Darüşşafaka bağışçısı Engin Özdeniz’in eserleri KASEV’de

 ›  Haberler  › ↓ 

Darüşşafaka Yakacık Rezidans bağışçısı, yazar ve küratör Engin Özdeniz’in “Türk Geleneksel El Sanatlarında Gemi Tasvirleri” konulu koleksiyonundan seçtiği eserler, Kadıköy Sağlık Eğitimi Merkezi Vakfı (KASEV) Huzurevi A Salonu’nda 14 Kasım - 14 Aralık 2019 tarihleri arasında sergileniyor.

Engin Özdeniz

Alanında yaptığı önemli çalışmalarıyla tanınan Özdeniz’in KASEV Sanat ve Müzecilik Bölümü’ne bağışladığı eserlerden oluşan sergide; Özdeniz’in hat, minyatür, ebru, taş baskı, kakmacılık, halı, çini gibi geleneksel sanat dallarını kullanarak yaptığı gemi tasvirleri sanatseverlerle buluşuyor.

2003 yılından bu yana yaşamını Darüşşafaka Yakacık Rezidans’ta sürdüren aynı zamanda bu yıl Darüşşafaka’ya kontenjan dışı kabul edilen bir öğrencinin tüm eğitim-öğretim giderini üstlenen Özdeniz’in sergisi 14 Aralık Cumartesi gününe kadar gezilebilir.

Adres: KASEV Vakfı Kamil Çetin Oraller Kampüsü Aydıntepe Mah. Edebail Cad. No: 1 Tuzla/ İstanbul

Engin Özdeniz kimdir?

İlk, orta, lise tahsilini İstanbul’da tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1958 yılında Yüksek İç Mimar olarak mezun oldu. Pedagoji eğitimi G.S.A’da tamamladı. Ressam Zeki Faik İzer Resim Atölyesi’nde G.S.A’ da eğitim aldı. Yurt dışında mesleki eğitimini, pratik ve araştırma çalışmalarını tamamladı (1958-1964). Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda İç Mimar, Müzeolog, Restoratör, Sanat Uzmanı ve Danışmanı, Teknik personel olarak görev aldı (1964-1995). Deniz Kuvvetleri’nin pek çok birliğinde geleneksel sanatlarımızla tasarlanıp, tezyin edilmiş eserleri bulunmaktadır. Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Kitap Sanatları Dalı’ndan Yüksek Lisans diploması almıştır.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde müze görevinin yanında öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etti. Uzun araştırmalar sonunda hazırladığı “Türk Deniz Subayı Ressamları” konulu kitabı Türkçe ve İngilizce olarak Deniz Kuvvetleri tarafından basıldı (1994). “İstanbul’daki Kaptan Paşa Çeşmeleri ve Sebilleri konulu kitabı İngilizce özetli olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bastırıldı (1995). Kitap bu konudaki eksikliği tamamlayıp literatürde kaynak kitap olarak yerini aldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Devlet Deniz Yolları neşriyatlarında ve muhtelif Sanat yayınlarında “Türk Deniz Subayı Ressamları, Deniz Subayı Ressamları, Geleneksel Türk Sanatlarında Gemi Tasvirleri, Denizci Çeşmeleri ve Sebilleri ile Klasik Türk Cilt Sanatı” konularında muhtelif yazıları yayınlandı. Konuları ile ilgili sempozyum ve kongrelere katıldı. Engin Özdeniz’in Klasik Türk Cilt Sanatı, Türk Geleneksel El Sanatlarında Gemi Tasvirleri ve Etnografik Objeler konulu olmak üzere üç farklı koleksiyonu bulunmaktadır. Klasik Türk Cilt Sanatı Örnekleri ile Geleneksel Türk El Sanatlarında Gemi Tasvirleri Koleksiyonu yurt içinde ve dışında sergilendi.Bunlardan Türk Geleneksel El Sanatlarında Gemi Tasvirleri Koleksiyonunu KASEV Vakfı Sanat ve Müzecilik Bölümü’ne bağışladı.

Etnografik Obje ve Atatürk Kitapları Koleksiyonunu ise Bakırköy Belediyesi A. İlhan Gülek Etnografik ve 10. Yıl Atatürk Müzesi’ne bağışladı. Türk Geleneksel Gemi Tasvirleri değişik sanat dallarında, yerli ve yabancı müzeler, arşivler, dini yapılar, saraylar, tarihi evler, kabristanlar, hazireler, çarşılar, yalılar, konaklar, mimari ve etnografik bakımdan değerli bazı eski evler, birçok değişik mekân ve eşya vb de bulunmaktadır.

Sabiha Bozcalı, Engin Özdeniz'in Klasik Türk Cilt Örnekleri Sergisi'nde
Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?