Bozkurt Güvenç ve Darüşşafaka

 ›  Haberler  › ↓ 

Prof. Dr. Bozkurt Güvenç’in ardından…

Geçtiğimiz yıl 10 Aralık’ta hayata veda eden Prof. Dr. Bozkurt Güvenç’in yolu 1950’lilerin sonu ve 60’lı yıllarda Darüşşfaka’da geçmiş herkesin hayatında unutulmaz bir yeri vardı. 1958’de Darüşşafaka’da matematik öğretmeni olarak göreve başlayan, 1963-1964 ders yılında Darüşşafaka Lisesi’nin müdürlüğünü üstlenen Prof. Dr. Güvenç’i, onun öğrencisi olma şansını yakalamış, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin’in (DŞ’64) kaleme aldığı yazıyla saygı ve minnetle anıyoruz.

10 Aralık 2018 tarihinde aramızdan ayrılan Prof. Dr. Bozkurt Güvenç

10 Aralık 2018 tarihinde aramızdan ayrılan Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, 21 yıllık eğitim hayatımda beni en çok etkileyen öğretmen ve akademisyenlerden biridir. 1958 ders yılının başında Darüşşafaka’da orta 1. sınıf öğrencisiyken, yeni bir matematik öğretmeni göreve başladı. Kendisinin ABD’de eğitim gördüğünü ve mimar olduğunu öğrendik. İlk dersten itibaren net anlatımı, düzgün yazısı ve çizimleriyle çok sayıda renkli tebeşir kullanması dikkatimizi çekmişti. 

Hiç unutamadığım bir konu ise, bize çözmemiz için verdiği bir problemdi: Bir açıyı sadece pergel ve cetvel kullanarak üçe bölmek.

Çok uğraşmıştık ama çözemedik. Bunu kendisine söylediğimizde, henüz dünyada da bunun çözümünün bulunamadığını söylemişti. O yıl bana matematiği çok sevdirmişti. 1963-1964 ders yılında okulumuza yeni atanan müdürün Bozkurt Hocamız olduğunu öğrendik.

Lise son sınıftaydık ve fen derslerinden biri de astronomiydi. Bu derse de Bozkurt Bey gelmeye başladı. O yıl Darüşşafaka’da Astronomi Kulübü kuruldu ve başkanlığına da ben seçildim. Astronomi ve bilimkurguya olan ilgim, o yıl başladı. Bozkurt Güvenç, 1995 yılında yapılan “21. Yüzyıla Doğru Darüşşafaka’ adlı panelde hem konuşmacı hem de moderatör olarak yer aldı. 2009 yılı okulumuzun açılış töreninde ilk dersi verdi. 92 yıllık yaşamında geriye bıraktıkları bize, bir bilim insanı ve bir aydın için örnek teşkil ediyor. Antropoloji (İnsan bilim) dalında verdiği özgün eserler ile bilim hayatımıza çok önemli katkılar sunmuştur.

Darüşşafaka’da tanımak onuruna sahip olduğum bu değerli bilim insani ve hocamızı kaybetmekten büyük üzüntü duyuyor; onun Darüşşafaka’ya ve ülkemize verdiği hizmetler için şükranlarımı sunuyorum. Işıklar içinde yatsın.

Tüm Haberlere Göz Atın
 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?