Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık eden nesiller ile Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda tam burslu ve yatılı eğitim gören öğrenciler Darüşşafaka Urla Rezidans’ta düzenlenen Cumhuriyet Balosu’nda bir araya geldi.
Darüşşafaka Cemiyeti tarafından Cumhuriyetin 86. yıldönümü nedeniyle 25 Ekim 2009 tarihinde organize edilen balo, çoğu 1920’li yıllara tanıklık eden ve Darüşşafaka’nın Rezidansları’nda yaşayan bağışçılar ile yeni kuşakların buluşmasına sahne oldu.
Urla Kaymakamı Şahin Bayhan, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Kadın ve Aileden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, İzmir Eski Valisi Hüseyin Öğütcen, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Güngör, Urla İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazlı Karatürk, İzmirli hayırsever ve cumhuriyetin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda, İzmirli işadamı İsmet Yorgancılar’ın yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı baloya, Darüşşafaka’nın İstanbul’daki Rezidansları’nda yaşayan bağışçılar da yoğun ilgi gösterdi.
Ayşe Mayda, Zekeriya Yıldırım ve Darüşşafaka öğrenciler.
Zekeriya Yıldırım : “Cumhuriyet değerlerini kuşaklardan kuşaklara aktarıyoruz”
Balonun açılış konuşmasını yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Cumhuriyet’in 86. yılını farklı kuşaklarla birlikte kutlamaktan ötürü duyduğu mutluluğu ifade ederek şöyle konuştu: “Darüşşafaka 146 yıldır ülkemizi eğitimle aydınlık bir geleceğe taşıma misyonuyla yoluna devam ediyor.” Darüşşafaka’nın Kurtuluş Savaşı esnasında dönemin en hızlı iletişim aracının idaresini üstlenen telgrafçıları yetiştirdiğini belirten Yıldırım, “Ağabeylerimiz Mustafa Kemal Paşa’nın yanında ülkemizin özgürlüğü için savaşıyordu. Harf devriminde oluşan öğretmen ihtiyacını, eğitim sistemini düzenleyerek geliştirdi. Darüşşafaka genç cumhuriyete üst düzey matematikçiler, mimarlar, mühendisler, bilim ve sanat adamları, diplomatlar yetiştirdi. Mezunlarıyla ülkenin yeniden Atatürk ilke , inkılapları ve cumhuriyet değerleriyle kurulmasında görev aldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilerlemesine ışık tuttu” dedi.
Cumhuriyetin değerlerinin korunması ve sürdürülmesinde en önemli görevin eğitim kurumlarına düştüğünü kaydeden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Annelerinden dokuz yaşında emanet aldığımız bu yavrularımızı, Türkiye Cumhuriyeti’nin genç aydınları olarak mezun ediyoruz. Darüşşafaka büyük bir aile. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, mezunlarımız ve bağışçılarımızla büyük bir aileyiz. Bağışçılarımızın sağladığı değerli kaynağı, cumhuriyetimizin en değerli varlığı olan çocuklarımızın geleceği , Türkiye’nin geleceği için kullanıyoruz.”


Urla Belediye Başkanı Kadın ve Aileden Sorumlu Mine Seçkinöz ve
Selçuk Karaosmanoğlu Eski Devlet Bakanı Darüşşafakalı Öğrenciler
Işılay Saygın
Atatürk’ü yaşayanlardan bugünün çocuklarına anılar
1914 doğumlu emekli öğretmen ve matematik ders kitapları yazarı Halim Erker, 1916 doğumlu Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda, 1922 doğumlu İzmir’in eski valilerinden Hüseyin Öğütcen ve daha onlarca cumhuriyetin ilk nesilleri, çağdaş cumhuriyetin genç kuşaklarıyla birlikte 86. yılı coşkuyla kutladı. Gecede, Atatürk dönemindeki Cumhuriyet Baloları’nın vazgeçilmez danslarını sahneleyen Darüşşafakalı öğrenciler, ardından cumhuriyetin ilk kuşaklarını dansa kaldırdı. Atatürk’ün sevdiği şarkılarla renklenen kutlamada, 1934 yılında , Atatürk’ün İzmir Muallim Mektebi’ni ziyareti esnasında , Atatürk’ü yakından görme şansı yakalayan Darüşşafaka Urla Rezidans’ının bağışçısı, emekli öğretmen ve matematik ders kitapları yazarı Halim Erker o güne dair anısını konuklarla paylaştı: “Atatürk’ü dört metre yakından gördüm. Hakikaten fotoğraflarında gördüğüm gibi canlı, gayet diri ve insana heyecan veren bir görüntüsü vardı.”