
Darüşşafaka Cemiyeti’nin Olağan Genel Kurulu, 6 Nisan 2013 Cumartesi günü saat 10.00’da TİM Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti. Tüzüğü gereğince Cemiyetin Doğal Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı Genel Kurul toplantısında 158 üye hazır bulundu.

Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım’ın genel kurulu açışının ardından Genel Kurul Divan Heyeti adayları için verilen önergeden sonra açık oylama ile yapılan Divan Heyeti seçiminde Ergün Bankoğlu’nun Divan Başkanlığına, Betül Oran Akan’ın Başkan Vekilliğine, Süleyman Morbel ve Kadir Deniz’in Katip Üyeliklere, A. Ümit Kıvman, Faruk Uğurlu ve Ruhi Şen’in Oy Sayım Memurluklarına seçilmelerine oy birliği ile karar verildi. Divan Heyeti’nin seçilmesiyle başlayan Genel Kurul’da, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Divan Heyeti Başkan Vekili Betül Oran Akan, ilan edilmiş olan Olağan Genel Kurul Gündemini okudu ve gündeme madde eklenmesine ilişkin önerge verilmediği için gündem kesinleşerek maddelerin görüşülmesine geçildi.Divan Heyeti Başkanı Ergün Bankoğlu, genel kurulun açılış konuşmasını yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım’a söz verdi.
“Altı yıl önce önümüze koyduğumuz hedeflerin hepsini gerçekleştirdik”

Kürsüye gelen Zekeriya Yıldırım, altı yıllık süreci değerlendirerek, “Altı yıl önce arkadaşlarımla birlikte görevi devraldığımızda önümüze koyduğumuz hedeflerin hepsini gerçekleştirdik. Öğrenci sayımız arttı, eğitimde fırsat eşitliğine derinlik kazandırdık. Başarı çizgisi artık yükselişte. Kaynaklar genişledi, yaygınlık kazandı. Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Derecelendirmesi alan ilk sivil toplum örgütü olduk. Yapısal sorunlarımıza çözüm getirdik. Şimdi Darüşşafaka’nın önünde yeni hedefler var. Öğretmen akademisi kurmak, Maslak Kampüsü’nü yeniden yapılandırmak, daha çok çocuğa uzanmak için yeni bir okul açmak ve daha sonra da üniversitemizi kurmak” dedi.
“1863 yılından bu yana, genetik kültürümüzde olan yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, kardeşlik dokusunu sizler kurumsallaştırdınız”


Zekeriya Yıldırım tarafından AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a Darüşşafaka renklerini taşıyan bir kravat armağan edildi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın konuşmasını bitirerek Genel Kurul salonundan ayrılmasından sonra söz verilen Darüşşafaka Cemiyeti Üyesi Cenap Korkmazoğlu, “Altı yıl önce Zekeriya Yıldırım ve arkadaşları Darüşşafaka ruhunu yeniden ateşleyerek yönetimi devraldı. Zekeriya Yıldırım, Darüşşafaka için elzem bir kişidir. Tüzük maddesini değiştirerek, kendilerinden göreve devam etmesini istirham ettik ama kendileri kabul etmedi” diye konuştu. Genel Kurul’da ayrıca Cemiyet Üyesi Utku Sağdık, Ahmet Baysal, Namık Kemal Meriç ve Yönetim Kurulu üyesi Tunçer Gömeçli de söz aldı.
30 Mart’taki 150. Yıl Kutlama Gösterisi için Darüşşafaka Cemiyeti’ni kutlayan Utku Sağdık, TÜBİTAK projelerinde daha çok Darüşşafakalı öğrencileri görmeyi arzuladığı ifade etti. 2012 yılının performansını 2011 yılına bakarak değerlendiren Ahmet Baysal, “Yönetimimizin dürüst, açık ve iyi niyetli çalışmalarından son derece memnunuz” diyerek tüm cemiyet üyelerini vasiyet bağışında bulunmaya çağırdı.
Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağış yapmanın önemi üzerinde duran Namık Kemal Meriç, “2013 yılından itibaren her ay emekli maaşımdan belli bir tutarın Darüşşafaka’ya bağışlanması için talimat verdim. Bu tür bağış yapmayı herkese tavsiye ediyorum” dedi.


