30 Mart '13

Darüşşafaka Cemiyeti 150. Yılını, 30 Mart 2013 Cumartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde Yekta Kara’nın hazırladığı “Bir Buçuk Asırlık Fark” isimli gösteriyle kutladı. Üç bine yakın konuğun izlediği gösteride, Darüşşafaka’nın 150 yıllık tarihi, Türkiye’nin ve dünyanın son bir buçuk asırda iz bırakan olaylarıyla birlikte sahneye kondu.

“Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla 150 yıldır hayırsever kişi ve kurumların bağışlarıyla varlığını sürdüren Darüşşafaka Cemiyeti, Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara’nın hazırladığı çok özel bir gösteriyle 150. yılını kutladı. Etkinliğe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Eski Devlet Bakanı ve Darüşşafaka Cemiyeti Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Bülent Akarcalı, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang’ın yanı sıra üç bine yakın konuk katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, “Yusuf Ziya Paşa, 1863 yılında Kapalıçarşı esnafına okuma yazma ve matematik öğretme sorumluluğunu duyup arkadaşlarıyla ‘Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye’yi kurmaya karar verdiğinde, bugünün dünyasında her bir çocuğun yeteneğine göre en iyi eğitimi alma hakkını savunan Birleşmiş Milletler ve UNICEF gibi kuruluşlar yoktu. Sosyal devlet anlayışı, sosyal sorumluluk kavramı da yoktu. Yusuf Ziya Paşa ve arkadaşlarının ateşlediği kıvılcımın 150 yıldır sönmeyen bir meşaleye dönüşmesinin öyküsünü hep birlikte izlemek, bu meşaleyi taşımanın ortak gururunu hep birlikte yaşamak için bu akşam bir araya geldik” dedi.


Darüşşafaka’yı bağışlarıyla yaşatanların güvenlerini kazanmanın Darüşşafaka için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım, “Darüşşafaka Cemiyeti'nde saydamlığa, hesap vermeye, verimlilik hedefine dayalı çağdaş kurumsal yönetimin ilkelerini uyguluyoruz. 150. yılımızı kutlarken kurumsal yönetim derecelendirme notunu Türkiye’de ilk kez alan sivil toplum kuruluşu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Yurt sathından gelen çocukları hiçbir ayırım gözetmeden bağrına basan, onları Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti sahiplenen, evrensel değerleri de özümseyen bireyler olarak yetiştiren Darüşşafaka'yı büyüterek daha çok çocuğa el uzatmayı, ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında girme hedefine katkı sunmayı, Darüşşafaka'nın nice 150 yıllar yaşamasını sağlayacak yeni temeller atmayı amaçlıyoruz. Yusuf Ziya Paşa'nın girişimini yaşatan halkımızın yeni ideallerimizi hayata geçirirken de yanımızda olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Ardından söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Bu topraklarda yaşamanın her zaman bedeli olmuştur. İstiklalin ve istikbalin mücadelesi çok büyüktür. Hangi kurumumuzu bir buçuk asır, 150 yıl yaşatabiliriz. O kadar önemli, sağlam temeller atılmış ki. O temeli atanları rahmet ve şükranla anıyoruz” dedi.

Konuşmalardan sonra Yekta Kara’nın sanat yönetmenliğini yaptığı “Bir Buçuk Asırlık Fark” isimli; müzik, görsellik ve dansın bir araya geldiği bir gösteri ile Darüşşafaka’nın 150 yıllık tarihi, Türkiye’nin ve dünyanın iz bırakan olaylarıyla birlikte sahneye kondu.

Gecenin sunuculuğunu Memet Ali Alabora yaptı.
Sunuculuğunu Memet Ali Alabora’nın üstlendiği gecede; Çoksesli Koro’dan, Klasik Orkestra’ya, Türk Musikisi Topluluğu’ndan, Fatih Erkoç ve Arkadaşları’na uzanan geniş kapsamlı programda Halk Oyunları Grubu’nun da katılımıyla 100 sanatçı görev aldı.

Profesyonel sanatçıların yanı sıra Darüşşafakalı öğrenciler ve mezunlar da sahneye çıkarak Darüşşafaka’nın hayatlarında yarattığı değişimi kendi cümleleriyle anlattı.

En yaşlı Darüşşafakalı Vahdettin Arseven ile en genç Darüşşafakalı Cem Arda Fil, Darüşşafakalı olmanın kendileri için ne ifade ettiğini konuklarla paylaştı.
Gecenin en anlamlı ve duygusal anlarından biri, yaşayan en yaşlı Darüşşafakalı Vahdettin Arseven ile en genç Darüşşafakalılardan Cem Arda Fil’in el ele sahneye çıkarak Darüşşafakalı olmaya dair duygularını paylaştığı dakikalardı. Aralarında bir asıra yakın yaş farkı bulunan iki Darüşşafakalı, Daçka kardeşliğinin en güzel sembolünü oluşturdu.


Sertaç Ökten ve Maviş Fuchs... Nimet Renkliyıldız...
1971 yılında Darüşşafaka’ya ilk kez kabul edilen kız öğrenciler arasında yer alan, bugün Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdüren Sertaç Ökten ve dönem arkadaşı Maviş Fuchs da sahneye el ele çıkarak, o günlerden bugüne değişmeyen kardeşliklerini salondakilerle paylaştı. Ardından sahneye çıkan Darüşşafaka Lisesi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Nimet Renkliyıldız, 1884 yılında Darüşşafaka'dan mezun olan Ahmet Rasim'in hikayesini konuklarla paylaştı.

