16 Ocak '14
2013’ün Nisan ayında SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notu alan ilk Sivil Toplum Kuruluşu unvanını kazanan Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından ödüle layık görüldü.

Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Darüşşafaka Cemiyeti adına Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin ödülünü alırken
2013 Nisan ayında SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notu alan ilk Sivil Toplum Kuruluşu unvanını kazanan Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından 4. Kurumsal Yönetim Ödülleri kapsamında ödüle layık görüldü. 7. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen törende ödülü Darüşşafaka Cemiyeti adına kabul eden Cemiyet Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “7 yıldır sürdürdüğümüz kurumsallaşma çalışmalarımızın karşılığında bu ödülü almak bizi çok mutlu etti. Türkiye’de kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecelendirme notu alan ilk Sivil Toplum Kuruluşu olduk. Bu ödül, yürüttüğümüz kurumsallaşma çalışmalarımızın bir meyvesi. Bu süreçte, iletişim çalışmalarımızın da katkısıyla bağışçı sayımızı ve bağış miktarımızı önemli ölçüde artırdık. Hep daha çok çocuğa eğitimde fırsat eşitliği sağlama yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bugün Darüşşafaka, hayırseverlerin gönül rahatlığıyla destek verdiği bir kuruluş… 1863’ten beri halktan aldığı destekle varlığını sürdüren Darüşşafaka’yı var eden, halkın duyduğu güven. Köklü geçmişiyle güven uyandıran Darüşşafakamızın bugün itibarını daha da güçlendirmesi için şeffaflığın ve bağışçılarımızın huzurunda hesap verebilir olmanın önemini biliyoruz. Bu maksatla kurumsal yönetim ilkelerini hayata geçirerek, bu konuda diğer sivil toplum kuruluşlarına da öncü olmayı hedefledik. Çalışmalarımızın ülkemizdeki diğer sivil toplum kuruluşları için de örnek teşkil etmesini ve sivil toplumun güçlenmesine katkıda bulunmasını diliyorum” dedi.

TOFAŞ CEO'su Kamil Başaran, Talha Çamaş, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz
Geçtiğimiz yıl 150. yılını kutlayan Darüşşafaka Cemiyeti, bağımsız kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu. Derecelendirme çalışması; Pay Sahipleri, Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık, Menfaat Sahipleri ile Yönetim Kurulu başlıkları altında 278 kriterin incelenmesi ve Kobirate AŞ’nin “Sivil Toplum Kuruluşları” için hazırladığı metodolojiye göre gerçekleştirilmişti. Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri AŞ’nin T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’nun Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uygun olarak hazırladığı ve yine aynı düzenleyici kuruluşça onaylanan Sivil Toplum Kuruluşlarının Kurumsal Yönetim Uyum Derecelendirmesi Metodolojisine uygun olarak yapılan değerlendirme neticesinde Darüşşafaka Cemiyeti, 10 üzerinden 8.4 puan almıştı.
Bu sonuç Darüşşafaka’nın Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Kurumsal Yönetim İlkelerine önemli ölçüde uyum sağladığı; üyeleri, bağışçıları, yararlanıcıları, diğer tüm paydaşları ve topluma karşı sorumluluk bilinç ve kültürünün yerleştiği, ancak büyük riskler teşkil etmese de kurumsal yönetim uygulamalarında bazı iyileştirmelere gereksinimi olduğu anlamına geliyor.

4. Kurumsal Yönetim Ödülleri'nde ödül alanlar toplu halde