Darüşşafaka Cemiyeti'nde nöbet değişimi

 ›  Haberler  › ↓ 
genel_kurul_06041-2013_8.JPG

Darüşşafaka Cemiyeti’nin Olağan Genel Kurulu, 6 Nisan 2013 Cumartesi günü saat 10.00’da TİM Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti. Tüzüğü gereğince Cemiyetin Doğal Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı Genel Kurul toplantısında 158 üye hazır bulundu.
 
genel_kurul_06041-2013.JPG

Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım’ın genel kurulu açışının ardından Genel Kurul Divan Heyeti adayları için verilen önergeden sonra açık oylama ile yapılan Divan Heyeti seçiminde Ergün Bankoğlu’nun Divan Başkanlığına, Betül Oran Akan’ın Başkan Vekilliğine, Süleyman Morbel ve Kadir Deniz’in Katip Üyeliklere, A. Ümit Kıvman, Faruk Uğurlu ve Ruhi Şen’in Oy Sayım Memurluklarına seçilmelerine oy birliği ile karar verildi. Divan Heyeti’nin seçilmesiyle başlayan Genel Kurul’da, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Divan Heyeti Başkan Vekili Betül Oran Akan, ilan edilmiş olan Olağan Genel Kurul Gündemini okudu ve gündeme madde eklenmesine ilişkin önerge verilmediği için gündem kesinleşerek maddelerin görüşülmesine geçildi.Divan Heyeti Başkanı Ergün Bankoğlu, genel kurulun açılış konuşmasını yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım’a söz verdi.
 
Zekeriya Yıldırım:
“Altı yıl önce önümüze koyduğumuz hedeflerin hepsini gerçekleştirdik”
 
genel_kurul_06041-2013_19.JPG

Kürsüye gelen Zekeriya Yıldırım, altı yıllık süreci değerlendirerek, “Altı yıl önce arkadaşlarımla birlikte görevi devraldığımızda önümüze koyduğumuz hedeflerin hepsini gerçekleştirdik. Öğrenci sayımız arttı, eğitimde fırsat eşitliğine derinlik kazandırdık. Başarı çizgisi artık yükselişte. Kaynaklar genişledi, yaygınlık kazandı. Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Derecelendirmesi alan ilk sivil toplum örgütü olduk. Yapısal sorunlarımıza çözüm getirdik. Şimdi Darüşşafaka’nın önünde yeni hedefler var. Öğretmen akademisi kurmak, Maslak Kampüsü’nü yeniden yapılandırmak, daha çok çocuğa uzanmak için yeni bir okul açmak ve daha sonra da üniversitemizi kurmak” dedi.
 
"Huzur ve güven içinde yaptığımız bu nöbet değişimi kurumsallaşma sürecimizin bir parçası"
Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Altı yıl boyunca zevkle ve gururla taşıdım Başkanlığı. Büyük Darüşşafaka Ailesi’ne gösterdiği güven ve destek için şükranlarımı sunuyorum. Başkanımız ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da çalışmalarımıza destek verdiği, bizleri cesaretlendirdiği için kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Toplumun her kesiminden Darüşşafaka misyonuna katkıda bulunanlara ve sayfalarını ve ekranlarını bu kutsal misyonun tanıtımı için cömertçe açan yerel ve ulusal medyaya teşekkür ediyorum. Huzur ve güven içinde yaptığımız bu nöbet değişimi kurumsallaşma sürecimizin bir parçası. Bundan sonra Yüksek Danışma Kurulu Üyesi olarak Darüşşafaka'ya hizmet etmeye devam edeceğim, her zaman arkadaşlarımın, kardeşlerimin, çok sevdiğim çocuklarımızın ve misyonumuzu yaşatan bağışçılarımızın yanında olacağım."
 
Egemen Bağış
“1863 yılından bu yana, genetik kültürümüzde olan yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, kardeşlik dokusunu sizler kurumsallaştırdınız”
 