Prof. Dr. Selçuk Mercan...
Darüşşafaka’dan yetişen değerli hekimlerden, 1971 mezunu, İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Mercan da, bu özel gecede sahneye çıkarak Memet Ali Alabora ile Darüşşafakalı olmak üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Deniz Şengör ve İbrahim Burci
Darüşşafaka öğrencilerinden Deniz Şengör ve İbrahim Burci’nin büyüleyici bir dans gösterisi sunduğu gösteride, Darüşşafaka Basketbol A Takımı Kaptanı Darüşşafaka 1992 mezunu Gökhan Sunter ve Darüşşafaka Genç Erkek Lise Basketbol Takımı oyuncusu Doğuş Özdemiroğlu da Darüşşafaka’da büyük öneme sahip olan basketbol takımlarını temsilen sahneydi.

Doğuş Özdemiroğlu ve Gökhan Sunter...
Darüşşafaka öğrencilerinden Ahmet Sareç, eserlerinin telif haklarını ve mal varlığını Darüşşafaka’ya bırakan değerli yazar Sait Faik Abasıyanık’ın “Hişt, Hişt!” adlı hikâyesini, Darüşşafaka öğrencisi Ceren Erten ise Yahya Kemal Beyatlı’nın “Sessiz Gemi” adlı şiirini okudu.

Talha Çamaş, Cem Arda Fil ve Mübeccel Çadırcıoğlu...
Kuruluşundan bu yana hayırseverlerin bağışlarıyla varlığını sürdüren Darüşşafaka'nın 150. yaş kutlama töreninde Darüşşafaka bağışçısı Mübeccel Çadırcıoğlu da sahnede, Darüşşafaka bağışçısı olmaktan ötürü duyduğu mutluluğu anlattı. Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkan Vekili Talha Çamaş, "Bundan 150 yıl önce Yusuf Ziya Paşa’nın bir hayali vardı, bu hayali arkadaşlarıyla paylaştı, bu hayal gerçekleşti ve 150 yıldır devam ediyor. Şimdi bizlerin de hayalleri var geleceğe dair... Türkiye’de çok daha fazla Cem’ler, Ayşe’ler yetişsin istiyoruz. Şu an taşıdığımız bayrağı gelecekte onlara devreceğiz birer Darüşşafakalı olarak… Yarınlarda yeni Darüşşafakalar açmak istiyoruz, Türkiye’nin farklı illerde… Bir üniversite kurmak istiyoruz Darüşşafaka adı altında… Darüşşafakalının rüyası bitmez, hayali bitmez, hedefleri bitmez. Ama biz rüyaları görürken, bu hedefleri kendimize koyarken hep bir şeye güveniriz: Türk insanın hayırsever bağışçılarına… Onlar, Darüşşafaka’nın bugünlere gelmesi için bu kuruma itimat ettiler, arkamızda durdular" dedi. Ardından söz alan Darüşşafaka bağışçısı Çadırcıoğlu ise "Geç de olsa bu aileye mensup olduğum için gurur duyuyorum. Her yerde gururla Darüşşafakalı olduğumu söylüyorum" diye konuştu.

Muhteşem bir müzik, dans ve görsel sanat şöleni sunan gösteri için özel bir film hazırlandı. Müzik, dans ve görsel anlatımın iç içe geçtiği bu çok özel gösteri filmle paralel olarak sergilenen performanslarla zenginleşti ve ortaya tüm Darüşşafaka Ailesi üyelerini duygulandıran ve gururlandıran bir tablo çıktı. Gecenin sonunda tüm konuklar hep bir ağızdan Darüşşafaka Marşı'nı seslendirdi.

BİR BUÇUK ASIRLIK FARK GÖSTERİSİ'NİN PROGRAMI

Tasarlayan ve Gerçekleştiren: YEKTA KARA
Orkestra Şefi: Serdar YALÇIN
Yorumlayanlar: Fatih Erkoç ve Arkadaşları,
Koçak Türk Müziği Topluluğu, Klasik Orkestra,
İstanbul Çoksesli Korosu, Pulathane Halk Oyunları Topluluğu
Film Kurgu: Selçuk Metin
Sunucu: Memet Ali Alabora
Gülnihal H.İ.Dede Efendi (Düzenleme: S.Yalçın)
Hicaz Sirto Sultan Abdülaziz
Saraydan Kız Kaçırma W.A.Mozart
Şehnaz Longa Santuri Ethem Efendi (Düzenleme: S.Yalçın)
Sakın Geç Kalma Erken Gel Ahmet Rasim-Tatyos Efendi
Çanakkale Türküsü Anonim Türkü (Düzenleme: S.Yalçın)
Tavas Zeybeği Halk Oyunu (Düzenleme: S.Yalçın)
Gençlik Marşı Ali Ulvi Elöve-Felix Körling
Just a Gigolo Louis Prima
Cilveloy Anonim Türkü (Düzenleme: S.Yalçın)
Şimdi Uzaklardasın Zeki Müren
Jailhouse Rock Elvis Presley
Silivri Kız Karşılama Halk Oyunu
Master Blaster Stevie Wonder
Horon Halk Oyunu
The Cup of Life Ricky Martin
Türk Marşı W.A.Mozart
Darüşşafaka Marşı Tahir Sevenay




1953 yılında Darüşşafaka'dan mezun olan Adnan Ersan, Yalçın Granit ve Talha Çamaş
Özbek Saran, geceye oğlu, işadamı
Sadettin Saran ve gelini Emek Saran ile katıldı.