Ergun Bankoğlu


Cenap Korkmazoğlu Ahmet Baysal
Görüşmelerden sonra Yönetim Kurulu’nun 2012 yılı çalışmalarına ilişkin Faaliyet Raporu ile Denetim Kurulu Raporu kabul edilerek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri ibra edildi.
Daha sonra Yönetim Kurulu Sayman üyesi Adnan Dovan tarafından, Genel Kurul’a 2013 yılı Bütçe Tasarı’sının sunumu yapıldı ve sunumdan sonra 2013 yılı Bütçe Tasarısı üyeler tarafından onaylandı. Daha sonra gündemin diğer maddeleri görüşülerek kabul edildi ve 2013 yılı üyelik aidatı 150 TL olarak tespit edildi.


Tunçer Gömeçli Adnan Dovan
Toplantı sonunda, gündemin seçimler maddesi uyarınca ve gizli oyla yapılan seçimlerde, görev süreleri dolan Yönetim Kurulu üyeleri ile vefat nedeniyle boşalan Haysiyet Divanı üyeliği için yeni üye seçildi. Yönetim Kurulunda görev süreleri dolan asil üyeler Zekeriya Yıldırım, M. Talha Çamaş, B. Fırat Tekin, Mükremin Altuntaş ve R. Ataol Ay ile yedek üyeler Betül Oran Akan, Mustafa U. Demirci, Ömer Çollak, Ömer Z. Topbaş ve M. Hakan Tahiroğlu’ndan boşalan Yönetim Kurulu üyelikleri için yapılan seçimler sonucunda, Yönetim Kurulu asil üyeliklerine 3 yıl süreyle görev yapmak üzere Mükremin Altuntaş, Orhan Cem, M. Talha Çamaş, Mustafa U. Demirci ve B. Fırat Tekin; Yönetim Kurulu yedek üyeliklerine ise 1 yıl süreyle görev yapmak üzere Betül Oran Akan, M. Hakan Tahiroğlu, Bülent Topbaş, Feza Koca ve Ömer Çollak seçildi ve Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu aşağıdaki şekilde oluştu:
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Betül Oran Akan, M. Hakan Tahiroğlu, Bülent Topbaş, Feza Koca ve Ömer Çollak
Darüşşafaka Cemiyeti'nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş oldu2008 yılında gerçekleştirilen Tüzük değişikliğiyle “Yönetim Kurulu Başkanlık süresi altı yılla sınırlandırılan” Darüşşafaka Cemiyeti’nde, görev süresi dolan Zekeriya Yıldırım’ın yerine bayrağı devralan M. Talha Çamaş, Darüşşafaka Lisesi’nden 1969’da mezun oldu. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. 1971’de turizm sektörüne giren M.T. Çamaş, 1981’de ortağı ve yönetim kurulu başkanı olduğu Visitur A.Ş.’yi kurdu. HABİTAT II, AGİT, 10. Dünya Kulak Burun Boğaz Kongresi, Dünya Satranç Olimpiyatları, NATO Zirvesi dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve toplantının yönetiminde bulundu. 1993-1999 yılları arasında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Turizm Seyahat Acenteleri Vakfı (TURSAV) ile UKTAŞ A.Ş. Başkanlığı, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Kurucu İcra Kurulu Üyeliği yaptı. Abdi İpekçi Türk-Yunan Dostluk ve Barış Ödülü ile Fransız Turizm Altın Madalya Ödülü’nün sahibi olan M.T. Çamaş’ın çeşitli makale ve deneylerini topladığı “Dönence“ isimli bir kitabı bulunuyor.