1863 yılında kurulan Darüşşafaka Cemiyeti, 30 Mart 2011 tarihinde 148’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı.
Kurucularının mezarları başında sabah saatlerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kabir ziyaretlerinde Yönetim Kurulu Üyeleri, yöneticiler, öğrenciler ve mezunlar saygı duruşunda durarak minnetlerini dile getirdiler.
Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, Darüşşafaka Kurucularından Yusuf Ziya Paşa ve Başkan Fettah Aytaç'ın kabirleri; Fatih Camii Haziresi'nde, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Salih Zeki ve Ahmet Mithat Efendi’nin kabirleri; Eyüp Mezarlığı’nda; Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa ve ailesinin kabirleri ve İzmir’de Emir Sultan Türbesi Haziresi’nde, Sakızlı Ahmet Esad Paşa’nın kabri başında törenler gerçekleştirildi.
Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Genel Sekreter Ahmet Buldam ile Darüşşafakalı öğrenciler hazır bulundular. Yusuf Ziya Paşa’nın (1825-1882) kabri başındaki anma töreninde, çelenk bırakılması ve saygı duruşunun ardından yine Zincirlikuyu Mezarlığı’nda kabri bulunan Darüşşafaka mezunu, Darüşşafaka'da İngilizce eğitime geçişin mimarı, Fettah Aytaç’ın (1907-2003) kabri başında tören yapıldı.
Fatih Camii haziresinde ise; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Dovan ve öğrenciler kabristanda hazır bulundu. Darüşşafaka Kurucusu Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1938 – 1919) ile kabirleri aynı hazirede bulunan, Darüşşafaka mezunu ve öğretmeni, matematik bilgini Salih Zeki Bey (1864 – 1921) ve Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmış ve buradaki görevi başında iken vefat etmiş olan ünlü yazar Ahmet Mithat Efendi’nin (1844 – 1912) huzurlarında saygı duruşunda bulunuldu.
Eyüp Mezarlığı’nda; Darüşşafaka Kurucularından Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa ve ailesinin kabirleri ise Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Özmen, öğretmenler ve öğrenciler tarafından ziyaret edildi. Kabirleri başında dua okunurken, çelenk bırakıldı.
Öte yandan bu yıl ilk kez İstanbul’la eş zamanlı olarak İzmir’de de kurucularımızdan Sakızlı Ahmet Esad Paşa’nın Emir Sultan Türbesi Hazresi’nde yer alan kabri başında bir anma töreni gerçekleştirildi. Urla Rezidans Kurum Müdürü Ahmet Çakaloz, rezidans üyeleri ve görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirilen anma töreninde, iki kez sadrazamlık yapan Darüşşafaka Okulu’nun eğitim modeli ile okul binasının fonksiyonel planını Fransa’daki bir okuldan esinlenerek kuruluşuna öncülük eden Sakızlı Ahmet Esad Paşa dualarla anıldı.
Sabah saatlerinde gerçekleştirilen anma törenlerinin ardından Darüşşafaka’nın 148. yılı kutlamaları Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencilerinin ve öğretmenlerinin hazırladığı görkemli tören ile devam etti. Darüşşafaka Tesisleri’nde düzenlenen tören; Sarıyer İlçe Kaymakamı Ömer Karaman, Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter Ahmet Buldam, Lise Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Adnan Ersan, İlköğretim Müdürü Çiğdem Kaya, öğretmen ve yöneticiler, Darüşşafaka bağışçıları, öğrenciler ve Darüşşafaka’ya gönül verenlerin geniş katılımıyla gerçekleşti.
Açılış konuşmasını Zekeriya Yıldırım’ın yaptığı törende Yıldırım, “Darüşşafaka geride bıraktığı 148 yılda geleneklerine ve değerlerine bağlı kalırken çağın gerektirdiği değişimleri de gerçekleştirmiş, yeniliğe açık olmuştur. Tarihimiz bu duruşumuzun örnekleri ile dolu. İki yıl sonra 150’inci yılımızı kutlayacağız. On yıl sonra Darüşşafakamız 160’ıncı yılını kutlarken Cumhuriyetimiz de 100’üncü yılını kutlayacak. Toplumumuz bir asrı geride bırakırken Türkiye’yi dünya liginde yukarıya taşıyacak hamleyi yapma kararlılığında. Güvencemiz de genç nüfusumuz" dedi. 65 ilden gelen 830 öğrenciye kucak açan Darüşşafaka'nın toplumun beklentilerini karşılamak üzere yurt sathına yayılarak daha çok yetenekli, fakat imkanları yetersiz Türk çocuklarına çağdaş teknoloji ile desteklenen eğitim hizmetini götürerek yarışta onların da yer almasını istediklerini belirten Yıldırım, Yönetim Kurulu olarak bu konuda geliştirmekte oldukları eğitim modelini bu yıl içinde tüm paydaşları ile paylaşacaklarını belirtti. Zekeriya Yıldırım'ın konuşma metninin tamamı için tıklayınız.
Zekeriya Yıldırım’ın ardından konuşma yapan, yaşayan en eski Darüşşafaka Mezunu Halid Ziya Yılmayan Darüşşafaka’nın hayatındaki öneminden bahsederken Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, Darüşşafaka’nın eğitim konusundaki hizmetlerini övgüyle izlediğinden bahsetti. Karaman, Darüşşafaka Ailesi’ne nice yüz yıllar boyunca kutlamalar yapma temennisinde bulundu.
Tören Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencilerinin oluşturduğu ve ilk kez tören için sergiledikleri bando gösterisi eşliğinde 10’uncu yıl marşının hep bir ağızdan söylenmesi ile son buldu.