirleri önünde toplanıldı.
Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım (DŞ ‘62), Genel Sekreter Ahmet Buldam ile Darüşşafakalı öğrenciler hazır bulundular. Yusuf Ziya Paşa’nın (1825-1882) kabri başındaki anma töreninde, çelenk bırakılması ve saygı duruşunun ardından yine Zincirlikuyu Mezarlığı’nda kabri bulunan Darüşşafaka mezunu, Darüşşafaka’nın kolej sistemine geçişinin ve karma eğitimin mimarı, Fettah Aytaç’ın (1907-2003) kabri başında tören yapıldı. Fatih Camii haziresinde ise; Darüşşafaka Cemiyeti Başkan Vekili Beşir Özmen (DŞ ’74), Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Uslu (DŞ ’74) kabristanda hazır bulundu. Darüşşafaka kurucusu Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1938 – 1919) ile kabirleri ayni hazirede bulunan, Darüşşafaka mezunu ve öğretmeni, matematik bilgini Salih Zeki Bey (1864 – 1921) ve Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmış ve buradaki görevi başında iken ölmüş olan ünlü yazar Ahmet Mithat Efendi’nin (1844 – 1912) huzurlarında saygı duruşunda bulunuldu. Kabirlerine Cemiyet’in ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın çelenkleri konuldu. Kabirlerin başında ayrı ayrı okunan dualarla kurucularımız Yusuf Ziya Paşa ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa, vizyoner başkanımız Fettah Aytaç, hocalarımız Salih Zeki Bey ve Ahmet Mithat Efendi’nin ruhları şad edildi.
Darüşşafaka’nın 147. yılı kutlamaları Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencilerinin ve öğretmenlerinin hazırladığı görkemli tören ile devam etti. Darüşşafaka TİM Show Center’da düzenlenen tören; Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter Ahmet Buldam, Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Nilgün Akalın, öğretmen ve yöneticiler, Darüşşafaka bağışçıları, öğrenciler ve Darüşşafaka’ya gönül verenlerin geniş katılımıyla gerçekleşti.
Yıldırım: “Kurucularımız aydın olmanın sorumluluğu içinde ülkeye ve halka hizmet etme anlayışıyla yola çıktı”
Darüşşafakalılar Derneği tarafından hazırlanan “Darüşşafaka Kuruluş Belgeseli”nin gösterimiyle başlayan törende konuşan Zekeriya Yıldırım, “Kurucularımız aydın olmanın sorumluluğu içinde ülkeye ve halka hizmet etme anlayışıyla yola çıktı. Halk çocuklarına yine halkın destekleriyle çağdaş düzeyde eğitim vermeyi amaçladılar. Toplumların yücelmesinin anahtarı olan "eğitimde fırsat eşitliği"ni o günün koşullarında sağlamanın önemini gördükleri için güçlerini birleştirdiler ve gurur kaynağımız Darüşşafaka’yı yarattılar. Kurucularımızın ideallerini yaşatmak için Osmanlı döneminin ve Cumhuriyetimizin kamuoyu önderleri Darüşşafaka’ya hizmeti görev bildi. Atatürk’ümüzün en yakınları Zübeyde Hanım ve Makbule Atadan başta olmak üzere hayırsever vatandaşlarımız Darüşşafaka’ya bağışlarıyla destek oldu” dedi.Yıldırım, öğrencilere “Kurucularımızın ideallerini yarınlara taşıyacak ufkunuz da var, yeteneğiniz de var. Ama hayatın bir başka gerçeği de var. Yeteneklerin başarıya dönüşmesi çalışmadan olmuyor. Bugün saygıyla andığımız kurucularımıza layık olmak, Atatürk’ün sizlere bıraktığı emaneti ileri taşımak, iyi bir Darüşşafakalı olmak için sizden yalnızca ve yalnızca çalışmanızı istiyoruz.” seslendi. Zekeriya Yıldırım'ın konuşma metninin tamamı
Darüşşafakalı öğrencilere bu konuda söz de verdirten Zekeriya Yıldırım’dan sonra Darüşşafaka Eğitim Kurumları Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Nimet Renkliyıldız, Darüşşafaka’nın kuruluşundan bugüne uzanan öyküsünde önemli kilometre taşlarını konuklarla paylaştı. Renkliyıldız, “Darüşşafaka kurulduğu günden itibaren halk okulu olma yolunda çaba harcamış, elitlerin eğitimi amacıyla açılan Galatasaray Sultanisi ile yine aynı dönemde kurulan Alman ekolü temsilcisi İstanbul Lisesi’ne alternatif oluşturmuş ilk Türk özel okuludur” dedi. Nimet Renkliyıldız'ın konuşma metninin tamamı
Törende son sözü Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda eğitim gören öğrenciler aldı.
Darüşşafaka’nın yaşamlarında yarattığı değişimi kimi cümleleriyle kimi Darüşşafaka’da öğrendiği müzik enstrümanını çalarak kimi İngilizce şarkı söyleyerek anlattı. Heyecan uyandıran bu gösteri süresince bütün salon alkışlarla inledi.