Darüşşafaka’ya bağışta bulunarak öğrencilerin yaşamlarının nitelikli eğitimle değişmesine katkıda bulunan ve anısına yaptıkları bağışlarla İsmail Hakkı Batuk’un adını “Temel Taş Bağışçı”ları arasına yazdıran Batuk Ailesi’ne sertifikaları takdim edildi.

9 Aralık’ta Darüşşafaka Cemiyeti’nde gerçekleştirilen sertifika takdim törenine Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, Başkan Vekili Zeynep Necipoğlu, Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Genel Sekreter Suat Çetin, Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, Cemiyet yöneticileri ile Batuk Ailesi de katıldı.
Türk bürokrasisinin kilometre taşlarından, 1948 yılı Darüşşafaka Lisesi mezunu, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeynep Necipoğlu’nun babası İsmail Hakkı Batuk anısına yaptıkları bağışlarla Batuk’un adını Cemiyetin “Temel Taş Panosu”na yazdıran Merhum Batuk’un kıymetli eşi Sevinç Batuk’a, Oğuz Güleç tarafından “Temel Taş Bağışçı” sertifikası takdim edildi.
Düzenlenen sertifika töreninde ayrıca, Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrenci yaşam alanlarının düzenlenmesindeki desteklerinden dolayı, İsmail Hakkı Batuk’un torunu Selin Necipoğlu Doğaner’e teşekkür belgesi verildi.

Selin Necipoğlu Doğaner
1863 yılından beri yaşattığımız "Eğitimde Fırsat Eşitliği" misyonuna güç katan ve öğrencilerimizin geleceğini yıldızlar gibi aydınlatan Batuk ve Necipoğlu ailelerine en içten teşekkürlerimizi sunarız.
Var ettiniz, var olun!

Darüşşafaka Cemiyeti Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Talha Çamaş,
Sevinç Batuk, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç,
Başkan Vekili Zeynep Necipoğlu, Ömer Necipoğlu
İsmail Hakkı Batuk (DŞ'48) kimdir?
Türk bürokrasisinin kilometre taşlarından İsmail Hakkı Batuk, 1930 yılında Çatalca’da doğdu. Altı yaşında babasını, 14 yaşındayken de annesini kaybetti. 1940 yılında girdiği Darüşşafaka’dan 1948 yılında mezun oldu. 1952’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1966’da Louvain Üniversitesi’nde (Belçika) yüksek lisans yaptı. Maliye bürokrasisinin “Batuk Üstadı”, ilk olarak 1952’de Ankara ve İstanbul Muvazzaf İtiraz Komisyonu Raportörü olarak göreve başladı. Bunu, müfettiş muavinliği (1952-1956); Maliye Müfettişliği (1956-1967); Gelirler Genel Müdürlüğü Müşavirliği (1967-1968); Gelirler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığı (1968-1970) ve Gelirler Genel Müdürlüğü Müşavirliği ve Baş Müşavirliği (1970-1971) izledi. Ardından da NATO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği Maliye ve Ekonomi Müşavirliği (Brüksel -1971-1974); NATO Askeri ve Sivil Bütçe Komisyonları Başkanlığı (1974-1977, bu göreve getirilen ilk Türk’tür); Bakanlık Müşavirliği (1977-1978); HAZMİİT Genel Sekreterliği (1978); Bakanlık Müşavirliği (1978); Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı (1978- 1979) ve Bakanlık Müşavirliği (1979-1983) görevlerinde bulundu.
1983’te Cumhurbaşkanı Maliye ve Ekonomi Danışmanı olan Batuk’un bu görevleri arasında özellikle biri dikkat çekiyor. 1979’da IMF, Birleşmiş Milletler aracılığıyla şimdiki adı Kongo Demokratik Cumhuriyeti olan Zaire’ye Maliye Bakanı olarak İsmail Hakkı Batuk’u atıyor. Böylelikle ilk kez bir Türk, IMF’nin önerisiyle bir başka ülkenin Maliye Bakanlığı görevine getiriliyor. Mayıs 1979’da Zaire Maliye Bakanı olarak göreve başlayan Batuk’un unvanı, Bakanlar Kurulu Baş Ordinatörü’dür.
Yetki ve görevleri Maliye Bakanı’nın da üzerindedir. Öyle ki bütçeyi hazırlıyor, harcamaları kontrol ediyor, hiçbir bakanlık belli miktar üzerindeki harcamaları onun imzası olmadan yapamıyordu. Bu görevi üç buçuk yıl yürüten Batuk’a ilişkin Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel, vefatının 12. yılında kaleme aldığı yazıda şu görüşleri dile getiriyor: “Bir İstanbul beyefendisi idi. Tarzı yumuşak ve fakat devleti hissettirecek incelikteydi.”
Darüşşafaka’nın yetiştirdiği bürokratlardan Zekeriya Yıldırım ise İsmail Hakkı Batuk’a ilişkin duygularını şöyle ifade ediyor: “Batuk üstadım hem meslek büyüğüm hem de ‘Darüşşafakalı Ağabeyim’ olarak benim için bir rol model olmuştur.”
Tüm Haberlere Göz Atın