Darüşşafaka: 146 yıldır “Eğitimde Fırsat Eşitliği”

 ›  Haberler  › ↓ 

Halk çocuklarının eğitim ve öğretimine yardımcı olmak üzere 30 Mart 1863'te kurulan Darüşşafaka, 146. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladı.



30 Mart 2009 sabahı, Darüşşafaka’nın kuruluşunun 146. Yıldönümünü kutlamak amacıyla, eşzamanlı olarak Darüşşafaka Kurucularından Yusuf Ziya Paşa’nın Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Fatih Camii haziresinde bulunan kabirleri önünde toplanıldı. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım (DŞ ‘62), Yönetim Kurulu üyeleri Davut Ökütçü (DŞ ‘65), Muhittin Uzal (DŞ ‘76), Fırat Tekin (DŞ ‘64) Mukaddes Tüm (DŞ’ 79), Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Nilgün Akalın ile 10 öğrenci, Cemiyet personelinden Arzu Yağmur ve Kutay Demirkol, saat 09.15’de hazır bulundular. Yusuf Ziya Paşa’nın (1825-1882) kabri başındaki anma töreninde, çelenk bırakılması ve saygı duruşunun ardından yine Zincirlikuyu Mezarlığı’nda kabri bulunan Darüşşafaka mezunu, Darüşşafaka’nın kolej sistemine geçişinin ve karma eğitimin mimarı, Fettah Aytaç’ın (1907-2003) kabri başında tören yapıldı.



Fatih Camii haziresinde ise; Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Beşir Özmen (DŞ ’74), Adnan Dovan (DŞ ’73) ve Oğuz Uslu (DŞ ’74), Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmış olan Ahmet Mithat Efendi’nin yine Darüşşafaka’da okumuş torunları Ahmet Güngör Yazgıç (DŞ ’55) ve Mithat Günay Yazgıç (DŞ ’58), Darüşşafaka Lisesi Müdürü Refik Kıvanç ile 10 kadar Lise öğrencisi, Cemiyet personelinden Ahmet Çakaloz ve Kazım Turnaoğlu, saat 09.15’de kabristanda hazır bulundu. Darüşşafaka kurucusu Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1938 – 1919) ile kabirleri ayni hazirede bulunan, Darüşşafaka mezunu ve öğretmeni, matematik bilgini Salih Zeki Bey (1864 – 1921) ve Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmış ve buradaki görevi başında iken ölmüş olan ünlü yazar Ahmet Mithat Efendi’nin (1844 – 1912) huzurlarında saygı duruşunda bulunuldu. Kabirlerine Cemiyet’in ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın çelenkleri konuldu.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ve Başkan Yardımcısı Beşir Özmen, yaptıkları konuşmalarla bilgiler verdiler ve kendilerini yad ettiler, onlar sayesinde bugün Darüşşafaka’nın bir aile olduğunu belirttiler. Kabirlerin başında ayrı ayrı okunan dualarla kurucularımız Yusuf Ziya Paşa ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa, vizyoner başkanımız Fettah Aytaç, hocalarımız Salih Zeki Bey ve Ahmet Mithat Efendi’nin ruhları şad edildi.



30 Mart 2009 saat 11.00’de Darüşşafaka Maslak TİM Show Center’da Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencilerinin ve öğretmenlerinin hazırladığı görkemli törene Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyeleri, Darüşşafaka yöneticileri, Darüşşafakalılar Derneği Başkanı Yalçın Gültekin’in yanı sıra velilerimiz, bağışçılarımız, Darüşşafaka mezunları ile öğrenciler katıldı.


                  Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım

Öğrencilerimizin hazırladığı ve Maslak TİM Show Center Ana Salon’da sergilediği program kurucularımız ve Hakkın rahmetine kavuşmuş olan bütün Darüşşafakalılar için saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında “eğitimde sivilleşme” hareketinden vizyonerlikleriyle Darüşşafaka’daki eğitimin gelişmesine katkıda bulunan bütün kurucularımızı saygıyla andığını, artık yerel ölçekte değil global ölçekte başarılar hedeflediklerini belirtti. Konuşmasını alanında bir öncü olacak “Salih Zeki Matematik Ödülü” oluşturulması dileğiyle bitirdi. (Zekeriya Yıldırım'ın konuşma metni.)



Daha sonra çağa ayak uydurmakta ve her zaman kendini yenilemekte olan Darüşşafaka’nın bugüne kadar beş tane yapılan marşlarından üçü öğrencilerin oluşturduğu koro tarafından seslendirildi. Marşların ardından Darüşşafaka’nın kısa tarihçesini anlatan bir belgesel film gösterildi. Bunu, 5. sınıf öğrencilerinin canlandırdığı ve Darüşşafaka’nın kuruluş öyküsünü anlatan kısa oyun takip etti. Darüşşafaka’da okumuş olan ünlü gülmece yazarı Aziz Nesin’in Darüşşafaka’ya girişini anlattığı hikâyesi seslendirildi ve Nesin’in Nesin Vakfı’nı kurma ilhamını Darüşşafaka’dan almış olduğu vurgulandı. Bunun ardından bütün eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka’ya bağışlayan Sait Faik’in muhteşem öykülerinden “Hişt! Hişt!” canlandırıldı. Bağışçılarımızın, Darüşşafaka’dan yetişenlerin de canlandırıldığı okul açılış töreni oyunlaştırıldı. Bu arada Zekeriya Yıldırım’ın 4.sınıf öğrencileri tarafından canlandırılması büyük alkış topladı. Yine Darüşşafaka mezunlarından usta yazar Ahmet Rasim’in eserlerinden bir kısmının seslendirilmesinin ardından “Eğitimle Değişen Yaşam” adlı Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nı tanıtan film gösterildi. Darüşşafaka’nın çağdaş yüzünü gösteren dans gösterisinin ardından Darüşşafaka’dan mezun olan ünlü kişilikler öğrencilerin ağzından konuştu. Heyecan uyandıran bu gösteri, Zekeriya Yıldırım ile Yönetim Kurulu Üyelerinin sahneye çıkıp öğrencilerin arasına karışmasıyla fotoğraf çektirmeleriyle son buldu. Bu arada bütün salon alkışlarla inledi.



Darüşşafaka Cemiyeti’nin 146. Kuruluş Yıldönümü Darüşşafaka Rezidansları’nda da coşkulu bir şekilde kutlandı. İstanbul’da Yakacık, Maltepe, Şenesenevler, İzmir Urla Rezidansları’nda eşzamanlı olarak düzenlenen anma törenleri; Rezidans yöneticilerinin “Geçmişten Bugüne Darüşşafaka” konulu açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Darüşşafaka’nın kısa tarihçesini anlatan belgesel film gösterildi. Kuruluş yıldönümü anısına tüm bağışçılara lokum ikram edildi. Urla Rezidans’ta yaşayan bağışçı Halim Erker, Osmanlı’dan bu yana sivil toplum kuruluşlarından ve bunların arasında Darüşşafaka’nın yeri ve öneminden söz ederek katkıda bulundu.



Büyük bir heyecanın yaşandığı 146. kuruluş yıldönümü kutlamasını nice nice yıllara diyerek neşeyle kutlamış olduk.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?