genel_kurul_06041-2013_2.JPG
Genel Kurul’a Darüşşafaka Cemiyeti Doğal Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen katılan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptığı konuşmada, “Darüşşafaka Cemiyeti, köklü ve her zaman toplumun önünde gitmiş bir cemiyetimiz. Son yaptığı Tüzük değişiklikleri de bunu ortaya koydu. Özellikle, annesini kaybetmiş yavrularımıza da kol kanat germe hassasiyetini göstermiş olmanız çok anlamlıdır. Yardıma muhtaç çocuklar arasında Türk ve İslam mensubu olma şartını kaldırıp, T.C. vatandaşı olma hassasiyetini ortaya koymuş olmanızı da ben çok önemsiyorum. Bu ülkede her bir bireyin, kendini bu ülkenin eşit vatandaşı hissetmesini sağlayabilmek, herkesin ihtiyacına koşabilmek gerçekten çok önemli. İşte Darüşşafaka Cemiyeti 150 yıldır bunu yapıyor, ayrım yapmadan insanlara kucak açmaya çalışıyor. 1863 yılından bu yana, bizim genetik kültürümüzde olan yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, kardeşlik dokusunu sizler kurumsallaştırdınız. Bu hassasiyeti toplumun geneline yayabilmek ve hep birlikte yaşatmak çok önemli. Biz gerçekten yardımlaşmayı çok farklı bir aşamaya taşımış bir milletin mensuplarıyız. İşte onun en güzel göstergesi de bu salonda sizin gibi bu hassasiyeti taşıyan insanların içerisinde bulunmak. Bu yüzden sizlerle olmaktan, bu Genel Kurul’un heyecanını paylaşmaktan ben de büyük memnuniyet duyuyorum. Sayın Zekeriya Yıldırım başta olmak üzere görev yapan herkese, Sayın Başbakanımız ve hükümetimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum ve bugünden itibaren görev alacak herkesi de şimdiden kutluyor, her konuda yanlarında olacağımızı, destek olacağımızı özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.
 
genel_kurul_06041-2013_10.JPG
Zekeriya Yıldırım tarafından AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a Darüşşafaka renklerini taşıyan bir kravat armağan edildi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın konuşmasını bitirerek Genel Kurul salonundan ayrılmasından sonra söz verilen Darüşşafaka Cemiyeti Üyesi Cenap Korkmazoğlu, “Altı yıl önce Zekeriya Yıldırım ve arkadaşları Darüşşafaka ruhunu yeniden ateşleyerek yönetimi devraldı. Zekeriya Yıldırım, Darüşşafaka için elzem bir kişidir. Tüzük maddesini değiştirerek, kendilerinden göreve devam etmesini istirham ettik ama kendileri kabul etmedi” diye konuştu. Genel Kurul’da ayrıca Cemiyet Üyesi Utku Sağdık, Ahmet Baysal, Namık Kemal Meriç ve Yönetim Kurulu üyesi Tunçer Gömeçli de söz aldı.

30 Mart’taki 150. Yıl Kutlama Gösterisi için Darüşşafaka Cemiyeti’ni kutlayan Utku Sağdık, TÜBİTAK projelerinde daha çok Darüşşafakalı öğrencileri görmeyi arzuladığı ifade etti. 2012 yılının performansını 2011 yılına bakarak değerlendiren Ahmet Baysal, “Yönetimimizin dürüst, açık ve iyi niyetli çalışmalarından son derece memnunuz” diyerek tüm cemiyet üyelerini vasiyet bağışında bulunmaya çağırdı.

Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağış yapmanın önemi üzerinde duran Namık Kemal Meriç, “2013 yılından itibaren her ay emekli maaşımdan belli bir tutarın Darüşşafaka’ya bağışlanması için talimat verdim. Bu tür bağış yapmayı herkese tavsiye ediyorum” dedi.
 
genel_kurul_06041-2013_7.JPG
Darüşşafaka’yı layık olduğu yönetime kavuşturmak amacıyla 2006 yılında başlatılan Darüşşafaka Yeniden Hareketi’nin doğuş öyküsünü anlatan Tunçer Gömeçli, “2006 yılında 20 oyla Genel Kurul’u kaybettik, fakat bir gün sonra Zekeriya Ağabey’in ofisinde bir araya gelerek ve 2007 yılındaki Genel Kurul'una hazırlanmaya başladık. Bu güzel öykü bugüne geldi. Elde edilen başarılarda Zekeriya Ağabey’in kişisel olarak çok büyük payı var. Altı yıl Zekeriya Ağabey ile birlikte Yönetim Kurulu’nda çalışma fırsatını buldum. Onun tedrisatından geçip, ondan çok şey öğrendim. Kendisine Genel Kurul’un tüm üyelerine adına çok teşekkür ediyorum, bundan sonraki hayatında bizleri terk etmeyeceğini bilerek başarılar diliyorum” diye konuştu
 
ergun_bankoglu_06042013.jpg
                                                          Ergun Bankoğlu
Ardından söz alan Ergun Bankoğlu ise başkanlık süresinin altı yılla sınırlandırılmasını eleştiririken, ikinci ligde mücadele veren Darüşşafaka Basketbol Takımı’nın birinci lige çıkması için tüm Darüşşafakalıları desteğe çağırdı. 2012 yılı sonuçlarıyla ilgili soruları yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Genel Kurul’a teşekkür etti.
  
genel_kurul_06041-2013_4.JPGgenel_kurul_06041-2013_5.JPG
              Cenap Korkmazoğlu                                                            Ahmet Baysal

Görüşmelerden sonra Yönetim Kurulu’nun 2012 yılı çalışmalarına ilişkin Faaliyet Raporu ile Denetim Kurulu Raporu kabul edilerek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri ibra edildi.
Daha sonra Yönetim Kurulu Sayman üyesi Adnan Dovan tarafından, Genel Kurul’a 2013 yılı Bütçe Tasarı’sının sunumu yapıldı ve sunumdan sonra 2013 yılı Bütçe Tasarısı üyeler tarafından onaylandı. Daha sonra gündemin diğer maddeleri görüşülerek kabul edildi ve 2013 yılı üyelik aidatı 150 TL olarak tespit edildi.
 
genel_kurul_06041-2013_18.JPGgenel_kurul_06041-2013_11.JPG
             Tunçer Gömeçli                                                           Adnan Dovan

 

Toplantı sonunda, gündemin seçimler maddesi uyarınca ve gizli oyla yapılan seçimlerde, görev süreleri dolan Yönetim Kurulu üyeleri ile vefat nedeniyle boşalan Haysiyet Divanı üyeliği için yeni üye seçildi. Yönetim Kurulunda görev süreleri dolan asil üyeler Zekeriya Yıldırım, M. Talha Çamaş, B. Fırat Tekin, Mükremin Altuntaş ve R. Ataol Ay ile yedek üyeler Betül Oran Akan, Mustafa U. Demirci, Ömer Çollak, Ömer Z. Topbaş ve M. Hakan Tahiroğlu’ndan boşalan Yönetim Kurulu üyelikleri için yapılan seçimler sonucunda, Yönetim Kurulu asil üyeliklerine 3 yıl süreyle görev yapmak üzere Mükremin Altuntaş, Orhan Cem, M. Talha Çamaş, Mustafa U. Demirci ve B. Fırat Tekin; Yönetim Kurulu yedek üyeliklerine ise 1 yıl süreyle görev yapmak üzere Betül Oran Akan, M. Hakan Tahiroğlu, Bülent Topbaş, Feza Koca ve Ömer Çollak seçildi ve Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu aşağıdaki şekilde oluştu: 

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri: M. Talha Çamaş, Adnan Dovan, B. Fırat Tekin, Orhan Cem, Tunçer Gömeçli, Adnan Memiş, Nur Otaran, Sertaç Ökten, O. Reha Yolalan, R. Engin Akçakoca, Davut Ökütçü, Beşir Özmen, Lütfü Telci, Mükremin Altuntaş ve Mustafa U. Demirci.

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Betül Oran Akan, M. Hakan Tahiroğlu, Bülent Topbaş, Feza Koca ve Ömer Çollak
 
 11.05.2012 tarihinde vefat eden Haysiyet Divanı üyemiz Halit Z. Yılmayan (DŞ’1940)’dan boşalan üyelik için yapılan seçim sonucunda Bülent F. Akınsal’ın bu üyeliğe seçilmesiyle Darüşşafaka Cemiyeti Haysiyet Divanı aşağıdaki şekilde oluştu:
Talip Duranyıldız, Bülent F. Akınsal, Mithat G. Yazgıç, İsmet Kasapoğlu ve Halit Y. Tilki.
 
Olağan Genel Kurul’dan sonra yapılan ilk Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, görev dağılımı için kurulun kendi içinde gizli oyla yaptığı seçimler sonucunda, tüzük gereğince görev süresi dolan Zekeriya Yıldırım’ın yerine M. Talha Çamaş Yönetim Kurulu Başkanlığına, Adnan Dovan ve B. Fırat Tekin Başkan Vekilliklerine, Orhan Cem Sayman Üyeliğe getirildi.

 

Darüşşafaka Cemiyeti'nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş oldu
talha_camas_yeni baskan.jpg2008 yılında gerçekleştirilen Tüzük değişikliğiyle “Yönetim Kurulu Başkanlık süresi altı yılla sınırlandırılan” Darüşşafaka Cemiyeti’nde, görev süresi dolan Zekeriya Yıldırım’ın yerine bayrağı devralan M. Talha Çamaş, Darüşşafaka Lisesi’nden 1969’da mezun oldu. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. 1971’de turizm sektörüne giren M.T. Çamaş, 1981’de ortağı ve yönetim kurulu başkanı olduğu Visitur A.Ş.’yi kurdu. HABİTAT II, AGİT, 10. Dünya Kulak Burun Boğaz Kongresi, Dünya Satranç Olimpiyatları, NATO Zirvesi dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve toplantının yönetiminde bulundu. 1993-1999 yılları arasında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Turizm Seyahat Acenteleri Vakfı (TURSAV) ile UKTAŞ A.Ş. Başkanlığı, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Kurucu İcra Kurulu Üyeliği yaptı. Abdi İpekçi Türk-Yunan Dostluk ve Barış Ödülü ile Fransız Turizm Altın Madalya Ödülü’nün sahibi olan M.T. Çamaş’ın çeşitli makale ve deneylerini topladığı “Dönence“ isimli bir kitabı bulunuyor.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?